Millainen ihminen osallistuu taulukkolaskentaohjelma Excelin SM-kisoihin? Täytyy olla melkoinen sadomasokisti.

Kyllä – sellaiset kisat todellakin järjestetään tänä syksynä. Järjestävä seura on luonnollisesti Microsoft, jonka mukaan Excel-gurut kilpailevat datanmurskauksessa eli isojen taulukoiden hallinnassa, kaaviovoimistelussa eli tiedon visualisoinnissa sekä kaavapainissa eli kaavojen vääntämisessä.

Eikä siinä vielä kaikki – maailman parhaat excelöijät mittelöivät taitojaan Excelin MM-kisoissa helmikuussa 2017. Tästä on enää lyhyt matka olympialajiksi.

Ensimmäinen versio Excelistä julkaistiin Macille syyskuussa 1985 ja pari vuotta myöhemmin Windowsille. Microsoftin Excel korvasi taulukkolaskennan standardiohjelmistona melko nopeasti Lotus Corporationin DOS-pohjaisen Lotus 1-2-3:n ja muut vastaavat ohjelmat, joita 80-luvulla oli käytössä useita.

Uusin Excel 2016 on jo versio 16.0, mutta käyttöliittymä ja visuaalinen olemus soluineen ja kaavoineen ovat säilyneet hämmästyttävän samankaltaisina vuosikymmenestä toiseen. Ehkä siinä on osasyy siihen, miksi jotkut kokevat ohjelman luotaantyöntäväksi ja vanhanaikaiseksi. Moni on siirtynyt verkossa toimivan Google Sheetsin käyttäjäksi.

Toisaalta tuttua, turvallista ja toimivaa on riskialtista mennä muuttamaan, koska se ärsyttäisi käyttäjiä, jotka ovat perustaneet firmansa Excelissä ja siirtäneet sinne koko elämänsä numeraalisen datan.

Kun kyselin kaveripiiristä, Excelissä kerrottiin eniten raivostuttavan ohjelman versioiden yhteensopivuusongelmat, suomenkielisen Excelin suomenkieliset funktiot ja sen, ettei ohjelma toimi ihmis- vaan insinöörilogiikalla. Eräs kertoi, että hän päätyy naputtamaan lopulta käsin kaikki luvut, jotka hän on yrittänyt siirtää Excelistä johonkin toiseen ohjelmaan.

Excel on kuitenkin näille ihmisille tärkeä ja läheinen: sillä tehdään työvuorolistoja, elokuvalistoja, kirjalistoja, vinyylilistoja, joulukorttilistoja, kirjanpitoa ja budjetteja, projektikalentereita sekä kootaan, analysoidaan ja esitetään dataa.

Excel on ruuvimeisseliäkin tärkeämpi työkalu, ainakin konttorityöntekijälle.

Olen miettinyt omaa suhdettani Exceliin. Olemme tekemisissä joka päivä. Avaudun Exceliin luottamuksellisista asioistani. Olisin pulassa, jos Excel vietäisiin minulta. Ikävä tulisi varmasti.

Onko kyse siis peräti… rakkaudesta?

Excel on ruuvimeisseliäkin tärkeämpi työkalu.

No, toisaalta en tunne erityistä intohimoa Exceliä kohtaan. Ollaanhan tässä jo pian parikymmentä vuotta oltu yhdessä. Toiseen en silti vaihda.

Eniten minua häiritsee Excelissä se, etten pitkästä suhteestamme huolimatta hallitse sen edistyneitä toimintoja juuri peruskäyttöä enempää. Tuntuu, että valtava resurssi jää kokonaan hyödyntämättä. Pitäisi varmaan mennä jollekin kurssille.

Onhan se ihan lahjomaton ohjelma. Yksikin virhe sarakkeen sisällössä keskeyttää ohjelman käytön virheilmoitukseen. Eräs kaverini totesikin osuvasti: ”Maailma olisi luultavasti paljon nykyistä parempi, jos ihmiset kommunikoisivat vain Excelillä. Se pakottaa tiettyyn argumentaation tarkkuuteen.”

Kirjoittaja on koneita ja nappuloita rakastava viestinnän asiantuntija. Kolumni julkaistu Mikrobitin numerossa 10/2016.