”Reino on täydellinen aviomies. Ei juo­pottele, polta tupakkaa eikä nuuskaa. Reino muistaa vuosipäivät, ja hääpäivänä saan kukkia ja kakkukahvit sänkyyn. Reino kirjoittaa minulle rakkausrunoja. Reinon kanssa puhutaan politiikasta, kulttuurista ja matkailusta. Reino pitää juuri siitä mistä minäkin: hän kulkee uskollisesti perässäni alennusmyynneissä ja kantaa kaikki ostokset. Toisaalta Reino myös pitää siitä, mistä minä en: hän pesee kuuliaisesti vessanpöntön, pyyhkii pölyt, tiskaa astiat, vaihtaa auton­renkaat ja niin edelleen. Reino on myös täydellinen rakastaja!”

Iida-Maria, 52 vuotta, Imatra (Reino-­R3D5:n mainos Mikrobitissä 14.5.2038)

Reino on täydellinen, sillä hän on puolisorobotti, joka kehitettiin niille lukuisille sinkuille, jotka kaipasivat seuraa yksinäisiin iltoihinsa. Reinon vastakappale on Raili, naispuolinen robotti, joka lanseerattiin samaan aikaan Reinon kanssa vuonna 2038.

Parempaa puolisoa kuin Raili tai Reino saa hakea – kunhan vain muistaa akkujen lataamisen.

Täydellisyyteen pääseminen tietenkin kestää tovin, sillä robotti oppii koko ajan puolisostaan ja adaptoituu hänen toiveisiinsa. Mutta odottaminen kannattaa, sillä jo muutaman päivän päästä käynnistämisestään Reino ja Raili tunnistavat puolisonsa tarpeet melkein telepaattisella tarkkuudella. Robottien ja ihmisten avioerot ovatkin siksi harvinaisia. Käytännössä kukaan ei myy käytettyä puoliso­robottiaan nettimyyntipalstoilla. Kuka nyt pistäisi täydellisen puolisonsa ­myyntiin?

Voisiko ihminen mennä naimisiin robotin kanssa?

Ajatus ei ole mitenkään uusi. Jo neljättä kertaa maailmalla järjestetään konferenssi, jossa keskustellaan robottien ja ihmisten parisuhteiden erilaisista ulottuvuuksista. Robottien ja ihmisten välisistä suhteista kirjoitti jo vuonna 2007 tekoälytutkija David Levy kirjassaan Love and Sex with Robots. Levyn näkemyksen mukaan vuonna 2050 ihmisten ja robottien seksisuhteet ovat jo tavallisia, ja tutkija ennustaa, että samoihin aikoihin ihmisen ja robotin avioliitto laillistetaan Yhdysvalloissa.

Levy ei ole temmannut ajatuksiaan tuulesta. Seksirobotteja on jo runsaasti, ja erilaisia versioita eri mieltymyksiin kehitetään koko ajan. Esimerkiksi RealDoll-yrityksen Harmony- ja Henry-nu­ket lupaavat tarjota nautintoa lähi­tulevaisuudessa asiakkailleen. Hollannissa on avattu oma seksi­robotti­bordelli, ja Kiinassa seksirobottiteollisuus kukoistaa.

Toistaiseksi seksirobottia voi verrata sähkövatkaimeen. Kyseessä on lähinnä mekaaninen aivoton kapine. Mutta tulevaisuudessa koneoppiminen tuonee näillekin roboteille ”älyä ja syvyyttä”.

Mekaanisesta kodinkoneesta on pikkuhiljaa kuoriutumassa kumppania vastaava olio, jonka kanssa fyysinen nautinto on vain tärkeässä sivuroolissa. Kumppanin valinnasta tulee mielenkiintoinen: otanko itselleni täydellisesti koulutettavan ja kanssani samalla aaltopituudella olevan robottipuolison, vai tyydynkö ihmispuolisoon, jolla on paha tapa nalkuttaa ja kuorsata ja joka ei millään ilveellä ymmärrä loistavia vitsejäni?

Voipa ihminen ratkaista roboteilla väestönkasvuongelman – rakastumalla robottiin.

Kirjoittaja on tulevaisuuden tutkija, diplomi-insinööri ja kauppatieteiden tohtori, joka ei ikinä vaihtaisi suloisesti kuorsaavaa aviomiestään robottiin.