”Nousi itsellä karvat pystyyn, kun katsoin Xboxin avausvideota ja laatikosta pyörähti kahdet Duracelit”, totesi toimittajakollegani nähtyään Xbox Series X:n unboksaus-videon.

Tästä lähtikin käyntiin toimituksen keskuudessa keskustelu, mikä toteutustapa olisi ohjaimen virralle paras. Täysin selvää lopputulosta emme löytäneet, mutta molemmille toteutuksille annoimme sekä risuja että ruusuja.

Langattomiin ohjaimiin siirryttyään Microsoft on Xbox-ohjaimissaan luottanut AA-paristoihin. Integroitua akkua niissä ei ole ja myyntipakkauksen mukana toimitetaan kaksi patteria. Käyttäjä voi kuitenkin ostaa erillisen akkupaketin, jonka voi halutessaan vaihtaa, jos/kun akut hyytyvät.

PlayStation 3:n ohjaimesta lähtien Sony on luottanut integroituun akkuun. Se on käyttäjäystävällinen ratkaisu, sillä ohjaimen voi ladata kaapelilla. Ei tarvita pattereita tai erillisiä akkuja, jotka maksavat lisää. Tämä kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, mutta lopulta se ei ole ongelmaton. Mitä sitten kun akku hyytyy?

PlayStationin ohjaimen kohdalla täytyy ostaa uusi, vaikka itse ohjain toimisikin ongelmitta. Itselläni kävi näin Pleikkari 3:n ohjaimen kanssa. Ohjain oli ihan hyvässä kunnossa (toki aikaa se oli jo nähnyt), mutta akku kesti vain noin tunnin. Sitä sai olla kokoajan lataamassa. Lopulta kävin ostamassa uuden ohjaimen, vaikka vanha toimi akkua lukuun ottamatta hyvin.

”Täällä oli PS3:n ohjaimen kanssa ihan sama ongelma. Ei kestänyt lopulta vajaata tuntia pidempään”, totesi toinen kollegani. ”Toisaalta mikä on kohtuullinen käyttöikä noiden akuille?” hän jatkoi. Se on hyvä kysymys, mutta kyllähän se kismittää, jos toimivan ohjaimen joutuu vaihtamaan akun takia.

Seuraavaksi konsolikseni hankin Xbox Onen. Paristopelleilyyn en lähtenyt mukaan, vaan ostin kolmannen osapuolen akku ja laturi -paketin. Se ratkaisu toimi hyvin, mutta noin kolmen vuoden enemmän tai vähemmän aktiivisen pelaamisen jälkeen akut eivät enää kestäneet. Laitoin tilaukseen uudet akut ja homma rokkasi taas ongelmitta. PlayStationin kohdalla olisi pitänyt ostaa uusi ohjain.

Parannettavaa olisi

Optimaalinen ratkaisu olisi mielestämme tarjota ohjaimelle vaihdettava akku ilman lisäkustannuksia. Tähän ei kumpikaan Microsoftista tai Sonysta kykene. Se olisi varmasti kuluttajille edullisin ja ympäristöystävällisin ratkaisu.

Microsoft pääsee lähelle tätä, mutta akkujen hankkiminen tuottaa lisäkustannuksia pelaajille. On vaikea sanoa, kuinka moni Xbox-pelaaja käyttää AA-paristoja. Microsoft perustelee ratkaisuaan pelaajilla. Sen mukaan moni pelaaja on toivonut joustavuutta. Sitä Microsoft tosiaan antaa, mutta ehkä paristojen tilalla voisi olla ladattava akku.

Microsoftin perusteluita hieman syö se, että Xbox Elite -ohjaimissa on integroitu akku. Miksi tätä joustavaa tapaa ei sitten niissä käytettäisi?

Kerro meille mielipiteesi asiasta alla!