Antti Mannermaa

Testasimme syyskuussa usb-c-liitäntäisiä telakoita, joiden avulla saat tietokoneeseen rutkasti lisää liitäntöjä. Lue usb-c-telakoiden testi.

**

Telakat pystyvät vihdoin hyödyntämään usb-c:n edut. Yhdestä liitännästä saa kaiken, mikä ei ole aiemmin ollut mahdollista ainakaan yleistelakoissa. Suorituskykyyn ei vaikuta se, onko lisälaite kiinni telakassa vai suoraan kannettavassa.

Telakoista saatavat hyödyt ovat kiistattomia. Tuskin kukaan haluaa katsella kannettavan pientä näyttöä ja käyttää sen näppäimistöä ja kosketuslevyä, jos niille on paremmat vaihto­ehdot saatavilla helposti.

Testatut telakat vakuuttivat kypsyydellään. Käytettävyys on usb-c-telakoiden suurin etu. Kerrankin laitteet toimivat niin kuin voisi toivoa ja olettaa. Yksi johto kiinni, ja kaikki lisälaitteet ovat käytettävissä. Tietokoneen virtalähteen voi huoletta jättää työpaikalle tai kotiin, koska lataus hoituu nyt telakan kautta.

Usb-c-liitännän monipuolisuuden ja suorituskyvyn ansiosta telakoiden elinkaari on pitkä. Niihin saa tulevatkin lisälaitteet kiinni ja nopeus riittää isoille näytölle ja ulkoisille muisteille. Kannettava ehtii varmasti vaihtua kerran tai pari ennen telakan päivitystä uudempaan.

On mukava huomata, että kaikki testilaitteet toimivat peruskäytössä hyvin. Valinnan laitteiden välillä voi tehdä liitäntöjen tarpeen tai vaikka ulkonäön perusteella pelkäämättä menettävänsä jotain oleellista.