Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa http://www.mikrobitti.fi/keskustelu/

Omituinen ohjeboksi

Käytössäni on Windows 7 Pro. Aina silloin tällöin näytölle ilmaantuu omintakeinen harmaa tiedotelaatikko, jossa todetaan yksioikoisesti ”Säädä resoluutioksi 1 024 × 768 saadaksesi parempi käyttökokemus”. Ilmoituksen lisäksi laatikossa on Disable ja Exit -painikkeet, mutta niistä ei saa kiinni mitään nappulaa ränkläämällä saati hiirellä sohien. Vain koneen uudelleenkäynnistys auttaa. Mikä tämän turhakkeen loihtii ruudulleni ja miten siitä pääsee eroon? Käytössäni oleva resoluutio on jo tuo ruudulla väkisin suositeltu.

Leo Tarvainen

  1. Kyseinen ilmoitus pomppaa näytön oman firmwaren voimalla ruudulle, etkä pääse siihen hiirellä käsiksi. Mahdollisesti näyttösi liittimen yksittäinen pinni kärsii kosketushäiriöstä, joka aiheuttaa väärän tai puuttuvan tiedonkulun käytetystä resoluutiosta ja näin ehdottelee omiaan. Putsaa kontaktit ja katso, että kaikki liittimet ovat kunnolla kiinni.

Pasi Revonmäki

  1. Useimmissa näytöissä on kattavat asetusvalikot. Tarkista, saatko niiden kautta nujerrettua ruutusi nalkutukset.

Lasse Reinikainen

Valvontakamera ja Minttu

Olen asentanut valvontakameran ja lähes kaikki sujuu kuin rasvattu. Vain etäyhteys uupuu, jotta saisin valvontakuvat näppärästi siirrettyä verkon yli. Kameran kaverina on läppäri, jossa on Linux Mint 17.03. Kuinka järjestän etäyhteydet? Mikä on hyvä etäohjelma tähän? Olen aiemmin käyttänyt VNC:tä, mutta kyllästyin sen hitauteen aikoinaan. Olisiko tilanne nykyään jo toinen?

Pasi Revonmäki

Parhaan etäyhteyden saat järjestettyä ssh:lla. Jos kaipaat graafista etäyhteyttä, niin tällöin suosittelen mainitsemaasi VNC:tä ssh-tunneloituna. VNC-etäohjelmaa voi myös säätää pakkaamaan siirrettävää etäkuvaa rajusti, jolloin se toimii vaatimattomankin kaistan yli. Etäyhteyden viritysprojekti on varsin suoraviivainen. Linux-koneen päässä tarkista paketinhallinnasta, että ssh ja sshd ovat asennettuina ja käytössä sekä palomuurissa on avattu reikä sshd:lle. Lisäksi asenna x11vnc, jolla saa näppärästi yhteyden olemassa olevaan työpöytänäkymään. Toiseen päähän yhteyttä tarvitset Windowsille Puttyn ssh-ohjelmaksi ja realvnc viewerin. Seuraavalla loitsulla saat avattua ssh-tunneloidun etäyhteyden valvontakamerakoneellesi.

@echo off

start c:\bin\putty\plink -L 5900:localhost:5900 käyttäjätunnus@osoite ”x11vnc -localhost -display :0 -noncache”

pause

start c:\bin\vncviewer localhost

Lasse Reinikainen

Videoiden muokkausta

Minulla on videotiedosto mp4-muodossa. Haluaisin leikata sitä lyhyemmäksi jättämällä alusta pätkän pois. Lisäksi haluaisin hidastaa videon toistonopeutta. Millä ohjelmalla liikkuvan muokkaus onnistuisi helposti? Käytössäni on Windows 10.

Vesa Kivinen

Windowsin Elokuvatyökalu (Movie Maker) sopii tarkoituksiisi. Vaikka Microsoft uhkaileekin, ettei sitä tueta Windows 10 -ympäristössä, niin se toimii moitteetta. Ukaasit ja latauslinkin löydät osoitteesta goo.gl/e96LL8.

Pasi Revonmäki

Softan siirto uudelle koneelle

Vanhassa myllyssä on Windows 7 Ultimate ja tulevassa seuraajassaan 8.1. Ajattelin asentaa vanhan kiintolevyn uuteen koneeseen rinnalle. Miten saan siirrettyä vanhalta levyltä ohjelmat uuteen käyttikseen? Osa ainakin varmaan onnistuu ihan kopioimalla vai voisinko peräti ajaa niitä suoraan vanhalta levyltä?

Kullervo Hirvonen

  • Jos ohjelmat pystyy ajamaan suoraan omasta kansiostaan, eikä siellä ole kovakoodattuja polkuja, eivätkä ne ole rekisteririippuvaisia, niin todennäköisesti niiden ajaminen vanhalta levyltä onnistuu ilman toimenpiteitä. Kovin ovat vain harvassa tuollaiset ohjelmat. Muuten joudut asentamaan softat uusiksi, ihan alusta asti.

Pasi Revonmäki

  • Vinkkinä lisenssiviidakkoon, asenna ihmeessä ensin siihen Windows 7 Ultimaten päälle Win 10 ja ota asennuksen jälkeen generoitunut sarjanumero talteen! Näin sinulla on tulevaisuutta varten yksi Win 10 Ultimate -asennusavain takataskussasi, vaikka tyytyisit käyttämään Win 8.1 -konettasi.

Toni Arvinen