Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Bittisyyden selvittäminen

Sain haltuuni aataminaikaisen tietokoneen, joka taitaa olla vuodelta 2007. Koneessa ei ole käyttöjärjestelmää. Rautapuolelle näyttäisi olevan Pentium 4 -suoritin ja emolevynä Asus P5LD2-VM. Haluaisin asentaa koneeseen 64-bittisen Ubuntu Linuxin. Jotta asennus- ja käynnistymisongelmia ei tulisi, pitäisi ilmeisesti raudan lisäksi biosissa olla tuki 64-bittisyydelle. Miten voin varmistaa koneeni bittisyyden?

Lasse Lehtonen

Jos saat puristettua edes jotain kuvaa ja pääset startissa bios-asetuksiin saakka, niin koneesi emolevy tukee siinä kiinni olevaa prosessoria. Tämän jälkeen kurkistat biosista tai boottiruudulta mikä tarkempi Pentium 4 -malli koneessasi on. Tämä onnistuu yleensä painamalla pause-painiketta sopivassa kohtaa starttia. Mikäli ei onnistu helposti, niin sitten käynnistät koneen vaikka jollain suoraan tikulta ajettavalla Linuxilla ja tutkit sillä koneen sisältöä.

Toki voit hypätä kaiken tämän ohi ja runtata suoraan maaliin haluamasi Ubuntun asennuksella. Asennus ei nimittäin käynnisty saati etene, jos koneessasi on väärä määrä bittejä eli prosessori ei ole 64-bittinen malli.

Lasse Reinikainen

C-osion laajentaminen

Tietokoneeni kiintolevy ja erityisesti sen c-osio kävi käytössä ahtaaksi, joten asensin koneeseeni uuden 500 gigatavun ssd-levyn. Kloonasin alkuperäisen c-aseman ja pari apuosiota uudelle levylle. Kloonauksen jälkeen uudelle levylle jäi kuitenkin varaamattomaksi alueeksi kaikki loppu levyn tilavuudesta, eikä c-aseman koko muuttunut miksikään. Miten saan varaamattoman osan liitettyä osaksi c-osiota. Levynhallinnassa olen yrittänyt tätä tehdä tuloksetta.

Jouko Halonen

Jos tuntuu, että kaikki tutut konstit on jo kokeiltu, niin ota käyttöön GParted. Sillä kun buuttaat koneesi, niin pääset ronkkimaan levyasetuksia mielin määrin. Älä kuitenkaan unohda varmuus­kopiointia kaikessa uudelleenosioinnin vimmassa. GParted-ohjelman saa ladattua linkistä goo.gl/9dSVFS.

Pasi Revonmäki

Käynnistys­asema hukassa

Käytössäni on pöytäkone, jossa on yksi kovalevy ja yksi perinteikäs dvd-asema. Välillä haluaisin käynnistää koneen dvd-asemalta, mutta jostain syystä se ei näy bootattavien laitteiden listassa. F8-painiketta painamalla startissa saan avattua käynnistysvalikon ihan oikein, mutta aukeavalla boottilistalla on tarjolla vain kovalevy, ei lainkaan dvd-asemaa. Biosissa näkyy, että se on tunnistettu, mutta jostain syystä boottiaseman valinnassa sitä ei kuitenkaan näy. Perusgooglauksella selvittelin asiaa, mutta en löytänyt selkeää ongelmanratkaisuohjetta, jota en olisi jo kokeillut.

Olisiko Bitissä nukkuvia osaajia, jotka osaisivat selostaa tarvittavat toimenpiteet vaihe vaiheelta. Koneen selkärankana toimii ASUS K31BF NR036T AMD A10-7800 FM2+.

Lauri Uusitalo

Kuvaamasi ongelma taitaa olla Secure Bootin tuomia tuliaisia. Se kannattaa poistaa käytöstä. Kurkista lisätietoja osoitteesta goo.gl/bJPKTt.

Pasi Revonmäki

Kaikissa tapauksissa tuota Secure Boottia ei ole olemassa, joten kannattaa myös vilkaista oheinen linkki goo.gl/tvRNn8 ongelmaan liittyen.

Lasse Reinikainen

Suodattava SmartScreen

Käytössäni on vielä Internet Explorer 11, joka jättää avaamatta monet internet-sivut. Syyksi selain ilmoittaa, että SmartScreen-suodatin on estänyt avaamasta sivua. Sen sijaan käyttämäni Firefox, Google Chrome ja Opera avaavat kyseiset sivut aivan helposti. Mikä on SmartScreen-suodatin ja onko se todettu hyödylliseksi? Millä tavalla se määrittelee jotkin sivustot epäluotettaviksi tai vaarallisiksi?

Uneton Lohjalta

Yleispätevää tietoa SmartScreenistä ja sen toiminnasta löydät linkistä goo.gl/D3TGL7. Se kannattaa käydä katsomassa ja vakavasti harkita myös viimeisimpien nettiselainversioiden käyttöä bittisurffaamisessa.

Mikko Lindholm