Android on kehittynyt hurjasti vajaan kymmenen vuotensa aikana. Uudet alustaversiot ovat tuoneet mukanaan monia ominaisuuksia, jotka tuntuvat tässä vaiheessa jo itsestäänselvyyksiltä. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut.

Alusta näki päivänvalon vuonna 2008. PC World listasi 5 ominaisuutta, joista menneisyyden Android-käyttäjä olisi ihmeissään, mutta joita harva osaa nykyään enää sen kummemmin arvostaa.

Doze Mode -tila

Mikäli jätit puhelimesi pari vuotta sitten yöksi yöpöydälle kiinnittämättä sitä laturiin, akun kulumisen huomasi selvästi. Vaikka puhelin oli näennäisesti lepotilassa, sovellukset heräilivät omia aikojaan ja käyttivät verkkoyhteyttä. Satunnaisesti sovellukseen saattoi tulla virhe, ja aamulla heräsit kuumentunut puhelin vierelläsi.

Se muuttui Android 6.0 Marshmallow’n myötä, kun Google esitteli Doze Mode -tilan, joka hiljentää sovellukset muutamassa minuutissa, kun puhelin on käyttämättömänä.

Doze Moden myötä sovellukset saavat toimia vain tiettyjen reunaehtojen täyttyessä, muutamia päivityshetkiä lukuunottamatta. Android 7.0 Nougat’n myötä lepotilaa kehitettiin edelleen. Muutosten myötä puhelimen akku kestää nykyään aivan eri tavalla kuin ennen.

Näytön esikatselu sovellusten selailussa

Android on alusta asti tukenut monen sovelluksen samanaikaista käyttämistä. Sovellusten välillä vaihtaminen oli kuitenkin varhaisilla Android-versioilla kulmikasta. Android 3.0 Honeycomb toi sovellusten esikatselun tableteille, 4.0 Ice Cream Sandwich taas puhelimille.

Ominaisuuden myötä voit esimerkiksi verkkopankkisovellusta käyttäessäsi ”kurkistaa” auki olevasta pdf-laskusta tietoja ilman, että sinun täytyy siirtyä kokonaan sovelluksesta toiseen.

Chrome-valikot sovelluksissa

Sovellukset haluavat usein näyttää tietoja www-sivuilta, mutta selaimen avaaminen sitä varten olisi tyoerää. Google ratkaisi verkkosisällön näyttämisen alun perin WebView-tekniikalla ja vuodesta 2015 alkaen Chrome Custom Tabs -ominaisuudella. Niiden avulla kehittäjät voivat tuoda omaan sovellukseensa Chrome-selaimen ominaisuuksia, kuten kirjanmerkkejä ja salasananhallintaa.

Custom Tabs -valikot ovat paljon nopeampia kuin aiempi WebView-näkymä. Halutessaan verkkosisällön voi tietenkin myös avata erillisessä Chrome-selaimessa.

Ruutukaappausten ottaminen

Varhaisissa Androideissa ruutukaappausten ottaminen erittäin vaikeaa. Nykyään ehdottomasti perustoiminnallisuutena pidetty ominaisuus tuli Androidiin mukaan 4.0 Ice Cream Sandwichin mukana. Siit’ lähtien kaikissa Android-laitteissa on voinut ottaa ruutukaappauksia painamalla samaan aikaan virtanäppäintä ja äänenvoimakkuutta laskevaa näppäintä.

Jotkut laitevalmistajat ovat muokanneet ruutukaappausominaisuutta omilla tavoillaan: nykyään eri puhelimilla voi ottaa esimerkiksi ”rullaavia” ruutukaappauksia, jotka ovat paljon isompia/pidempiä kuin pelkkä yhden ruudun näkymä.

Pois pyyhittävät ilmoitukset

Androidin ilmoitusmekaniikka oli yksi sen varhaisimmista ominaisuuksista, jolla alusta erottui iOS:ista. Nykyään molemmissa alustoissa ilmoitukset voi pyyhkäistä pois näkyvistä, mutta ennen Androidin ilmoitukset ilmestyivät könttänä, jonka pystyi poistamaan yhdellä näppäimellä, mutta yksittäisiä ilmoituksia ei saanut piiloon.

Sama tyhjennä kaikki -ominaisuus on edelleen olemassa, ja yksittäisten ilmoitusten muokkaaminen tuli mahdolliseksi 4.0 Ice Cream Sandwichin myötä. Jelly Beanissa tuotiin mukaan myös alasvetotoiminto, jolla pienen ilmoituksen pystyi laajentamaan. Näiden ominaisuuksien myötä ilmoituksista tuli tiiviimpiä ja siistimpiä.