Kun Ukrainan sota alkoi, koko maailma järkyttyi. Tunsimme surua ja pelkoa, kun Venäjä hyökkäsi naapurimaahansa ja alkoi teurastaa sotilaita ja siviilejä pommeillaan, tykeillään, ohjuksillaan ja muilla aseillaan.

Mutta mitä teki Elon Musk, 200 miljardia omistava nörtti? Tviittasi näin:

”Ilmoitan nyt haastavani Vladimir Putinin kaksintaisteluun. Panoksena on Ukraina.”

Panoksena Ukraina? Samaan aikaan kun ihan oikeita ihmisiä kuoli ja perheissä itkettiin, rakettiyrittäjä käänsi maailman huomion itseensä. Pelle.

LUE MYÖS:

Tviitti oli tämän vuoden noloin internet-teko. Muskin päivitykseen tiivistyy myös yksi aikamme kauheuksista: internet- ja teknologiabisneksillä rikastuneet keski-ikäiset miehet kuvittelevat maailman ihmisten asioiden kuuluvan heille, koska heillä on rahaa ja mielistelijöitä.

Nyt Elon Musk luulee tietävänsä, miten Twitter-viestipalvelua tulee kehittää. Siksi Musk teki ostotarjouksen Twitteristä. Muskilla on räväkät mielipiteet lähes kaikesta: mediasta, sananvapaudesta ja monesta muusta asiasta, johon hänellä ei ole pätevyyttä tai osaamista.

Valta ja raha tekevät sokeaksi omalle tyhmyydelle.

Viimeisimmät tiedot kertovat onneksi, että Musk yrittää vetäytyä Twitter-diilistä. Olisi tärkeää meille kaikille, ettei erinomaisuudestaan huumaantunut liikemies pääsisi sörkkimään yhtä tärkeimmistä somepalveluista, joka on tuonut äänen monille, joita ei ennen kuultu.

Startup-aikoinani tapasin monia Muskin kaltaisia valopäitä. Raha ei pätevöitä mihinkään.

Startup-aikoinani tapasin monia Muskin kaltaisia valopäitä, jotka luulivat oman rikastumisensa tarkoittavan, että he ovat viisaita. Kun miljonääriä nuoleskellaan riittävästi, rahamies luulee olevansa erikoinen. Ei ole. Raha ei pätevöitä mihinkään. Ei varsinkaan humanistisiin hommiin kuten mediaan tai taiteeseen. Raha ei opeta myöskään ymmärtämään, kuinka valtava tragedia sota on.

Suurin osa superrikkaista ihmisistä on tylsiä. Liika raha turruttaa ja kontakti todellisuuteen katoaa, kun arjen kamppailu pikkurahasta loppuu. Mikään ei tunnu miltään. Voi vaikka haastaa Putinin kaksintaisteluun, läpällä.

LUE MYÖS:

Harvoin toivon kenellekään pahaa, mutta Muskin hybris voisi jo pikkuhiljaa pysähtyä. Mieluiten syvään häpeään.

Ai mikä hybris? Tieteen termipankki tiivistää sen näin:

”Antiikin kreikkalaisille hybris merkitsi ihmisen pyrkimystä jumalten veroiseksi tai jopa heidän yläpuolelleen, mistä vääjäämättä seurasi jumalten kosto. Kreikkalaisissa tragedioissa sankari jättää usein huomiotta jumalten varoitukset ja rikkoo heidän käskyjään; näin hybris johtaa sankarin romahdukseen.”

Olisi maailmalle hyvä, jos Musk saisi nenilleen ja oppisi olemaan hiljaa.

Kirjoittaja on startup-vaikuttaja ja toimittaja.