Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Kun vain halvin kelpaa

Koska vain halvin on kyllin hyvää käyttötarkoituksiini, tilasin verkosta edullisia Arduino Nano -klooneja. Tökätessäni tämän usb-väylään kiinni, ei tietokoneeni tunnista laitetta. Budjettisyistä ongelmaa ei voi ratkaista myöskään tilaamalla alkuperäistä Arduinoa eivätkä valvotut yöt ole tuoneet ratkaisua asiaan.

Uneton Lohjalta

Kloonituotteissa usein käytetään edullisempia komponentteja. Todennäköisesti Arduinossasi on asennettu usb-piiriksi CH340/341. Jotta saat vimpaimesi yhteyden tietokoneen kanssa toimimaan, lataa verkosta tälle piirille sopivat ajurit, esimerkiksi etsimällä hakusanoilla ”CH 340 usb driver”.

Mikko Lindholm

Hiiri rimpuilee

Win 10 Creators Update -päivityksen jälkeen hiiren vasen painike alkoi toimia turhan vikkelästi. Klikatessani painiketta kuvakkeen päällä, lähettää hiiri käytännössä tuplasti klikkisignaalin. Esimerkiksi jos minulla on kaksi nettisivua päällekkäin avoinna ja yritän sulkea päällimmäistä, sulkeutuvatkin molemmat.

Toisinaan, jos yritän siirtää kuvaketta työpöydällä, se yllättäen aukeaakin ruudulle. Kyseessä on Logitechin langaton hiiri-näppisyhdistelmä. Olen asentanut viimeisimmät ajurit ja yrittänyt hiiren lisäasetuksista säätää painikkeen ärhäkkyyttä pienimmälle ilman vaikutusta. Löytyisikö apuja hiirulaiseni kesytykseen?

Kari Harrinkoski

Aluksi kannattaa kokeilla hiirtä toisessa koneessa ja tutkia, käyttäytyykö hiiri yhä kummallisesti. Mikäli kokeiltaessa hiiri on kunnossa, kannattaa poistaa viimeisimmät ajuripäivitykset. Periaatteessa täysin geneeriset usb-ajurit riittävät hiirelle, jos painikkeisiin ei ole ohjelmoitu makroja.

Mikko Lindholm

Unohtunut salasana

Asentaessani Windows 10:n tietokoneeseeni määrittelin Microsoft-tilin ja siihen salasanan. Sen jälkeen muutin Windowsin asetuksia niin, että se käynnistyy kysymättä salasanaa. Nyt kun olisin tarvinnut salasanaa Microsoft-kaupassa, en enää muistakaan sitä.

Microsoft ei voi pyynnöstäni auttaa unohtuneen salasanan palauttamisessa, koska puhelinnumero on vaihtunut enkä pysty vastaamaan riittävään moneen tarkistuskysymykseen. Ohjeeksi annettiin uuden tilin perustaminen. Miten uusi Microsoft-tili perustetaan jo aikaisemmin asennettuun Windows 10:een?

Vesa Kivinen

Ohjeet uuden tilin luomiseksi löydät esimerkiksi osoitteesta goo.gl/ExzK5z. Ennen uuden tilin luontia kannattaa huomioida, että mikäli olet aiemmin hankkinut tuotteita Microsoftin Storesta vanhoilla tunnuksilla, ei näiden käyttöoikeus siirry uudelle avattavalle tilille.

Mikko Lindholm

Navipalikka tablettiin

Haluan liittää gps-palikan tabletin usb-porttiin. Navigointipalikan tiedoissa sen luvataan toimivan Android-käyttöjärjestelmässä. Tabletissani on mini-usb-liitäntä. Jostain syystä gps-vastaanottimeen ei syty valoja tai muita elonmerkkejä ilmaisemaan, että vastaanotin saisi virtaa.

Vesa Kivinen

Tablettisi raudan ja käyttiksen pitää tukea USB On-The-Go (OTG) -menetelmää. Lisätietoja USB OTG:stä voit lukea tarkemmin esimerkiksi osoitteen goo.gl/ZKBdgw takaa. Lopulta kun saat gps-palikan yhdistettyä tablettiisi, tarvitset vielä sopivan ohjelmiston tulkitsemaan paikkatietodataa.

Lasse Reinikainen

Kytkennät emolla

Minulla on tietokoneen emolevynä Gigabyte H110M-S2H DDR4, jossa Socket 1151. Osaako joku sanoa tarkemmin tuulettimien kytkennästä? Onko kytkentä siten, että se käy automaattisesti pienemmällä teholla ja lisää tuuletus­tehoa vain tarvittaessa?

Kari Harrinkoski

Gigabyten ohjekirjan perusteella tiedustelemasi toiminto on oletusasetuksena. Ohjekirjan saat luettavaksesi linkistä goo.gl/nTQKxu.

Lasse Reinikainen