Netflix on samanlaisessa asemassa kuin Spotify musiikin striimauksessa. Molemmilla on kilpailijoita, mutta ne saavat lähinnä keräillä kahden ison pöydältä putoavia murusia.

Tilanne saattaa muuttua nopeasti, kun suuret teleoperaattorit ja mediajätit aikovat laittaa sen ensi vuonna ahtaalle omilla suoratoistopalveluillaan. Samalle ne poistavat omistamansa sisällöt Netflixistä. Asiakas saattaa pian joutua valitsemaan useasta tasavahvasta palvelusta, kun aiemmin Netflix on monelle ollut se mikä tilataan automaattisesti ja muita vain satunnaisesti, kun tulee sopivan houkuttelevaa sisältöä.

Suurin uhka on Disney, joka tuo oman Disney+ -suoratoistonsa ensi vuonna ja vie samalla omat sisältönsä, mukaan lukien Pixarin, Marvelin ja Lucasfilmin tuotannot mennessään. Samaan aikaan AT&T:n ostaman Warner Median omistamasta HBO:sta tulee paljon vahvempi vastustaja ja kaiken lisäksi Amazonin Prime Video ottaa jatkuvasti suurempia askelia Netflixin suuntaan.

Vaikka kilpailu kiristyy, on Netflixillä yksi valtti hihassaan, jota muut eivät ole edes yrittäneet viedä itselleen. Netflix käyttää merkittävän osan resursseistaan tekniikkaan ja varmistaa, että jälki on paitsi ylivoimaisesti parempaa kuin kilpailijoilla, se on myös lähes immuuni verkon häiriöille.

Lue myös:

Netflixin vahvuus alusta alkaen on ollut erinomaisesti toimiva adaptiivinen striimaus. Se tekee jokaisesta sisällöstä kymmeniä eri videotiedostoja, joissa kodekki ja bittivirran leveys vaihtelevat sen mukaan millä päätelaitteella ja miten nopealla netillä sisältöä katsotaan. Versio saattaa vaihtua lennosta hyvinkin aggressiivisesti ja sitä puskuroidaan niin paljon, että yhteys saa pätkiä pahastikin ilman että katselu siitä pahemmin kärsii muuten kuin lievästi heikompana kuvan laatuna. Toisto ei kuitenkaan katkea, vaikka yhteys olisi hetken kokonaan nurin.

Kilpailijat ovat yksi kerrallaan ottaneet adaptiivisen striimauksen käyttöön, mutta eivät tee sitä vieläkään yhtä pomminvarmasti kuin Netflix. Siihen on syynsä, kuten erään kilpailijan edustaja sanoi. Netflixillä on satoja ihmisiä vain hiomassa teknologiaa, kun heillä tekninen porukka on laskettavissa yhden käden sormilla.

Netflix ei kerta kaikkiaan pätki. Vertailun vuoksi HBO Nordicilla on turha yrittää katsoa Game of Thronesin tai Vikingsin uusinta jaksoa samana iltana kun se tulee ulos, koska palvelu on niin tukossa ruuhkan takia, että sarjaa voi katsoa parhaimmillaankin muutaman minuutin pätkän kerrallaan, jos striimia ylipäätään saa edes käyntiin. Näin siitä huolimatta että käytössä on poikkeuksellisen ruuhkaton 150-megainen yhteys.

Netflixillä tällaista ei tapahdu koskaan ja totta puhuen aika harvoin muillakaan kokeillluilla kilpailijoilla, kuten Amazon Prime Videolla, Viaplaylla ja C Morella, joita kaikkia on tullut tilattua satunnaisesti. Tosin nekin pätkivät Netflixiä helpommin silloin, kun yhteyttä kuormitetaan muualta, kuten vaikkapa silloin kun Steam innostuu imuroimaan päivityksiä peleihin.

Kilpailijoiden ongelmat käyttöliittymissä ovat moninaisia. Yksi suurin ero tulee siitä miten videolla voi hyppiä paikasta toiseen. Muilla toimitaan kuin kyse olisi edelleen vhs-nauhan kelaamisesta, kun Netflixillä hypitään nopeasti kuvasta toiseen rullaten. Haluttua paikkaa ei tarvitse arpoa, kuten muilla.

Muilla kuin Netflixilläon silkkaa arpapeliä miten hyvin palvelu pelaa eri alustoilla. Esimerkiksi Amazon Prime Videolla ei edelleenkään tue Chromecastia. HBO Nordicin laatu taas heittelee villisti päätelaitteiden välillä, eikä Viaplay sekään kerää kunniaa siitä millainen sen sovellus on joillain älytelevisioilla. Netflixillä kokemus on tasalaatuinen siitä huolimatta, että heillä on plakkarissaan taatusti suurin määrä tuettuja laitteita.

Teknistä etumatkaa

Tekninen ylivoima näkyy striimauksen varmuuden lisäksi aivan puhtaasti kuvan ja äänen laadussa. Olen siitä outo lintu, että ostan edelleen osan elokuvista ja tv-sarjoista blu-ray tai uhd blu-ray -levyinä. Katson varsinkin leffat mielellään isolta valkokankaalta ja asiallisella äänentoistolla. Sietokyky huonolle laadulle on siksi ehkä vähän korkeammalla kuin niillä, jotka esimerkiksi katsovat enimmäkseen puhelimen ruudulta.

Suuri tuntematon. Amazon Prime Video on Suomessa vielä harvan tuntema, eikä se ole hirveästi satsannut lokalisointiin. Eniten hiljainen markkinoille tulo näkyy siinä miten osasta sisällöistä puutuu suomalainen tekstitys. Toisaalta kuuden euron kuukausimaksu on selvästi pienempi kuin Netflixin nykyiset hinnat. Harmi vain että tekninen laatu vaihtelee liikaa. Amazonin omat sarjat alkavat olla teknisesti iskussa, mutta muu tarjonta sattuu silmiin.

Netflix oli ensimmäinen, muttei enää ainoa jolla on sisältöä 4k-tarkkuudella ja hdr-muodossa. Amazon Prime Videon muutama oma sarja on tehty samoilla spekseillä. Netflix tosin on toistaiseksi ainoa, joka on ottanut käyttöön Dolby Visionin, jota pidetään toistaiseksi ylivoimaisesti laadukkaimpana hdr-standardina.

Se kertoo paljon Netflixin tavasta toimia, koska toistaiseksi todella harvalla on kotonaan sellaisia kamoja, joilla Dolby Visionia pystyy katsomaan. Netflix ilmiselvästi haluaa pitää kiinni teknisestä etumatkastaan satsaamalla asioihin, joille on toistaiseksi vain pieni yleisö.

Korkeampi resoluutio auttaa, jos kuvaa katsotaan isolta ruudulta tai kankaalta. Pikseleiden määrä ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan sen lisäksi striimin täytyy tulla tarpeeksi leveällä bittivirralla, koska muuten liian kireän pakkauksen aiheuttamat ongelmat tärvelevät resoluution tuoman edun. Jos jotain niin korkeampi resoluutio on armottomampi pakkausartefakteille.

Jokainen suoratoistopalvelu joutuu kamppailemaan laadun ja mahdollisimman suuren potentiaalisen asiakasmäärän välillä. Mitä leveämpi bittivirta, sitä pienempi joukko pystyy siitä nauttimaan, koska heikoimmat nettiyhteydet eivät pysy mukana. Adaptiivisuus auttaa jonkin verran, mutta mitä suurempi on ero heikoimman ja parhaan laadun välillä, sitä enemmän niiden välille joudutaan tekemään yksittäisiä striimejä.

Hengiltä kuristettu. Pahimmillaan liian tiukkaan pakattu videostriimi näyttää tältä. Fear the Walking Dead suorastaan kylpee tummissa sävyissä, mutta synkän dystopian sijaan ahdistus tulee lähinnä siitä, miten tumman sävyt on tuhrittu liian rankalla pakkaamisella näyttämään lähinnä siltä, kuin joku olisi sotkenut ne vesiväreillä. Kuva otettu Xbox One X:n Amazon Prime Video -sovelluksesta Panasonic 55AX800 -television ruudulta.

Tällä hetkellä Netflix on ainoa, jota voin katsoa isolta valkokankaalta ilman että silmiin sattuu. Kaikissa muilla suoratoistopalveluilla kuva on liian pehmeä karkean tarkkuuden takia tai se kärsii liian kireän pakkauksen aiheuttamista mosaiikkikuvioista ja vähänkään hämärämmissä kohtauksissa siitä, että pehmeiksi tarkoitetut väriliu’ut ovatkin karkean raidallisia. Kaikkein pahimmin tällainen näkyy yökohtauksissa, joissa monesti tumman taivaan sävyt raidoittuvat. Kynttilänvalo tuntuu myös usein aiheuttavan vastaavia ongelmia.

Amazon Prime Video ei kärsi ongelmista yhtä paljon kuin muut haastajat, mutta sielläkin priimaa ovat lähinnä vain Amazonin omat sarjat, kuten Man in the High Castle, Jack Ryan ja Grand Tour. Muissa laatu heittelee villisti ja esimerkiksi hienosti kuvattu Fear the Walking Dead, joka sattuneesta syystä tapahtuu enimmäkseen hämärässä, on kivuliasta katsottavaa.

Sitä en tiedä, minkä verran Disney ja Warner Media kouraisevat lähes pohjattomista rahakirstuistaan tekniikan kehittämiseen. Se nähdään ensi vuonna. Sitä odotellessa omalta kohdaltani tilanne on edelleen se, että vain Netflix pystyy jatkuvassa tilauksessa ja muita tilataan pätkissä sisältöjen mukaan.

Tällä hetkellä Amazon Prime Video on saanut pysyä tilauksessa kolmisen kuukautta lähinnä Man in the High Castlen uuden kauden ja Fear the Walking Deadin takia. Jälkimmäisen kohdalla tosin harmittaa, etten tilannut kausia suosiolla blu-raylla. Olisi ollut vähemmän turhauttava kokemus. Sen näkisi HBO:n kautta, mutta siitä kurasta en suostu enää maksamaan.

Lue myös: