Mikrobitti testasi korttitietokoneet ja mikrokontrollerit huhtikuussa 2020. Lue testi tästä linkistä.

**

Testissä olleet laitteet antoivat mukavan kattavan kuvan siitä, millaisia erilaisia korttitietokoneita ja mikrokontrollereja nykyään on saatavilla. Aiemmat kokemukseni testissä olleista laitteista rajoittuvat lähinnä Raspberry Pin vanhempiin sukupolviin ja Arduino Unoon.

Modernien korttitietokoneiden suorituskyky on hämmästyttävä. Pieneen tilaan on saatu ahdettua todella paljon laskentatehoa ja erilaisia laajennusmahdollisuuksia. Mielenkiintoista onkin nähdä, kuinka paljon ominaisuudet kehittyvät seuraavien vuosien aikana.

Laitteiden käyttöönoton kannalta itseäni jäi hiertämään vaatimus erillisten muistikorttien käytöstä. Korttien käyttö on kankeaa ja ne ovat jo nyt selkeä pullonkaula jouhevaa käyttöä ajatellen etenkin dataa luettaessa, samoin kuin kovalevyt olivat pöytäkoneissa ennen ssd-levyjä.

Esimerkiksi Asus Tinker Board S:n eMMC-muisti on selkeästi ominaisuus, joka olisi hyvä olla jatkossa kaikissa korttitietokoneissa.

Valmiit pilvi-integraatiot ovat erittäin tervetullut lisä jopa laitteiden kaupallista käyttöä ajatellen. Niiden avulla erilaisilta sensoreilta saa oikeaa dataa pilveen lähes heti, kun laitteen ottaa paketista ja kytkee päälle.

Suorituskyvyn parantamisen sijasta valmistajien olisikin ehkä hyvä keskittyä jatkossa laitteiden mahdollisimman laajaan ohjelmistotukeen.

Nopea käyttöönotto ja ohjelmistokehityksen vaivattomuus ovat asioita, joilla on suuri merkitys sopivaa laitetta etsiessä.