Testasimme AMD:n ja Intelin tuoreet tehosuorittimet ja katsoimme, miten ne vertautuvat edellisen sukupolven huippumalleihin.

**

Tässä vertailussa on mukana ainoastaan huipputehokkaita suorittimia, joista mikä tahansa on erinomainen valinta kaikkeen mahdolliseen normaalilla kotitietokoneella vastaan tulevaan käyttöön – pelaamisesta videoeditoinnin kautta harrastajan 3d-mallinnukseen.

Testikäppyröiden paikoin melkoisia eroja katsoessa tämä on helppo unohtaa. Ryzen 9:ään verrattuna Core i5 näyttää jäävän kuin täi tervaan, ja ostohalut heräävät: noin paljon parempi, tuo on saatava!

Suhteellisuudentajun palauttaminen säästää kuitenkin paljon rahaa. Itselläni on tähän mainio apuväline: päivittäinen työkoneeni, roskapönttömallinen Mac Pro vuodelta 2014. Käytettynä ostamani Pron suoritin on kuusiytiminen Intel Xeon E5, joka on toki aikanaan ollut todella tehokas, mutta nykysuorittimiin verrattuna verkkainen tapaus.

Laskentatehoa Xeonissa on sekä kaikissa että yksittäisessä ytimessä hieman vähemmän kuin vähän yli sata euroa maksavassa neliytimisessä AMD Ryzen 3100:ssa. Ryzen 5 5600X tarjoaa Xeoniin nähden tuplasti moniydintehoa ja Ryzen 9 5900X nelinkertaisesti.

Olen käyttänyt Mac Prota töihini miltei joka arkipäivä nyt reilun puolen vuoden ajan. Pelikoneeksi siitä ei ole, mutta hyötykäytössä vastaan on tullut muun muassa 4k-videoeditointia ja virtuaalikoneiden ajamista.

Yhtä ainuttakaan kertaa konetta käyttäessä en ole kokenut, että suoritinteho muodostuisi erityiseksi pullonkaulaksi tai loppuisi kesken. Tältäkin kantilta kannattaa asioita miettiä, kun arpoo, kuinka paljon laskentatehoa omaan pc:hensä todella tarvitsee.