Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Thumbs.db

Kauko Liukkonen

Osoitteesta goo.gl/SSl6qR löydät ratkaisun ongelmaan. Uudempien Windowsien, Kasista alkaen, enää ei pitäisi thumbs.db-tiedostoja edes viljellä, vaan niissä on käytössä keskitetty tallennuspaikka tiedostojen pikkukuville (thumbs).

Pasi Revonmäki, Lasse Reinikainen

Irtiotto aloitussivusta

Tuomo Riekkinen

Aloitussivu tunnetaan myös nimellä kotisivu ja sen saa vaihdettua takaisin Firefoxissa klikkaamalla Menu > Options > Options ja sieltä vaihdat kotisivun haluamaksesi yleisten asetusten alta.

Vesa Saario

Vaihtoehtoisesti halutun aloitussivun osoitettakaan ei tarvitse kirjoittaa, kun ensin menee haluamalleen sivulle ja asetuksissa klikkaa Use Current Page. Yksi kätevimmistä aloitussivuista mielestäni on about:blank. Se avautuu nopeasti ja kaikenlainen pakkosyöttö loppuu kerralla.

Vesa Kivinen

Tai sitten kiskoo osoitteen edestä pikkuikonin mökin päälle. Niin minä laitan kotisivun selaimeeni.

Pasi Revonmäki

Contacts + Message

Tuomo Kaarela

Kannattaa katsoa esimerkiksi Notepadilla, mitä nämä .vcf -päätteiset tiedostot sisältävät. VCard-tyylisen datan saanee siirrettyä, mutta tekstiviestien osalta homma menee mielenkiintoisemmaksi. Tähän on kehitelty työkalu, jonka saat osoitteesta goo.gl/8ZvtzB.

Lasse Reinikainen

Ylätunnisteet Open- ja LibreOfficessa

Eero Laitinen

Erilaiset ylätunnisteet vaativat sivun tyylin vaihtamisen. Määritä ensimmäisen sivun tyyliksi vaikkapa ”first page” ja tee sivunvaihto Insert > Manual break -valinnalla. Määritä sitten, että seuraavan sivun tyyli on vaikkapa ”Default style”. Nyt pystyt valitsemaan, mihin ylä- taikka alatunnisteeseen teet tekstin.

Huomaa myös, että tässä kohdin voi myös määrittää sivunnumerot oikein kerralla. Ja ennenkuin joku sanoo, että miksi pitää mennä valikon kautta, miksei Ctrl + Enter riitä. Ei riitä, sillä ne toimivat LibreOfficessa eri tavoin. Jos teet Ctrl + Enterillä, jokaisen sivun tyyli muuttuu, kun muutat yhden. Manual break on summittain sama kuin osanvaihto Wordissa.

Ilpo Kuivanen

Jättipipareita

Marko Forssell

Piparin pitäisi olla maksimissaan nelisen kiloa ja kun se kulkee jokaisen http-pyynnön mukana, olisi neljä megaa melko muheva keksi lähetettäväksi aina uutta sivua pyydettäessä. Sitten on erikseen sekalaiset offline web content and user data -viritykset, Firefoxissa tämä on advanced/network -asetusten alla. Myös Flash ja Java sekä muut selaimen lisähärpättimet voivat talletella tilapäistauhkaa.

Lasse Reinikainen

Nykyään html5:n mukana tullut niin sanottu local storage, jonka koko on noin viisi megatavua per selain.

Ilpo Kuivanen