Olen käyttänyt Ouran sormuksia, ensimmäistä ja toista mallia, kaikkiaan kolmisen vuotta eli ensimmäisen sormuksen julkaisusta lähtien. Sovellus on päivittynyt isommin kerran. Silti tekniikkaan on jäänyt puutteita.

Yksi iso puute on tietojen synkronoinnin vaivalloisuus, mikä on ristiriidassa sormuksen muutoin vaivattoman käyttökokemuksen kanssa. Yön unitulokset nähdäkseen on käynnistettävä sovellus ja odotettava hitaan synkronoinnin valmistumista. Tulosten lataus kesti aiemmin helposti puoli minuuttia, mikä nykyisessä hetkisessä internetajassa on ikuisuus tuijottaa tuskin näkyvästi liikkuvaa latauksen edistymisestä kertovaa palkkia. Onneksi äskettäinen päivitys nopeutti päivitystä jonkin verran.

Lue myös: Älä usko unimittaria: testasimme 7 aktiivisuusranneketta, älysormusta ja anturia, ja tulos ei ole häävi

Lisäksi sormuksen ja puhelimen yhteys katoilee välillä ja palautuu vain sovelluksen kokonaan sammuttamalla ja bluetooth-yhteyden käyttämisellä pois päältä. Synkronointiongelmat vaikuttavat koskettavan vain Android-käyttäjiä eli kyseessä voi olla myös käyttöjärjestelmän aiheuttama haaste. Silti moni kilpaileva sovellus hoitaa synkronoinnin taustalla, jolloin data on odottamassa, kun käyttäjä sen haluaa nähdä.

Ouran tarjoama data on unen ja palautumisen osalta kattavaa, mutta koska laitetta ei ole tarkoitettu suoranaisesti urheilun seurantaan, kokonaisuus kaipaisi tarkempia liikuntatietoja. Tietoja olisi tarjolla esimerkiksi urheilukellojen palveluiden rajapinnoista, mutta toistaiseksi Oura ei osaa hyödyntää tarjolla olevaa dataa.

Apple-ekosysteemissä Oura sentään synkronoi unitiedot Applen omaan Health-sovellukseen, mutta Android-ekosysteemissä vastaavaa keskitettyä ratkaisua ei toistaiseksi ole, jolloin tiedot unesta ja palautumisestä sekä urheilusta jäävät omiin siiloihinsa. Googlen Fit olisi synkronointiin kykenevä, mutta ongelmana on se, että juuri mikään laite tai sovellus ei tue sitä kunnolla.

Selvä ero Ouran Android- ja iOS-sovellusten välillä on unen keston manuaalinen säätöä. Yksi Ouran ja myös muiden unimittareiden ongelmia on esimerkiksi tv:n katselun tulkinta nukkumisen yrittämiseksi. Väärä tulkinta aiheuttaa turhan heikon unituloksen seuraavalle päivälle. Ouran iOS-versiossa ongelman on voinut jo viime vuodesta asti korjata muuttamalla manuaalisesti unen alkamisaikaa, mutta Android-versiossa se ei ole vieläkään mahdollista.

Yhden ärsyttävän ongelman Oura sentään on äskettäin korjannut ainakin Android-versiosta: aktiviteetin lisääminen manuaalisesti muistaa nyt edellisen lajivalinnan ja ehdottaa sitä oletusarvoisesti. Enää käyttäjän ei tarvitse jokaisella kerralla vaihtaa aakkostetun listan ensimmäistä vaihtoehtoa (cycling) siihen, jota on käytetty viimeiset 20 kertaa (strength training).

Ouran panostukset iOS-kehitykseen ovat siltä osin ymmärrettäviä, että yhtiön päämarkkinalue on Yhdysvallat, jossa Applen markkinaosuus on erittäin suuri.

Pitkästä valituslistasta huolimatta olen edelleen tyytyväinen Ouran käyttäjä. Sormuksen toisen sukupolven versio on kevyempi, mutta samalla sen akku kestää viikon verran. Myös sormuksen lataaminen langattomasti on kätevämpää kuin aiemman version asettelu lataustelakkaansa.

Ouran ehdoton vahvuus on monimutkaisen datan esittäminen käyttäjälle yksinkertaisessa ja helposti tulkittavassa muodossa. Taustasynkronoinnilla ja tuomalla datan vielä kätevämmin näkyviin ilman pitkällistä ja välillä epävarmaa tietojen lataamista Ourasta voisi tehdä vieläkin paremman ja tiiviimmän osan käyttäjän arkea.