Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Rakkausrunot talteen

Siivouksen yhteydessä vanha läppärini pilkisti esiin varastosta. Muistelen, että tuon koneen uumenissa on useita unohtuneita kirjoitelmiani. Kone ei kuitenkaan pukahtanut virtanappia painaessa. Mikä neuvoksi? Rälläkkä ja ruuvimeisseli kyllä pysyvät kädessä.

Vääpeli, Puuppola-City

Mikäli kiintolevy on kunnossa, helpoimmalla pääset asentamalla läppärin levyn toiseen tietokoneeseen. Todennäköisesti tarvitset kuitenkin erillisen adapterin kytkentää varten, johtuen liitinten fyysisistä eroista kautta historian. Tarkista läppärisi levyn liitintyyppi ja mikäli toisen koneen kytkentäpaikoista ei vastaavaa löydy, marssi lähimpään hyvin palvelevaan välinepuotiin hakemaan soveltuva sovitin.

Mikko Lindholm

(toim.huom. kannattaa lukea myös artikkelit ”Menikö tietokone rikki? Opas: näin pelastat datan hajonneelta läppäriltä”)

Vga-portin elvytystä

Käytössäni on antiikkinen Fujitsu Siemens Scaleo P, jonka sisuksissa lymyilevät Intel core 2 Quad, GeForce GT 520 ja neljä gigatavua ddr2 -muistia. Laite toimii hyvin, mutta hitaasti. Olen käyttänyt sitä toisena varakoneena, mutta nyt olen ajatellut siirtää sen näytön­ohjaimen tehokkaampaan varakoneeseeni. Otin kortin pois ja kytkin näytön koneessa vakiona olevaan vga-porttiin. Laite käynnistyi, mutta ruutu jäi pimeäksi. Onko vga-portti kytkettävä erikseen toimimaan? Onko tietokoneen biosissa tähän säätöjä vai meneekö mekaanisella dippikytkimellä?

Kari Harrinkoski

Biosin asetuksia rukkaamalla saat kytkettyä aktiiviseksi emolevyssä vakiona olevan vga-portin, joka kuvauk­sesi perusteella on ilmiselvästi otettu pois käytöstä erillisten näytönohjainten vuoksi. Mikäli et pääse konetta käynnistäessä biosin asetuksiin, niin irrottamalla emolevyn varmistuspariston saat nollattua bios-asetukset. Viimeistään silloin koneesi pitäisi tarjota bios-asetuksia säädettäväksi.

Pasi Revonmäki

Vielä paluu Scribukseen

Mikrobitissä 12/2017 Keijo Laitinen tiedusteli Bittipostissa, saako Wordillä muokattua tekstitiedostoa jotenkin liitettyä Scribukseen. Annettu vastaus ei paljon luvannut ja linkki aihepiirin keskustelufoorumillekin oli parhaat päivänsä nähnyt. Suosittelisinkin seuraavia tarkistuksia ja toimenpiteitä.

1. Mikä versio Scribuksesta ja Wordista on käytössä? Scribuksen vakaa versio on tällä hetkellä 1.46, ja se ei todellakaan ymmärrä mitään uusimman Wordin docx-tiedostoista. Ongelmaan auttaa, jos Wordin tiedoston tallentaa vanhalla doc-tiedostomuodolla, jonka Scribus osaa avata. Scribuksesta on saatavilla myös kehitysversio 1.5x, joka osaa jo lukea docx-tiedoston. Rohkea käyttää 1.5-sarjaa, mutta on syytä pitää mielessä, että se on vasta kehitysversio ja tiedostomuoto on vaihtunut versiosta 1.4 1.5:een siirryttäessä, huolimatta samasta sla-tiedostopäätteestä.

2. Olen käyttänyt Scribus-ohjelmaa muutaman lehden ja kirjan taittamiseen sekä pitänyt opastuskursseja, joita varten olen kirjoittanut oppaita. Nämä oppaat ovat ladattavissa esimerkiksi Scribus Suomi Facebook-sivuilta.

Heikki Rekki

Mikrobitti kiittää hyödyllisistä lisätiedoista!

Mikrobitti

Murheita tileistä

Asensin Microsoft Storesta sovelluksen käyttäen kirjautumisessa yleistä Microsoft-tiliä, koska lataaminen ei ollut mahdollista vain paikallista Windows-tiliä käyttäen. Kuinka saan nyt asennetun sovelluksen myös paikallisen tilini käyttöön? Käyttöjärjestelmä on Windows 10.

Vesa Kivinen

Ongelman ratkaisuun on tarjolla sekä vaikea että aavistuksen vähemmän vaikea vaihtoehto. Vaikeammassa menettelyssä asennat sovelluksen paikalliselle käyttäjälle kirjautumalla Windows Storeen ja valitsemalla sen asetuksista, että paikallista tunnusta käytetään vain tämän sovelluksen käyttöön. Tarkemmat, kuvin varustellut ohjeet ovat saatavilla osoitteessa goo.gl/vs1U9m.

Vähemmän vaikea menettely on perinteisempi ratkaisu. Käyttäjä, jolle sovellus on asennettu, kiinnittää sen käynnitysvalikkoon. Tämän jälkeen sovellus raahataan käynnistysvalikosta työpöydälle pikakuvakkeeksi, jota voidaan kopioida muiden käyttäjien työpöydille resurs­sien­hallinnan kautta. Tämä toki edellyttää, että käyttäjällä on pääsy muiden käyttäjien työpöytiin, jotka sijaitsevat \users\tunnus\desktop-polun takana.

Marko Forssell