Mikrobitti testasi älykaiuttimet maaliskuussa 2020. Lue testi tästä linkistä.

**

Ensimmäisen sukupolven Echo saapui kotiini välittömästi sen tultua saataville. Aluksi laite jaksoi huvittaa pelkästään vastailemalla mitä päättömimpiin kysymyksiin, mutta pian se jäi lähes toimettomaksi.

Tyhjänpanttina olo ei kuitenkaan kestänyt kauan, sillä markkinoille alkoi pian tulvia edullisia Alexan kanssa keskustelevia kodin laitteita. Niiden ohjaaminen puheella nosti Echon käyttöarvon uusiin sfääreihin.

Kohta esimerkiksi kaikki kodin valot alkoivat noudattaa puhekomentoja. Lopulta ääniohjaus piti saada ulottumaan olohuoneen televi­sioon ja lopulta ikkunaverhoihinkin.

Samaan syssyyn Echon viereen ilmestyi Google Home ja toinen Alexa. Pian 60 neliömetrin kerrostalokaksiossa olikin älykaiuttimia kaikkialla kylppäriä myöten.

Erityisen kätevää niiden käyttö on keittiössä, jossa kädet on usein varattu muihin työtehtäviin. Eri laitteiden käynnistys ja sammutus tai musiikin soitto onnistuvat Google Homelle huikkailemalla.

Periaatteessa lähes kaikki älykaiuttimella tehtävät asiat voi tehdä myös puhelimella ja sen ääniassistentilla. Jos kuitenkin on kokeillut molempia, ymmärtää helposti, miksi jatkuvasti ja tarkasti kuunteleva älykaiutin hoitaa hommansa huomattavasti puhelinta varmemmin.