1. Keskustellaan rakentavasti

Bitin keskusteluissa saa mielellään esittää erilaisia näkökantoja, kritisoida ketä tahansa ja olla eri mieltä mistä tahansa.

Esitä kuitenkin näkemyksesi rakentavasti: perustele väitteesi, käytä asiallista kieltä ja yritä ymmärtää myös toisten näkemyksiä.

Älä sabotoi keskustelua kirjoittamalla viestejä, joissa ole järkevää sisältöä. Jos firma X on mielestäsi huono, perustele miksi se on sitä. ”Firma X on huono” on tyhjänpäiväinen viesti, joka ei edistä keskustelua mitenkään. ”Firma X on mielestäni todella surkea, koska sen tuote X tuhosi kiintolevyni” sisältää perustellun väitteen ja vie keskustelua eteenpäin.

Älä kiroile, solvaa äläkä nimittele muita. Haluamme, että Bitin keskusteluissa olisi mahdollisimman hyvä henki. Käytä siksi asiallista kieltä ja kohtele kaikkia kunnioittavasti. ”Te idiootit ette ymmärrä tästä hevon vittua” sisältää nimittelyä, alatyylisen ilmauksen ja muuttaa keskustelun sävyn niin huonoksi, että kommenttia ei ole syytä julkaista.

Saman asian voisi ilmaista paljon paremmin vaikkapa näin: ”Musta tuntuu, että te ette ymmärrä tästä yhtään mitään” – ja sitten vielä selittää, miten asia on ymmärretty väärin.

2. Moderointi ei ole sensuuria

Mikrobitti voi poistaa kirjoituksia, jotka eivät rakenna keskustelua tai sisältävät asiattomuuksia. Kyse on silloin keskustelun ylläpidosta, ei sensuurista. Kaikilla meillä on sananvapaus, mutta julkaisulla on myös vastuu sivuillaan julkaistuista teksteistä sekä oikeus valita, mistä sivuilla keskustellaan ja miten.

Mikrobitin keskusteluissa voi kritisoida mitä tuotteita tai yrityksiä, jos käyttää asiallista kieltä ja tekstissä on jotain sisältöä.

Poistamme kirjoitukset, jotka ovat sisällöttömiä, asiattomia, lainvastaisia, kannustavat lainvastaiseen toimintaan tai sabotoivat keskustelua.

Mikrobitti on sitoutumaton julkaisu, jonka eettisiin periaatteisiin voit tutustua täällä.

3. Ohjeet

Nämä ohjeet koskevat sekä Mikrobitin keskustelualuetta että juttujen alla olevaa kommenttiosiota.

Keskustelualue löytyy osoitteesta https://keskustelu.mikrobitti.fi/

Huomaa, että kyseessä on kaksi eri järjestelmää. Keskustelualueelle pääset samoilla tunnuksilla kuin millä käytät Mikrobittiä muutenkin. Juttukommentointiin tarvitaan Disqus-tunnukset. Disqukseen voit rekisteröityä täällä tai klikkaamalla kommenttikentän Kirjaudu-painiketta.