MacOS:n Unix-pohjan takia pellin alta löytyy paljon sellaista, mistä graafinen käyttöliittymä ei vihjaisekaan. Keräsimme kokoon kymmenen komentoriviniksiä omenakäyttöjärjestelmään.

Linuxiin tai muuhun Unixiin perustuvaan käyttöjärjestelmään tottuneelle BSD Unixiin pohjautuvan Mac­OS:n komentorivi on kotoisa paikka. Lähes kaikki komennot toimivat tuttuun tapaan: cd vaihtaa hakemistoa, ls listaa sisällön, cp kopioi tiedoston, rm poistaa.

Moni komento toimii kuitenkin vain MacOS:ssä tai muuttaa sen käyttöliittymän toimintaa. Kirjoitusvirheet komennoissa voivat sekoittaa asioita pahastikin, joten varmista oikeinkirjoitus ennen kuin painat Enteriä.

Komentoriville pääsee helpoimmin etsimällä Spotlight-haulla eli valikkopalkin suurennuslasilla Pääte- eli Terminal-sovelluksen. Pääte on oletusarvoisesti tylsän valkea, mutta ulkonäköä voi muuttaa sovelluksen asetuksista. Valitse Profiili-välilehdeltä oletukseksi esimerkiksi Homebrew – heti tuntuu hakkerimmalta!

Tämä opas on vain pintaraapaisu komentorivin hyödyn­tämiseen. Lisätietoja useimpien ko­men­tojen käytöstä saat kirjoittamalla komennon nimen sellaisenaan ilman lisämääreitä. Opettelu kannattaa. Mitä monipuolisemmin komentoja käyttää, sitä enemmän löytyy tehokkaita hyödyntämiskohteita.

1. Parempaa kopiointia

Ditto-komento on erittäin kätevä kaikenlaisissa kopiointitehtävissä. Se kopioi tiedostot ja hakemistot käyttöoikeuksineen ja metatietoineen. Käyttö on hyvin yksinkertaista: komenna vain

ditto lähde kohde

jossa lähde ja kohde ovat tiedoston tai hakemiston polkuja. Jos et halua kirjoittaa polkuja kokonaan, voit raahata tiedoston tai hakemiston kuvakkeen Finderista Päätteen ikkunaan, ja polku ilmaantuu automaattisesti. Polkuja voi myös täydentää kirjoittaessa painamalla sarkainta (Tab).

Kätevä kahdennus. Ditto-komento varmistaa, että kopioitavat tiedostot ovat kaikin tavoin alkuperäisen kaltaisia.

2. Näytä piilotetut tiedostot

Mac piilottaa oletusarvoisesti järjestelmätiedostoja ja muuta tavaraa. Ne saa näkyviin kirjoittamalla Päätteessä

defaults write com.apple.Finder ­AppleShowAllFiles true killall Finder

Missä olen? Finderin otsikkopalkissa näkyvä hakemistopolku helpottaa navigointia.

Jälkimmäinen komento käynnistää Finderin uudelleen, minkä jälkeen kohteet tulevat näkyviin. Ne tunnistaa pisteestä nimen edessä.

3. Avaa mitä vain missä vain

Tiedostoja voi avata sovelluksissa lukuisin tavoin, mutta tottuneelle komentorivin­käyttäjälle nopeinta on antaa komento:

open -a /Applications/Sovellus.app /polku/tiedosto.dat

eli esimerkiksi

open -a /Applications/VLC.app /Users/aleksi/Desktop/Leffa.mp4

4. Pikapäivitys käyntiin

Macin ohjelmistot päivitetään oletusarvoisesti App Store -sovelluksella. Vähemmillä klikkauksilla pääsee komennolla

sudo softwareupdate -ia

joka asentaa kaikki päivitykset automaattisesti. Jos et halua asentaa kaikkea vaan katsoa tarjontaa, komenna

softwareupdate -l [pieni L]

5. Estä uinuminen

Macin lepotilatoiminto laittaa usein koneen nukkumaan, vaikka meneillään olisi esimerkiksi suuren tiedoston siirto. Ärräpäät voi välttää laittamalla Macille kahvia koneeseen. Komenna

caffeinate &

&-merkki lopussa vapauttaa komentorivin muuhun käyttöön ja jättää caffeinaten tausta-ajoon. Kun haluat Macin taas nukkuvan normaalisti, komenna

killall caffeinate

Uneneston voi myös ajastaa toimimaan tietyn aikaa. Komenna tällöin

caffeinate -t 3600 &

Caffeinate lopettaa itsensä 3 600 sekunnin eli yhden tunnin jälkeen.

6. Verkon salat esiin

Mikä on osoitteeni? Ifconfig kertoo.

Verkkoa viriteltäessä on usein tarpeen tietää tietokoneen ip-osoite, mac-osoite ja muita perustietoja. Ne saa esiin komentamalla

ifconfig

Normaalisti hyödyllisimmät eli ensisijaisen verkkosovittimen (en0) mac-osoite ja ipv4- ja ipv6-osoitteet löytyvät heti alusta.

7. Valvo konetta

Jos epäilet tarpeettoman tavaran pyörivän Macillasi resursseja kuluttamassa, komenna

top

Tilanne seurantaan. Top-komento tuo prosessit ja niiden resurssinkulutuksen näkyviin.

Päätteeseen ilmaantuu jatkuvasti päivittyvä raportti resurssien käytöstä ja lista käynnissä olevista prosesseista. Graafinen Järjestelmän valvonta -sovellus hoitaa saman monipuolisemmin, mutta top näyttää ruudun nurkassa paljon katu-uskottavammalta. Top lopetetaan painamalla Ctrl + C.

8. Polut esiin

Mac piilottelee tiedostojen ja kansioiden paikkoja massamuistin hakemistorakenteessa turhan tehokkaasti. Polut saa esiin komennolla

defaults write com.apple.finder ­_FXShowPosixPathInTitle -bool true killall Finder

Kun Finder käynnistyy uudelleen, täydet hakemistopolut näkyvät Finder-ikkunoiden otsikkopalkissa. Muutos perutaan vaihtamalla true-sanan tilalle false samassa komennossa.

9. Tallenna paremmin

Uuden Mac­OS:n sovellusten tallennusikkuna on pelkistetty, eikä näytä kaikkia tarpeellisia vaihtoehtoja. Työtä tehdessä sen toistuva laajentaminen alkaa risoa. Enemmän vaihtoehtoja saa näkyviin komennolla

defaults write -g NSNavPanelExpandedStateForSaveMode -bool true

Muutos perutaan vaihtamalla true-sanan tilalle false.

10. Höpinää käskystä

MacOS:n puhesyntetisaattori osaa suomea ja siitä on hyötyä esimerkiksi näkövammaisille. Sillä voi hämmentää myös kavereita. Komenna

say Olen Mäkki ja osaan puhua

ja kone toistaa saman selvällä suomella – olettaen, että koneesi näyttökielenä on suomi. Jos kieli on jokin muu, kokeile samaa silti, sillä toisen kielen ääntämissääntöjen mukaisesti mongerrettu suomi on hupaisaa kuultavaa.