Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Mintun päivitys

Harri Ikonen

Peruslinuxin päivitys onnistuu ilman komentoriviloitsuja. Laita asentumaan vain, mutta ota varalta tärkeimmistä tiedostoistasi ajantasaiset varmuuskopiot. Peruspäivityksessä eivät ohjelmat katoa.

Tapio Koivisto

Officen asennus

Lauri Uusitalo

Muutkin ovat törmänneet samaan ongelmaan, mahdollisia neuvoja aiheesta löydät linkin goo.gl/O9eEMS takaa. Jos asennustiedosto on .exe -päätteinen, voit ajaa sen järjestelmänvalvojan roolissa klikkaamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla Suorita järjestelmänvalvojana.

Pasi Revonmäki

Windows 10 Phone

Windows Phonen nettiselain Edge oli jostain syystä vaihtanut näppäimistökielekseen ENG&US vaikka asetuksissa on kaikkialla Suomi. Mitä ihmettä?

Marko Forssell

Näppäimistökieli voi helposti vaihtua toiseksi sipaisemalla vahingossa välilyöntiä vasemmalle tai oikealle. Ominaisuus on varsin kätevä, jos haluaa siirtyä nopeasti toisen kielen näppäimistöön.

Timo Kemilä

Varmuuskopion palautus

Keijo Laitinen

Minulle kävi noin viimeksi DOS-aikaan, syylliseksi osoittautui Microsoft. Olivat muuttaneet varmuuskopion sisuskalut erilaisiksi matkalla DOS 3.2:sta 6.2:een. Nykyisistä en osaa sanoa, koska en käytä järjestelmien omia varmuuskopiointisovelluksia. DOS-sekoilut ovat antaneet syyn olla käyttämättä Microsoftin virityksiä. Olisi päästy halvemmalla, jos data olisi vain kopioitu tai pakattu korpuille ja vältytty uniikin sorsakoodin katoamiselta.

Lauri Aro

Aikaleimat Exceliin

Timo Jokinen

Onhan aika-sarake merkitty x-akseliksi?

Ilpo Kuivanen

Oletko testannut, että Excel ymmärtää syötetyn merkkijonon aikaleimaksi ja muuntaa sen Excelin sisäiseen kokonaisluku-desimaaliluku-muotoon. Kielitoimiston nutturapäiden piste aikaerottimena sekoittaa Exceliä ymmärtämään aikaleimaksi. Saatat joutua muuntamaan Windowsissa ajan erottimeksi kaksoispisteen.

Timo Kemilä