Netissä kiertää huhuja, joiden mukaan Apple hidastaisi vanhoja iPhone-puhelimiaan tarkoituksella luodakseen kysyntää uusille malleille. Suomalainen Futuremark päätti tutkia, voiko väitteissä olla perää.

Yhtiöllä oli käytössään yli 100 000 benchmark-testiä seitsemästä eri iPhone-mallista ja kolmesta eri iOS-versiosta. Näistä tuloksista tutkittiin suorittimen ja grafiikkapiirin lukujen keskiarvoja pitkällä aikavälillä.

Futuremarkin mukaan iPhone voikin tuntua hitaammalta arkikäytössä, mutta puhelimen varsinainen toiminta ei muutu: puhelimet olivat tekniikaltaan yhtä suorituskykyisiä myöhemmissä mittauksissa kuin vuotta aiemminkin.

Yhtiön mukaan esimerkiksi iPhone 5S:n toiminta on pysynyt johdonmukaisesti samana iOS 9 -versiosta 11-versioon. Suoritin toimi samalla tavalla ilman merkittäviä muutoksia.

IPhone 6-, 6S- ja 7-mallien kohdalla grafiikkapiiri toimi johdonmukaisesti, mutta suorittimen tehossa on pieni muutos uusien iOS-päivitysten myötä. Futuremarkin mukaan tällainen muutos ei kuitenkaan näkyisi arkikäytössä.

Tahallaan Apple ei siis testin mukaan puhelinten toimintaa huononna. Yhtiön arvion mukaan Apple tekee päinvastoin hyvää työtä, sillä uudet päivitykset eivät romahduta vanhojen mallien tehoja.

Futuremarkin mukaan ihmisten kokemus hidastuvista puhelimista on silti ymmärrettävä. Uusien päivitysten myötä puhelimiin tulee ominaisuuksia, jotka voivat vaatia enemmän suoritustehoa. Uudet sovellukset eivät välttämättä rullaa yhtä nopeasti kuin uudemmilla laitteilla. Samaten vanhat sovellukset eivät välttämättä osaa ottaa uudesta ohjelmistosta irti kaikkea mahdollista tehoa.

”Ja aina on olemassa psykologinen efekti: kun käyttäjä tietää että markkinoilla on uusi ja parenneltu malli, oma aiempi malli saattaa tuntua vanhanaikaiselta”, Futuremark kirjoittaa.