Tarkalleen ottaen päädyin taiteilemaan varsin selkeästä syystä, osallistuimme nimittäin tammikuun lopulla pelikonkari Anttu Mattilan kanssa Finnish Game Jam 2021 -tapahtumaan.

Jo vuodesta 2010 asti pelijameja järjestänyt FGJ kerää vuosittain yhteen pelinkehittäjiä ympäri Suomea. Tarkoituksena on puuhata peliprojekti alusta loppuun yhden viikonlopun aikana. Meidän kaksihenkisessä tiimissä pääsin keltanokkana taiteilemaan pelin visuaalisen ilmeen.

Rillit ja nokka. Pelihahmoksi muodostui todella pitkänokkainen tyyppi.

”Peliluuppi”

Tärkeintä oli keksiä ”gameplay loop” eli peliluuppi, jota pelissä toistetaan. Pelin tarkoituksena voi olla esimerkiksi tasohyppelyradan selvittäminen tai vihollismassojen päihittäminen. Käytännössä peliluuppi kuvaa sitä, mitä pelaaja tekee pelatessaan.

FGJ-tapahtumassa on vuosittain vaihtuva teema, joka oli tällä kertaa ”lost and found”. Pyörittelimme ensialkuun ajatusta ufojen löytötavaratoimistosta tai giljotiinilla mestatun aatelisen irti leikatun pään metsästämisestä.

Lopulta peli ajautui kertomaan tyypistä, joka yrittää löytää kännykkänsä, lompakkonsa ja avaimensa ennen kuin hän lähtee kotoaan. Samalla angstisen sankarin on muistettava tarkistaa, että asunnon valot, hella sekä televisio ovat poissa päältä.

Kiire on kova, sillä bussi lähtee millä hetkellä hyvänsä.

Etsintätehtävä ei ole helppo, sillä lattiat ovat ääriään myöten täynnä tyhjiä pizzalaatikoita, vaatekasoja, olutpulloja sekä muuta ryönää. Peli ilmentää eksistentiaalista ahdistusta, bussista myöhästyminen kun johtaa totaaliseen hermoromahdukseen.

Pelimoottorina Unity. Projektin loppuvaiheilla suurin vastoinkäyminen koski pelin taustaa. Järkevä työnkulku olisi vaatinut, että pelikentän taustalle olisi tehty 3d-malli, johon kamera olisi aseteltu oikeaan kulmaan. Sen sijaan piirsimme ensin taustan, jonka päälle aloimme kehittämään pelikenttää.

Ei hullumpi lopputulos

Kahden tekijän projektiksi lopullinen hengentuote on varsin kohtuullinen, vaikka vuoden 2021 Game Awardsien ykkössijaa Keys, Wallet, Phone -peli tuskin tulee saavuttamaan. Pelijameilla matka on onneksi päämäärää tärkeämpi.

Pelijameihin ensikertalaisena osallistuminen ei ollut hullumpi kokemus, vaikka tapahtuma järjestettiinkin etäyhteyksien välityksellä. Autenttinen hien, pizzan ja pohjaan palaneen suodatinkahvin käry jäivät valitettavasti kokematta.

Pääset etsimään avaimet, lompakon ja puhelimen täältä.