Microsoft pyrkii saamaan mahdollisimman monen Windows 10:n käyttäjäksi ennen kuin ilmainen päivitystarjous päättyy heinäkuussa. Näitä ohjeita seuraamalla voit 30 päivän ajan palata takaisin edelliseen Windows-versioon, jos Windows 10 on asentunut koneellesi tahtomattasi.

Microsoft on varannut itselleen oikeuden päättää, koska päivitys asennetaan. Päivityksen valitusta ajankohdasta esitetään käyttäjälle ilmoitus, jonka sulkemisen Microsoft tulkitsee päivitysluvaksi.

Päivityksestä voi myös kieltäytyä, mutta vaihtoehto on piilotettu hyvin. Käyttäjän on ensin valittava Tarvitse enemmän aikaan, seuraavasta ikkunasta Peruuta ajoitettu päivitys ja vielä kerran Peruuta ajoitettu päivitys. Katso lisää täältä tai seuraa Microsoftin (englanninkielisiä) ohjeita.

Vahinko tapahtui – mitä nyt?

Jos Windows 10 -päivitys kaikesta huolimatta asentuu, ei maailma siihen kaadu. Uudelle käyttöjärjestelmälle kannattaa antaa mahdollisuus. Suurimman osan kannattaa pitäytyä Windows 10:ssä, sillä se on tällä hetkellä Microsoftin tietoturvallisin käyttöjärjestelmäversio, ja suurin osa yhtiön resursseista on ohjattu tarjoamaan sen käyttäjille mahdollisimman sulava käyttökokemus.

Jos kuitenkin haluat palata vanhaan, täytyy se tehdä 30 päivän kuluessa Windows 10:n asentamisesta. Sen jälkeen vanha käyttöjärjestelmäversion voi asentaa vai uudelleen ”puhtaalta pöydältä”, jolloin kaikki siihen aiemmin asennetut sovellukset ja asetukset menetetään.

Vanhan käyttöjärjestelmäversion – tässä tapauksessa siis joko Windows 7:n tai 8.1:n – palautus aloitetaan käynnistämällä Windows 10:n Asetukset-sovellus. Sovelluksesta valitaan kohta Päivitys ja suojaus > Palauttaminen. Avautuvasta valikosta nähdään yhdellä silmäyksellä, onko mahdollisuus palata vanhaan edelleen voimassa. Microsoft tarjoaa mahdollisuuden palauttaa edellinen Windows-versio vain 30 päivän ajan.

Esimerkkikuvassa palautuksen määräaika on kulunut umpeen, joten jäljellä on enää mahdollisuus palauttaa Windows 10 ”tehdasasetuksiin”. Jos palaaminen vanhaan edelleen onnistuu, on tarjolla kolmas vaihtoehto, jonka otsikkona on ”Go back to Windows XX”, jossa XX:n kohdalla on sen Windowsin versio, josta päivitys suoritettiin.

Tämän jälkeen valitaan kohta Aloita (Get started). Palautusprosessi voi kestää pitkään ja tietokone saattaa käynnistyä uudelleen useita kertoja.

En halua päivittää, miten voin välttää sen?

Microsoftin kuluttaja-asiakkaille tarjoama ilmainen Windows 10 -päivitystarjous päättyy heinäkuun 29. päivänä. Tämän jälkeen Windows 10 -päivityksestä muistuttava Get Windows 10 -sovellus tullaan ensin poistamaan käytöstä ja myöhemmin poistetaan myös sen asennus.

Paras tapa vältellä Windows 10 -päivitystä on tutustua johonkin kolmannen osapuolen apuohjelmaan. Erinomainen vaihtoehto on muun muassa ilmainen GWX Control Panel tai Never10. Windows 10 -päivityksen käynnistävästä Get Windows 10 -sovelluksesta on myös mahdollista päästä eroon poistamalla käsin tiettyjä päivityksiä. Suomenkieliset ohjeet löytyvät täältä.