Isot tuotevertailut

Isommissa tuotevertailuissa, joissa vertailemme vähintään kolmea tuotetta, käytämme arvosanojen (tähtien) lisäksi pisteitä. Ne kertovat, kuinka tuotteet pärjäsivät verrattuna muihin tuotteisiin eivätkä pisteet vertaudu aiempiin vertailuihin.

Eniten pisteitä saanut tuote on testivoittaja. Kunniamaininnan voi saada tuote, joka on johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen paras, jonkin olennaisen ominaisuuden osalta erinomainen tai hinta- laatusuhteeltaan paras.

Tähdet ja euro-merkit kuvastavat laitteita samaan tapaan kuin lyhyemmissä yksittäistesteissä.

Yksittäistestit

Lyhyemmissä testeissä käytämme tähtiä (arvosana) ja euro-merkkejä. Arvosanaan vaikuttavat mittaustulokset, tuotteen ominaisuudet ja varustelu sekä yleinen käyttökokemus. Tähdet ovat yleispätevä arvosana laitteelle ja niiden mukaan voi vertailla myös eri lehtinumeroiden tuotteita.

Mittaustuloksissa käytämme sanallisia arvioita, jotka ovat parhaimmasta huonoimpaan erinomainen, oikein hyvä, hyvä, tyydyttävä, välttävä ja huono.

Mittaustuloksien sanallisissa arvioissa huomioimme tuotteen kategorian. Esimerkiksi ultrabook-kannettavan ja peliläppärin pelisuorituskykyjen arvosanoja ei voi verrata keskenään. Jos ultrabookin saa pelisuorituskyvystä arvion hyvä, se tarkoittaa, että sen pelisuorituskyky on hyvä tuotekategoriaan nähden. Arvion tyydyttävä saanut peliläppäri on siis todennäköisesti tehokkaampi peleissä kuin ultrabook.

Antti Mannermaa

Muut

Jos tuotetta ei voi mitata tai emme ole mitanneet tuotetta syvällisesti, emme kutsu artikkelia testiksi. Näppituntumissa käsittelemme lyhyemmin erilaisia tuotteita, joiden testaamiseen emme ole käyttäneet yhtä paljoa aikaa kuin testien ja vertailujen.

Näppituntuma-, Softa-arvio- ja Softaesittelyt-palstojen arviot perustuvat tuotteiden kokeiluun. Tulossa-palsta on laadittu valmistajien ilmoittamien tietojen pohjalta.

Mittaaminen

Eri testattavat tuotteet mitataan eri tavoin, mutta päälinjat ovat aina samat. Tuotteen suorituskykyä mitataan niin sitä mittaavilla ohjelmilla kuin todellisen maailman tilanteissa. Testaustavat on avattu tarkemmin vertailujen Näin testasimme -osiossa.

Näyttöjen mittaamisessa käytämme Portrait Displaysin Calman Ultimate -mittausohjelmaa. Mittalaitteinamme on X-rite i1 Display Pro -kalibrointilaitetta ja Konica Minolta CS-200 -värimittaria.

Näyttöjen mittauskoneessamme on Intel Core i9-11900K -suoritin, Asuksen RTX 3060 Ti -näytönohjain, NZXT N7 Z590 -emolevy, 16 gigatavua ddr4-muistia ja Gigabyte UD750GM -virtalähde.

Muissa testipenkeissämme on osat vaihtelevat enemmän, mutta pyrimme pitämään yhdessä tehokkainta suoritinta. Tällä hetkellä testipenkissämme on Intelin Core i9-12900K -suoritin ja MSI RTX 3090 Ti -näytönohjain sekä ddr5-muistia.