Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Thumbs.db

Windows tekee kummallisia thumbs.db -nimisiä tiedostoja vähän joka paikkaan. Voiko tämän estää?

Kauko Liukkonen

Osoitteesta goo.gl/SSl6qR löydät ratkaisun ongelmaan. Uudempien Windowsien, Kasista alkaen, enää ei pitäisi thumbs.db-tiedostoja edes viljellä, vaan niissä on käytössä keskitetty tallennuspaikka tiedostojen pikkukuville (thumbs).

Pasi Revonmäki, Lasse Reinikainen

Irtiotto aloitussivusta

Windows 10:n viimeisin päivityspläjäys täräytti Firefox-selaimeni aloitussivuksi msn.com/fi. En halua pakkosyötettyä sivustoa tai oikeastaan mitään muutakaan avautumaan automaattisesti selaimeeni. Olen sen verran tumpelo, että en osaa saati tiedä, mistä tuo sivusto oikein avautuu ja ennen kaikkea mistä sen saan hakattua ikuisesti irti?

Tuomo Riekkinen

Aloitussivu tunnetaan myös nimellä kotisivu ja sen saa vaihdettua takaisin Firefoxissa klikkaamalla Menu > Options > Options ja sieltä vaihdat kotisivun haluamaksesi yleisten asetusten alta.

Vesa Saario

Vaihtoehtoisesti halutun aloitussivun osoitettakaan ei tarvitse kirjoittaa, kun ensin menee haluamalleen sivulle ja asetuksissa klikkaa Use Current Page. Yksi kätevimmistä aloitussivuista mielestäni on about:blank. Se avautuu nopeasti ja kaikenlainen pakkosyöttö loppuu kerralla.

Vesa Kivinen

Tai sitten kiskoo osoitteen edestä pikkuikonin mökin päälle. Niin minä laitan kotisivun selaimeeni.

Pasi Revonmäki

Contacts + Message

Haluan siirtää Lumiastani Androidiin yhteystiedot ja sms-viestit. Käytössäni on Lumia 930 ja sovelluksena ”contacts+message backup”. Se tekee luuriin siistin näköisesti kolme hakemistoa ja tiedostot ContactsBackup, jossa on .vcf -päätteiset tiedostot ja mms Backup sekä sms Backup, jotka sisältävät .hsh- ja .msg -päättäiset tiedostot. Voiko niiden sisältämiä tietoja siirtää Androidiin?

Tuomo Kaarela

Kannattaa katsoa esimerkiksi Notepadilla, mitä nämä .vcf -päätteiset tiedostot sisältävät. VCard-tyylisen datan saanee siirrettyä, mutta tekstiviestien osalta homma menee mielenkiintoisemmaksi. Tähän on kehitelty työkalu, jonka saat osoitteesta goo.gl/8ZvtzB.

Lasse Reinikainen

Ylätunnisteet Open- ja LibreOfficessa

Kirjoitin dokumentin LibreOfficessa ja yritin saada sivuille ylätunnisteen siinä onnistuenkin. Sen sijaan en kyennyt asettamaan ylätunnistetta näkymättömiin dokumentin ykkössivulta, jossa oli jo valmiiksi dokumentin otsikko eli nimi. OpenOfficella kokeillessani törmäsin samaan ongelmaan. Onnistuuko Open- tai LibreOfficella ylätunnisteen ohitus tietyiltä sivuilta?

Eero Laitinen

Erilaiset ylätunnisteet vaativat sivun tyylin vaihtamisen. Määritä ensimmäisen sivun tyyliksi vaikkapa ”first page” ja tee sivunvaihto Insert > Manual break -valinnalla. Määritä sitten, että seuraavan sivun tyyli on vaikkapa ”Default style”. Nyt pystyt valitsemaan, mihin ylä- taikka alatunnisteeseen teet tekstin.

Huomaa myös, että tässä kohdin voi myös määrittää sivunnumerot oikein kerralla. Ja ennenkuin joku sanoo, että miksi pitää mennä valikon kautta, miksei Ctrl + Enter riitä. Ei riitä, sillä ne toimivat LibreOfficessa eri tavoin. Jos teet Ctrl + Enterillä, jokaisen sivun tyyli muuttuu, kun muutat yhden. Manual break on summittain sama kuin osanvaihto Wordissa.

Ilpo Kuivanen

Jättipipareita

Keksien piti olla pikku tiedostoja, mutta eivät ilmeisesti vissiin ole enää. Surrasin CCleanerin läpi koneellani ja se poisti 35 erilaista selainpiparia, jotka veivät vaatimattomat 150 megatavua tilaa. Tämähän tekee reilut 4 megaa per keksi. Mitä rakkaille pipareilleni on tapahtunut?

Marko Forssell

Piparin pitäisi olla maksimissaan nelisen kiloa ja kun se kulkee jokaisen http-pyynnön mukana, olisi neljä megaa melko muheva keksi lähetettäväksi aina uutta sivua pyydettäessä. Sitten on erikseen sekalaiset offline web content and user data -viritykset, Firefoxissa tämä on advanced/network -asetusten alla. Myös Flash ja Java sekä muut selaimen lisähärpättimet voivat talletella tilapäistauhkaa.

Lasse Reinikainen

Nykyään html5:n mukana tullut niin sanottu local storage, jonka koko on noin viisi megatavua per selain.

Ilpo Kuivanen