Indiegogo-joukkorahoituspalvelussa 200 000 dollaria kolmessa tunnissa kerännyt Eve V -tabletti on esimerkki joukkoistuksen tuomisesta mukaan tuotekehitykseen. Eve V:n kohdalla harrastajayhteisö on päässyt mukaan päättämään laitteen ominaisuuksista ja raudasta.

Yhteisön edellä eteneminen näkyy muun muassa pöhösoftassa eli sen puutteessa, sillä monesta perinteisestä pc-valmistajasta poiketen Eve V:n Windowsissa ei turhakesoftaa ole.

Ohutläppäriä ja näppäimistökuorella varustettua Windows-tablettia on aikamoisen hankala erottaa toisistaan. Aiemmin Windows-tabletit olivat lähinnä nuhapumppuja, kun ohuisiin kuoriin oli hankala saada tehokkaampien suorittimien vaatimaa riittävää jäähdytystä. Nykyisillä vähävirtaisilla suorittimilla tämäkään ei ole enää ongelmana: tabletin passiivijäähdytys riittää jo keskijäreille suorittimille.

Tableteissa rajalliset liitännät

Tabletilla on kuitenkin tabletin Akilleen kantapäät, kuten ohuen rungon rajalliset liitännät. Läppäreiden modernisti hoikistuessa kantapäistä on tullut vakio-ominaisuuksia läppäreissäkin, sillä kaikista ohuimpiin koneisiin ei saa enää mahdutettua edes täysimittaista usb-liitäntää, mikä sentään Acer Switchistä ja Microsoft Surface Prosta löytyy.

Switchissä on perus-usbin rinnalla myös modernimpi usb-c. Muita liittimiä laitteiden kyljistä ei löydy, joten useampia oheislaitteita kuten vaikkapa ulkoista hiirtä ja muistitikkua tarvitseva joutuu adapteriostoksille.

Eve V poikkeaa edukseen sekä tableteista että useimmista ohutkannettavista liitännöillään: kyljistä löytyy kaksi perinteistä usb-liitintä ja kaksi modernia usb-c:tä, joista toinen on myös Thunderbolt 3 -yhteensopiva. Erillistä laturipistoketta ei ole, vaan laite ladataan usb-c:n kautta. Ainakin testiyksilössä usb-c-liitännät olivat turhankin tiukkoja, eikä virtajohto ei sujahtanut pohjaan asti ilman selkeää painallusta.

Fyysisesti Acer Switch 5, Eve V ja Microsoft Surface Pro ovat kaikki miellyttävän jämäkkiä, joskin Acer ja Eve ovat painavahkoja. Mukana tulevan näppäimistökuoren kanssa kaikkien paksuus ja paino lähestyvät jo ohutkannettavia.

Käytettävyys yllätti positiivisesti

Varhaisten Windows-tablettien näppäimistökuoret olivat jos eivät umpisurkeita, ainakin huonompia kuin samanhintaisten läppäreiden näppäimistöt. On ilahduttavaa huomata, että tablettien näppäimistöt ovat lähestyneet läppäreitä käytettävyydeltään – ja jopa menneet ohi.

Eve V:n ja Microsoft Surface Pron näppäimistökuoret ovat tanakkoja lankkuja, joiden kirjoitustuntuma on jopa parempi kuin monessa läppärissäkin. Acerin näppäimistö on tuntumaltaan kolmikosta pehmein. Eve V:ssä näppäimistökuorta ei ole pakko kiinnittää tablettiin, vaan se toimii myös langattomasti bluetoothilla. Erikoisuutena Eve V:n näppäimistön taustavalaistuksen väri on vaihdettavissa pikanäppäimellä seitsemästä eri vaihtoehdosta.

Näppäimistökuoren tasohiiret eivät sen sijaan vastaa parhaimpien läppäreiden tasohiiriä, sillä kursorinliikutuslaatat käyvät lähinnä peruspuuhasteluun. Tarkempaan työskentelyyn niiden kulmikas liike ei riitä, vaan pikselintarkkaan nysväämiseen kannattaa jo hankkia erillinen usb-hiiri.

Kosketusnäyttökynäkkeet toimivat jokaisessa laitteessa tarkasti, mutta pienellä viipeellä. Kun ruudulle piirtää, piirtojälki seuraa muutaman millin kynäkkeen perässä. Kun kosketusnäytölle piirtää sormella, viive on yhä läsnä, mutta Surfacessa ja Evessä viive on jonkin verran Switchiä pienempi.

Suorituskyky, akkukesto ja näyttö

Testasimme Acer Switch 5:n, Eve V:n ja Microsoft Surface Pron suorituskykyä 3DMark-, PCMark-, AS SSD- ja SiSoft Sandra -testisovelluksilla. Lisäksi mittasimme tablettien akkukeston teräväpiirtovideotoistossa.

Microsoft Surface Pro venytti akkukeston parhaimmillaan yhdeksään tuntiin, Acer ja Eve jäivät akkukestoltaan tavanomaisempiin lukemiin.

Reissaajan leffaruutuna paras kolmikosta on Microsoft Surface Pro. Syitä on kaksi: kuvanlaatu ja akkukesto. Acer Switch 5 on hyvää perustasoa niin kuvanlaadultaan kuin akkukestoltaankin, Eve V parantaa Aceristakin, mutta Surface pistää molemmilla osa-alueilla paremmaksi, akkukestossa jopa selkeästi, vaikka on 150 grammaa kilpailijoitaan kevyempi.

Elokuvakäytössä sekä näytön kontrastilla että värintoistolla on suuri merkitys. Kun pimeät yökohtaukset näyttävät yönmustilta eivätkä esimerkiksi harmailta, kontrastia on riittävästi. Ja jos ruudulla näkyvä vehreä metsämaisema näyttää luonnolliselta eikä haalistuneelta, väritoistokin on kunnossa.

Sekä Acer Switch 5:n, Eve V:n että Microsoft Surface Pron värintoisto on varsin hyvin kunnossa, mutta Eve ja Surface vievät leffakoneena pisimmän korren selkeästi Aceria paremman kontrastinsa ansiosta.

Suorituskyvyltään Eve V ei aivan pärjää pahimmille kilpailijoilleen. Eve V:ssä käytetään Intelin erittäin vähävirtaisia Y-sarjan suorittimia, jotka eivät ole suorituskyvyltään täysin samalla tasolla Surfacen ja Switchin perinteisempien U-sarjan suorittimien kanssa. Erot ovat kuitenkin pienet.

Myös ssd:ssä on hieman pihistelty, sillä Eve V:n Intel 600p ei aivan kaikilla mittareilla pärjää nopeammille pci-e-levyille. Arkikäytössä suoritin tai ssd eivät kuitenkaan muodosta pullonkaulaa, vaan Eve V toimii muiden tapaan sulavasti.

Näyttäviin nykypeleihin testin tablettien tehot eivät luonnollisestikaan riitä, mutta jos grafiikkatehoa kaipaa lisää, Eve V:n thunderbolt-porttia voi hyödyntää esimerkiksi ulkoisen näytönohjaimen kanssa.

 

Jokaisella omat vahvuutensa

Kokonaisuutena Eve V on mielenkiintoinen tuttavuus, muttei aivan täysosuma. Jos akkukeston, kannettavuuden ja suorituskyvyn pyhää kolminaisuutta hakee Windows-tablettipuolelta, Microsoft Surface Pro tarjoaa näitä kaikkea enemmän. Toisaalta Eve V tarjoaa ominaisuuksia, mitä Surface Prosta tai muiden kilpailijoiden Windows-tableteista ei löydy.

Hinta-laatusuhteeltaan Acer Switch 5 on kolmikon ykkönen, se maksaa näppäimistökuoren ja kynäkkeen kanssa 1 300 euroa. Eve V maksaa testatulla kokoonpanolla 1 650 euroa, Surfacesta joutuu pulittamaan kynäkkeen ja näppäimistökuoren kanssa 1 770 euroa.

Microsoft Surface Pro

Ominaisuudet
Passiivijäähdytetty Windows 10 -tabletti. 12,3” 2736 × 1824 px kosketusnäyttö, 2,6–3,5 GHz Intel Core i5-7300U -2-ydinsuoritin, 300–1100 MHz Intel HD Graphics 620 (24 laskentayksikköä), 8 Gt keskusmuisti, 256 Gt ssd (pci express), 802.11ac wlan, bluetooth 4.1, 1 × usb-a 3.0, mini-displayport. Akun kapasiteetti 48 Wh.
Mittaustulokset
Suorituskyky   hyvä
Akkukesto       oikein hyvä
7 h 15 min näytön 100 % kirkkaudella
9 h 0 min 150 cd/m²:n kirkkaudella
Näyttö               oikein hyvä
Kirkkaus 430 cd/m²
Kontrastisuhde 1250:1
Värintoisto 96,6 % sRGB:stä
Mitat ja paino
292 × 201 × 8,5 mm, 0,77 kg (tablettina)
295 × 217 × 13,4 mm, 1,07 kg (näppäimistöllä)
Hinta 1 500 € (tabletti), 200 € (näppäimistö), 70 € (kynä)
Arvosana ****
Hinta-laatusuhde €€€
Hyvää Kevyt ja akkukestoinen
Huonoa Kynä ja näppäimistö ostettava erikseen
Pointti Mainio mutta kallis Windows-tabletti

Eve V

Ominaisuudet
Passiivijäähdytetty Windows 10 -tabletti. 12,3” 2880 × 1920 px kosketusnäyttö, 1,3–3,6 GHz Intel Core i7-7Y75 -2-ydinsuoritin, 300–1050 MHz Intel HD Graphics 615 (24 laskentayksikköä), 16 Gt keskusmuisti, 512 Gt ssd (pci express), 802.11ac wlan, bluetooth 4.2, 1 × Thundebolt 3 / usb-c 3.0 gen 1, 1 × usb-c 3.0 gen 1, 2 × usb-a 3.0. Sormenjälkitunnistin ja aktiivikynäke. Akun kapasiteetti 48 Wh.
Mittaustulokset
Suorituskyky   hyvä
Akkukesto                                    hyvä
5 h 35 min näytön 100 % kirkkaudella
7 h 10 min 150 cd/m²:n kirkkaudella
Näyttö               oikein hyvä
Kirkkaus 405 cd/m²
Kontrastisuhde 1230:1
Värintoisto 110,6 % sRGB:stä
Mitat ja paino
296 × 205 × 8,9 mm, 0,92 kg (tablettina)
296 × 205 × 15 mm, 1,33 kg (näppäimistöllä)
Hinta 1 650 € (sis. näppäimistön ja kynän)
Arvosana ****
Hinta-laatusuhde €€€
Hyvää Liitännät, varustelu, näyttö
Huonoa Suorituskyky ja akkukesto vain perustasoa
Pointti Windows-tabletti omalla kulmalla

Acer Switch 5

Ominaisuudet
Passiivijäähdytetty Windows 10 -tabletti. 12” 2160 × 1440 px kosketusnäyttö, 2,5–3,1 GHz Intel Core i5-7200U -2-ydinsuoritin, 300–1000 MHz Intel HD Graphics 620 (24 laskentayksikköä), 8 Gt keskusmuisti, 256 Gt ssd (pci express), 802.11ac wlan, bluetooth 4.0, 1 × usb-c 3.0, 1 × usb-a 3.0. Sormenjälkitunnistin ja aktiivikynäke. Akun kapasiteetti 37 Wh.
Mittaustulokset
Suorituskyky   hyvä
Akkukesto       hyvä
5 h 30 min näytön 100 % kirkkaudella
6 h 15 min 150 cd/m²:n kirkkaudella
Näyttö               hyvä
Kirkkaus 330 cd/m²
Kontrastisuhde 810:1
Värintoisto 93,5 % sRGB:stä
Mitat ja paino
293 × 202 × 9,6 mm, 0,92 kg (tablettina)
293 × 202 × 10,2 mm, 1,27 kg (näppäimistöllä)
Hinta 1 300 € (sis. näppäimistön ja kynän)
Arvosana ***½
Hinta-laatusuhde €€€€
Hyvää Näppäimistö ja kynäke tulevat mukana
Huonoa Akkukesto vain perustasoa
Pointti Järkevä Windows-tabletti