Älykäs liikkuminen on todellisuutta jo nyt. Oli väline mikä tahansa, oikein valittu sovellus opastaa kulkuvälineeseen ja perille helpommin ja nopeammin.

Valopilkku

Pirssi pihaan paremmin

Myös Suomen melko konservatiivinen taksiala uudistuu kilpailun puristuksessa. Taksiliiton oma, selkeä Valopilkku-sovellus toimii pian koko Suomessa ja tarjoaa useita ”ubermaisia” ominaisuuksia kuten tilatun taksin seurannan kartalla.

Kuljettajasta voi antaa jopa palautetta, mutta toisin kuin Uberissa, kuski parka ei pääse vastaamaan samalla mitalla. Myös tilavampaa autoa voi pyytää, jos mukana on paljon tavaraa tai väkeä.

Vielä kun karttanäkymässä ympäriinsä harhailevalle eksyneelle kuskille voisi tarvittaessa soittaa!

Mikä Taksisovellus

Alustat Android, iOS, Windows Phone

Hinta Ilmainen

Kaupunkifillarit.fi

Perille pyöristä

Helsingin kaupunkipyörät ovat olleet välitön hitti. Suosiossa auttaa varmasti se, että tieto keltaisten munamankelien saatavuudesta eri pisteissä on koko ajan reaaliaikaisesti saatavilla.

Todella yksinkertainen, mutta kätevä Kaupunkifillarit.fi on suosituin useista avointa rajapintaa hyödyntävistä pyöränpaikannussovelluksista.

Pyöräasemat ja oma sijainti näkyvät kartalla, joten tyhjälle asemalle ei tule haahuiltua turhanpäiten. Vaikka epävirallisetkin sovellukset auttavat, hyötyisi järjestelmä suuresti virallisesta sovelluksesta, jolla hoituisi myös maksuliikenne.

Mikä Kaupunkipyöräsovellus

Alustat Android, iOS

Hinta Ilmainen

Waze

Autoilijan oma some

Yleiskäyttöisten navigointisovellusten kunkku on tällä hetkellä Google Maps, mutta Waze on etenkin autoilijalle ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

Sen parasta antia on käyttäjäyhteisö, joka varoittaa parhaimmillaan todella vauhdikkaasti liikennepoikkeuksista kuten onnettomuuksista, ruuhkista ja ratsioista. Toisin kuin Googlella, myös nopeuskameratiedot ovat tarjolla.

Muutenkin Wazen tarjoama tieto on parhaimmillaan ilahduttavan yksinkertaista. Sovelluksen ikävin ominaisuus on sen sinnikäs halu kytkeytyä käyttäjänsä Facebook-profiiliin.

Mikä Sosiaalinen navigaattori

Alustat Android, iOS

Hinta Ilmainen

HSL Mobiililippu

Vaivaton puhelinpiletti

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen satunnaiselle käyttäjälle Mobiililippu-sovellus tarjoaa helpotusta elämään.

Lipun voi ostaa missä tahansa ja maksaminen sujuu operaattorien tuoreella mobiilimaksulla, jossa veloitus tapahtuu liittymän perusteella ja maksetaan puhelinlaskulla.

Lipun voimassaolo näkyy selkeällä värikoodilla: vaihdollinen lippu on vihreä, vaihtoajan päätyttyä se muuttuu punaiseksi ja vanhentunut lippu on harmaa. Selkeää!

Kuten tekstiviestilippujenkin kanssa, on syytä muistaa, että lipun on oltava puhelimessa ennen kulkuvälineeseen nousua.

Mikä Matkalippu puhelimessa

Alustat Android, iOS, Windows Phone

Hinta Ilmainen

Perille

Kaikki linjat vertailuun

Webbisivunakin toimiva Perille-sovellus on kenties silotelluin ja vaivattomin tapa vertailla ja ostaa pidempiä matkoja kotimaassa eri välineillä.

Junien, bussien ja lentojen ohella mukana ovat myös oman auton ja taksin matka-ajat ja laskennalliset kustannukset. Tulokset voi järjestää hinnan, keston tai hiilijalanjäljen mukaan.

Kehittämisen varaakin vielä on: sovellus ei tunne suurempien kaupunkien osia, joten matka-ajat ovat niiden osalta turhan summittaisia. Haut myös kestävät melko pitkään, mutta siitä on syyttäminen liikennöitsijöiden kankeita rajapintoja.

Mikä Pitkämatkalaisen opas

Alustat Android, iOS, Windows Phone

Hinta Ilmainen