Applen pitkään huhuttujen arm-pohjaisten kannettaviin tarkoitettujen M1-suorittimien odotettiin olevan suorituskykyisiä, mutta silti testitulokset löivät kaikki ällikällä.

Käytännössä Apple päihitti Intelin parhaan työpöytäpiirin helposti ja ylsi tasoihin sekä välillä myös yli AMD:n parhaan tarjonnan – kaikki tämä selvästi pienemmällä tehonkulutuksella.

Syy Applen suoritinvaihdokseen on selkeä: Intelistä muodostui yksinkertaisesti pullonkaula suorituskyvyn kasvulle.

Intelin ja AMD:n tilanne tuskin paranee lähivuosina. Intelillä on jo pitkään ollut vaikeuksia siirtyä suorituskyvyn kasvun ja tehonkulutuksen pienentämisen kannalta välttämättömiin pienempiin valmistusprosesseihin. AMD:llakaan tuskin on hallussaan hopealuotia, jolla x86-arkkitehtuuriin perustuvista suorittimista saataisiin kilpailukykyisiä Applen arm-piirien kanssa tulevaisuudessa.

Kumpikaan x86-valmistajista ei kykene skaalaamaan piirejään alas tasolle, jossa ne kilpailisivat arm-piirien kanssa tehonkulutuksessa, mutta M1:n näyttöjen perusteella arm-piiriit voivat päihittää x86-piirit laskentakyvyssä.

Tästä kaikesta voidaan päätellä, että tulevina vuosina valtaosa ainakin kuluttajalaitteista todennäköisesti siirtyy arm-suorittimiin. Muutos ei ole nopea, etenkin siksi, että Microsoftin arm-Windows-kokeilut ovat tähän saakka sujuneet huonosti. Silti ennen pitkää muutkin laitevalmistajat seuraavat Applea arm-maailmaan, joko Windowsilla tai ilman.