Puhelimia työkseen tai harrastuksen puolesta seuraaville ei ole ollut viime vuosina tarjolla paljon innostuksen aiheita, kun valmistajat ovat keskittyneet lähinnä näytönreunojen ohennukseen, kameroiden määrän kasvattamiseen ja suorituskyvyn parantamiseen. Ensimmäiset oikeat taittuvanäyttöiset puhelimet saivat silti paatuneen puhelinnörtinkin sydämen sykähtämään.

Kahden älypuhelinjätin taittuvanäyttöisen puhelimen toteutuksessa eroavat toisistaan isosti.

Samsung on päätynyt sijoittamaan näytön taitoksen sisäpuolelle, josta se avautuu laajemmaksi kirjan tapaan. Avattuna näytön koko on 7,3 tuumaa ja lisäksi Foldissa on 4,6 tuuman lisänäyttö ulkopuolella, jotta laitetta ei tarvitse avata jokaista ilmoituksen tarkistusta varten.

Huawein Mate X:n näyttö jää taitoksen ulkopuolelle, mikä tekee siitä komean ilmestyksen. Mate X näyttää kokonaisuutena virtaviivaisemmalta kuin Galaxy Fold. Sen koko isoksi avattuna on 8 tuumaa ja taitettuna 6,6 tuumaa.

Molemmat valmistajat esittelivät etenkin laitteidensa moniajo-ominaisuuksia. Samsungin Foldissa ruudun voi jakaa esimerkiksi kolmen eri sovelluksen kesken, Huawein näytölle taas sopii demojen perusteella hyvin kaksi vierekkäistä sovellusta pystyssä.

Taittuu kuin kirja. Samsungin Galaxy Foldissa iso näyttö on sisäpuolella ja etupinnassa on pikkunäyttö nopeita tarkistuksia varten.

Vaikka video olisi isolle näytölle luonteva käyttökohde, molempien kuvasuhteet ovat sen verran kaukana perinteisestä laajakuvaformaatista (16:9), että paljon tilaa menee hukkaan mustien palkkien muodossa.

Vaikka kaksikko houkutteleekin futuristisuudellaan, kaiken innostukseni alla en ole sataprosenttisen vakuuttunut konseptista. Teknisenä saavutuksena Galaxy Fold ja Mate X ovat parasta laatua, mutta ovatko taittuvanäyttöiset puhelimet siltikin ratkaisu, joka etsii ongelmaa?

Nykypuhelinten reippaasti päälle kuuden tuuman ruudut ovat jo erittäin monikäyttöisiä ilman taitostakin, vaikka lisätilasta olisi välillä tietysti hyötyä.

Ovatko käyttäjät valmiita taittuvuuden mukanaan tuomiin kompromisseihin kuten kasvaneeseen fyysiseen kokoon ja painoon, näyttöjen hajoamisherkkyyteen ja todennäköisesti kasvaneeseen virrankulutukseen?

Sitten on tietysti vielä hinta. Samsung sai yleisön kohahtamaan kertoessaan, että Galaxy Fold tulee keväällä myyntiin 2000 euron hinnalla. Vielä isomman kohahduksen sai aikaan Huawein ilmoitus Mate X:n 2300 euron hinnasta, sillä moni oli odottanut Huawein pyrkivän alittamaan Samsungin perinteisesti korkeammat hinnat.

Hinta lieneekin suurin syy sille, miksi harva hankkii tänä vuonna taittuvanäyttöistä puhelinta. Tulevaisuudessa nähdään, onko toinen syy se, että taittuvanäyttöiselle luurille ei löydy kysyntää.

Ohuen ohut. Huawein Mate X:n komponentit on sijoitettu oikeassa reunassa olevan paksumman kohdan sisään, minkä ansiosta kaksinkerroin taittuva näyttöosa on voitu pitää ohuempana.

Tekniikka tietysti tapansa mukaan kehittyy ja ennakkotietojen perusteella Samsungilla on jo työn alla ainakin kaksi muuta taittuvanäyttöistä mallia, joista toisessa näyttö olisi Mate X:n tapaan ulkopuolella. Huaweikaan tuskin lepää laakereillaan, vaan Mate X:n seuraaja nähtäneen todennäköisesti ensi vuonna.

Lopullisia johtopäätöksiä ei siis voi vetää ensimmäisen laitesukupolven perusteella ja vieläpä ilman laitteiden pidempiaikaista käyttöä.

Siltikään tulevaisuus ei välttämättä ole taittuvanäyttöisiä puhelimia täynnä.

Taittuvien näyttöjen lisäksi kaikki kynnelle kykenevät laitevalmistajat nimittäin kehittävät tällä hetkellä lisätyn todellisuuden laseja, jotka voivat korvata nykyisenkaltaiset isoruutuiset puhelimet kokonaan.

Rohkeimmissa veikkauksissa ar-laseja on povattu myyntiin jo parin vuoden päähän. Taittuvilla näytöillä on siis kiire kehittyä käyttökelpoisiksi ennen kuin seuraava teknologiasukupolvi korvaa nekin.