Antti Mannermaa

Mikrobitti testasi Chromebookit keväällä 2020. Lue testi tästä linkistä.

**

Testausrupeama Chromebookeilla osoittautui erittäin hedelmälliseksi kokemukseksi. Tätä aiempi kokemus Chromebookeista oli aivan niiden alkutaipaleelta, jolloin koneet ja nettiyhteydet eivät vielä olleet aivan kypsiä täyspainoiseen käyttöön.

Chromebookissa tehdään asiat täysin perinteisestä pc-kulttuurista poiketen. Koneet ovat käytännössä pienellä muistilla ja suhteellisen vaatimattomalla suorituskyvyllä varustettuja päätteitä. Ohjelmat ja tiedostot varastoidaan nettiin, jossa molempia voidaan laajentaa lähes rajattomasti koskematta itse päätelaitteeseen.

Nettilähtöisyys vaatii luonnollisesti hyvän nettiyhteyden, joka Suomessa on itsestään selvyys lähes missä tahansa. Jollei avoimia wifi-verkkoja löydy, voi nopean netin jakaa puhelimesta. On silti hämmentävää, ettei yhdessäkään testikoneessa ollut sim-korttipaikkaa. Se sopisi erinomaisesti Chromebookin toimintamalliin monipuolisemmassa käytössä.

Chromebookien viehätys kasvoi, mitä enemmän niitä käytti. Yksinkertainen käyttöliittymä, rajatut asetukset ja ominaisuudet yhdistettynä palvelinpään päivityksiin tekevät käytöstä keskeytymätöntä. Mitään ylimääräistä ei oikeastaan voi edes tehdä, ja ohjelmatkin päivittyvät automaattisesti uusimpiin versioihin. Nämä ovat varsinkin työkäyttöä ajatellen merkittäviä etuja.