Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Videokäännöstä Mintulla

Etsimisestä huolimatta en ole löytänyt niistä erillistä vipua, joka kääntäisi liikkuvan kuvan pystyyn. Kuvaan puhelimilla usein videopätkiä, jotka ovat kyljellään. Olen kokeillut monia videosoittimia, mutta kaikki toistavat videot kyljellään. Etsimisestä huolimatta en ole löytänyt niistä erillistä vipua, joka kääntäisi liikkuvan kuvan pystyyn. Löytyisikö sopiva ohjelma Linux Mintille suoraan ohjelmakirjastosta?

Harri Ikonen

Vilkaisepa lisätietoa osoitteesta goo.gl/e8VIdD. Siellä mainitun avidemuxin pitäisi löytyä myös Mintun pakettivarastoista.

Vesa Saario

Jos käytössäsi on VLC Media Player, onnistuu videon uuteen asentoon kääntäminen ruudulla klikkailemalla seuraava valikkopolku läpi: Tools > Effects and Filters > Video Effects > Geometry > Transform. Lisäksi Geometry-välilehdellä oleva Rotate mahdollistaa kuvankäännön vapaavalintaisen astemäärän verran.

Mikko Lindholm

Kuvatiedoston koonmuokkaus

Nykyluureilla räpsityt kuvat ovat tiedostokooltaan niin suuria, ettei niiden lähetys multimediaviestinä vanhemman malliseen puhelimeen onnistukaan. Mistä löytäisin yksinkertaisen ohjelman, jolla voisi muuntaa Android-kännykällä kuvatiedoston koon pienemmäksi? Muita muokkaustoimintoja en tarvitse.

Harri Ikonen

Ongelmasi ratkaisee esimerkiksi Photo & Picture Resizer, katsopa tarkemmat tiedot linkistä goo.gl/3bkoaN.

Marko Forssell

Lumian päivitys

Minulla on käytössäni Lumia 930 ja siinä käyttisversiona Windows 8.1. Saanko päivitettyä sen vielä maksutta kymppiversioon, vai muuttuivatko myös kännykkäpäivitykset maksullisiksi vuoden 2016 syksystä?

Jouko Halonen

Kymppipäivitys on maksuttomasti saatavilla valikoiduille windows-puhelimille. Tarkemmat ohjeet ja lisätiedot voit tarkistaa osoitteesta goo.gl/5i7ROu.

Pasi Revonmäki

Lumian ohjelmapäivitykset

Lumiaani on ilmestynyt tyrkylle parikymmentä erilaista ohjelmapäivitystä. Tarkastellessani asiaa lähemmin huomasin yhden ohjelman kohdalla että ”nimi ei ole käytettävissä”. Mistä mahtaa johtua? Onko tämä mahdollinen tietoturvariski tai virus?

Vesa Kivinen

Itsellenikin tulee Windows Storessa joskus noita vastaan. Parhaimmillaan tainnut olla puolisen tusinaakin. Kyse on ilmeisesti virhe kaupassa, sillä mitään ei näyttäisi asentuvan, vaikka nuo pistäisi latautumaan.

Marko Forssell

Josko siitä puuttuu vain suomenkielinen ohjelmakuvaus.

Lasse Reinikainen

IP-osoitteen pakkopäivitys

Tietokoneen ip-osoitteen uudistaminenhan käy helposti ipconfig /release ja ipconfig /renew -komennoilla. Vaan mitenkäs sitten, kun välissä on reititin? Reititin kyllä antaa tietokoneelle uuden ip-osoitteen, mutta miten saan haettua uuden ip-osoitteen reitittimelle?

Vesa Kivinen

Reitittimeen määritellyn sisäverkko-osoitteen pitäisi olla tyyliin: 192.168.1.1. Osoite määritellään tavallisesti reitittimen asetuksista eikä sitä ole yleensä tarvetta vaihtaa. Toinen juttu on saada uusi wan-osoite reitittimelle eli osoite, joka näkyy ulos internettiin.

Tässä yleensä auttaa reitittimen uudelleenkäynnistys, jos ei muuten niin nappaamalla sähköjohto irti seinästä. Osoitteita jakelevat dhcp-palvelimet kuitenkin pyrkivät antamaan aina saman ip-osoitteen samalle mac-osoitteelle, joten saattaa vaatia useita boottauksia, ennen kuin onnistut saamaan uuden ip-osoitteen reittimellesi. Tähän vaikuttavat myös operaattorin asetukset osoitteiden vapautumisajasta.

Vesa Saario