Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Tiukka tulostussuoja

Käytössäni on Windows XP. Kun kirjoitan tekstiä Muistiolla ja tulostan sen, saan ruudulle virheilmoituksen, joka toteaa ”Tietokoneesi suojaamiseksi Windows on sulkenut tämän ohjelman”. Lisäohjelinkkiä klikkaamalla ei tapahdu mitään ja tulostus jää haaveeksi.

Koneella kuitenkin pystyy tulostamaan, jos klikkaan tiedostoja ja valitsen Lähetä > DOSPRN. Tulostimen merkki on Canon, ja Windows 7 -koneistani se tulostaa ongelmitta. Poistin myös XP-koneestani sekalaiset tietoturvaohjelmat, mutta ongelma säilyi.

Heimo Tuominen

Syypäitä ongelmiisi ovat Canon ja sen ajurit. Tulostusongelma korjaantuu, kun asennat ongelmia paikkaavan korjauspäivityksen. Katso tarkemmat lisätiedot Canonin tukisivulta osoitteesta goo.gl/zktbxz. Samasta paikasta saat ladattua myös softan korjaamiseksi tarvittavan paikkaussarjan.

Mikko Lindholm

Koneiden kapina

Tietokoneeni harrastaa kaatuilua ja käynnistymisiä itsekseen. Myös konetta sammuttaessa se toisinaan kapinoi ja jää tilaan, jossa etupaneelissa olevat ledivalot jäävät päälle ja tuulettimet pyörivät. Hiiren tai näppäimistön käskyttäminen ei herätä konetta. Kaipaisin lisätietoja tästä kummallisesta ilmiöstä ja sen aiheuttajasta. Käyttiksenä on Windows 10 ja koneen kotelona Sonata Piano.

Seija Nieminen

Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa järjestelmän lokitiedostot, jotka kertovat mitä koneessa todella on tapahtunut. Tämän tiedon löydät tiedostosta nimeltä eventvwr.msc. Kurittoman koneen saa sammuksiin painamalla kylmästi virtanapista koneen kiinni, jos lokitiedoista ei selviä mitään erityisempää.

Jarkko Lampo

DVD ja Autoplay

Kun vanhoina hyvinä aikoina pistin dvd-levyn levykelkkaan, levyllä oleva video lähti automaattisesti pyörimään ruudulla. Nyt niin ei kuitenkaan enää tapahdu, syystä tai toisesta. Mistä saisin automaattisen toiston takaisin toimintaan?

Kauko Liukkonen

Autoplayn saat takaisin käyttöön avaamalla Ohjauspaneelin ja kilkkaamalla sieltä automaattisen toiston asetukset auki. Nämä asetukset ovat voineet muuttua, jos olet esimerkiksi päivittänyt dvd-soitinohjelman.

Marko Forssell

Kamerakuvake työpöydälle

Minulla on Windows 10 ja koneessani on myös kamera. Haluaisin Kamera-sovelluksen pikakuvakkeen työpöydälle. Kuinka se luodaan?

Vesa Kivinen

1. Ilman apuohjelmia kuvakkeen saa työpöydälle seuraavien loitsujen avulla. Avaa Komentokehote tai Suorita-toiminto ja liitä sinne seuraava rivi ja paina perään Enter-näppäintä: %windir%\explorer.exe shell:::{4234d49b-0245-4df3-b780-3893943456e1}

Klikkaa aukeavassa ikkunassa Kamera-sovellusta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Luo pikakuvake. Windows valittaa, ettei pikakuvaketta voi luoda tänne, jonka jälkeen klikkaa Kyllä ja pikakuvake ilmestyy työpöydälle. Suorita-toiminnon saat esille esimerkiksi näppäinyhdistelmällä Win + R, mikäli se on piilotettu näkymättömiin aloitusvalikosta.

Lasse Reinikainen

2. Jos olet asentanut Classic Shell -nimisen apuohjelman, onnistuu kuvakkeen luonti klikkaamalla ohjelmalistauksessa Kamera-sovellusta hiiren kakkospainikkeella, valitsemalla Lähetä kohteeseen ja kohteeksi Työpöytä (luo pikakuvake).

Pasi Revonmäki

Paluu tulevaisuuteen

Tietokoneeni bios-piirin kello on päättänyt kääntää katseensa tulevaisuuteen ja elää itsepäisesti jo vuodessa 2052. Mistä tämä mahtaa johtua ja saanko korjattua kellon osoittamaan kohti nykyhetkeä?

Martti Hamunen

Et ole yksin ongelman kanssa. Vertaistukea kannattaa tsekata keskustelusta osoitteessa goo.gl/jF8JBo. Jos koneessasi on dualboot -järjestely, niin kannattaa kokeilla windows-levyn irrottamista, buutata ja katsoa miten kello tällöin käyttäytyy.

Pasi Revonmäki