Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Vintti pimeäksi viiveellä

Käytössäni on Windows 10 ja haluaisin sammuttaa tietokoneeni viivästetysti, esimerkiksi 15 minuutin kuluttua sammutuspyynnöstä. Onko Win­dowsin ominaisuuksissa valmiina tähän tarvittavat työkalut, tarvitsenko jonkin erillisen apuohjelman vai kuinka ongelman voisi ratkaista?

Anton Koskinen

Windowsin sammutustoiminto on mahdollista suorittaa ajastettuna. Suoraviivaisin tapa tähän on avata Suorita/Run-ikkuna painamalla Win+R tai vaihtoehtoisesti valitsemalla se käynnistysvalikosta. Ajastettu sammuttaminen esimerkiksi vartin päästä komennosta onnistuu kirjoittamalla kenttään komento ’shutdown -s – t 900’, jossa 900 kuvaa haluttua sammutusviivettä sekunteina.

Sama komento toimii myös komentokehotteen kautta. Mikäli olet kiinnostunut vaihtoehtoisista ajastusmenetelmistä, kurkista lisätietoja linkistä goo.gl/shQde6.

Mikko Lindholm

Suttuinen yläreuna

Tulostimenani on HP LaserJet 1020, joka tekee arkkien yläreunaan pituussuunnassa noin parisenttisen suttuisen rannun. Jälki näyttää siltä, kuin arkkiin olisi tarttunut nokea. Omituiseksi ongelman tekee se, että ilmiö esiintyy silloin, kun tulostan arkkien molemmille puolille. Tällöinkin suttuinen yläreuna on vain toisella puolella arkkia.

Ensiavuksi kävin valitsemassa tulostinasetuksista ’tulosta molemmalle puolelle’ ja vaihdoin värikasetin vastikään. Varmemmaksi vakuudeksi hankin vieläpä alkuperäiskasetin, mutta ongelma vaivaa yhä. Minkälaista huoltoa tulostimeni kaipaa?

Vesa Kivinen

Tulostinongelmasi saattaa ratketa huolellisella puhdistuksella, sillä manuaalinen kaksipuolinen tulostus on laitteesi käsikirjan mukaan hyvinkin sotkuinen prosessi. Laitteesi käsikirja on luettavissa sähköisenä osoitteesta goo.gl/VTDrzD, tarkemmat puhdistusohjeet sivulta 40 alkaen.

Heimo Tuominen

Vieläkö levy kestää

Käytän datavarastonani vielä perinteistä kiintolevyä. Aikojen saatossa levyni on kuitenkin alkanut viivytellä, ennen kuin se luovuttaa pyytämäni sisällön esille. Onko tämä oire lähestyvästä levyrikosta?

Seija Nieminen

Et mainitse mikä käyttöjärjestelmä koneessasi on. Mikäli käytät Window­sia, sen lokitiedoista on mahdollista etsiä kiintolevyysi liittyviä merkintöjä, hälytyksiä ja ilmoituksia. Lokitiedot saat esille avaamalla Event Viewer -sovelluksen, esimerkiksi kirjoittamalla komentokehotteeseen eventvwr.exe. Tallennus­välineeseen liittyvät ilmoitukset kerätään System-kategorian alle.

Lasse Reinikainen

**

Kannattaa kokeilla myös apuohjelmaa nimeltä CrystalDiskInfo, jonka saat ladattua osoitteesta goo.gl/E2UTd4.

Vesa Saario

Herjaava palvelu

Läppärini herjasi, että ’Järjestyslukua 345 ei löydy dynaamisesti linkitettävästä kirjastosta’. Osaako joku viisaampi neuvoa voiko tämän herjan aiheuttavan Smart Networkin huoletta poistaa? Skannasin koneeni läpikotaisin, eivätkä raportit hälyttäneet mahdollisista pöpöistä. Koneeni malli on Sony Vaio VPCEC3L1E, jossa on viimeisimmillä päivityksillä varustettua Windows 10.

Makke Lampila

Voit huoletta poistaa herjan aiheuttajan, tarve sille on hyvin marginaalinen. Mikäli tarve ilmaantuu, on Smart Network asennettavissa takaisin.

Marko Forssell

Päivitykset takaisin

Kaivoin muutama vuosi sitten netistä ohjeen, joka estää Windowsin päivitykset. Noudatin ohjetta, ja vähäisellä käytöllä ollut koneeni ei ole päivittynyt parin vuoteen. Kuinka saisin muokattua asetukset siten, että tietokoneeni päivittyisi viimeisimpien paikkaus­sarjojen kanssa samalle viivalle.

Saara Suvela

Tuo pari vuotta sitten kiertänyt vinkki ei varsinaisesti estä päivityksiä. Se vain kytki pois päältä päivitysten automaattisen toiminnan. Avaa siis Windows Update, jolloin voit manuaalisesti ladata ja asentaa tarjolla olevat päivitykset.

Vesa Saario

Lue myös: