Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Muistitikku piilosilla

Minulla on usb-muistitikku, jota ei löydy resurssienhallinnasta, jos muistitikku on kiinni koneessa käynnistysvaiheessa. Jos tikun kiinnittää käynnisssä olevaan koneeseen, se ilmestyy resurssienhallintaan heti. Olen kokeillut tikkua sekä Windows 10:ssä että vanhemmassa XP:ssä. Muistikuvani mukaan tikku olisi ennen löytynyt ongelmitta. Windowsin levyaseman virheentarkistustoiminto ei ole havainnut tikussa virheitä. Lisäksi olin aikeissa eheyttää tikun, mutta se ei ollut mahdollista. Kyseessä on peukalon pään kokoinen pieni muistitikku, mikäli sillä on merkitystä. Voiko muistitikkuun tulla ajan myötä jokin vika, joka aiheuttaa kuvatut ongelmat vai mistä tämä voisi johtua?

Vesa Kivinen

Ongelman perimmäistä aiheuttajaa voi vain arvailla, mutta todennäköisesti aika on ajanut muistitikustasi ohi. Suosittelen kopioimaan tiedostot välittömästi turvaan tikultasi ja hankkimaan uuden. Tietojen turvaamisen jälkeen toki voit kokeilla alustaa ongelmatikun ja siirtää sinne testimielessä vanhat tiedostot takaisin sekä kokeilla, toimisiko se entistä paremmin.

Lasse Reinikainen

Varma tuho

MacBookillani on arkaluontoista tietomateriaalia ja pelkään sen joutuvan vääriin käsiin. Tuhoamalla tiedot haluaisin myös varmistaa vasikoideni anonymiteetin. Kuinka saisin tuhottua tallennetut tiedot siten, ettei niitä päästä jälkikäteen penkomaan? Riittääkö, jos vasaroin kellarissa läppäriäni niin että näyttö pimenee tai alkaa muuten savuta? Auttaisiko, jos huljuttelisin konetta vähän suihkussa?

Erikoistoimittaja naapurista

Lähtökohtaisesti erikoistoimittajankin on hyvä ymmärtää, mihin tiedostot tallentuvat, niin arkaluontoiset kuin tavanomaisetkin. Yleisesti ne tallentuvat kiintolevylle, jotka ovat nykyisin ssd-levyjä. Se, että hutkit vasaralla näyttöä, ei tuhoa tietoja, vaikka ruudulla et itse niitä enää näekään. Sen sijaan kannattaa ensimmäiseksi ylikirjoittaa hävitettävän tiedon päälle useita kertoja sattumanvaraista dataa. Tähän tarkotukseen löydät verkosta useita hyviä apuohjelmia. Tämän jälkeen on hyvä vielä porata useita reikiä tallennusvälineisiin eli tuhota ne mekaanisesti. Uudempien ssd-levyjen kanssa näppärä konsti on moukaroida yksittäiset muistipiirit murusiksi. Mikäli ovellasi jo koputetaan pahaenteisesti, on mekaaninen tuhoaminen todennäköisesti nopein keino toimia.

Mikko Lindholm

(toim. huom. Kannattaa lukea myös Mikrobitissä julkaistu juttu ”Kiintolevyn tuhoaminen ei ole niin helppoa kuin luulisi – mutta kaikkea sekään ei kestä”)

Retro tv-kortti

Minulla on varsin retro, ehkä kymmenvuotias antenniverkkoon sopiva Terratecin tv-kortti tietokoneessa, usb-liitäntäinen pulikka Windows XP -läppärissä. Muuten moitteeton kortti ei suostu uskomaan, että Hero-kanavan lähetykset alkavat nykyään aiemmin kuin kello 17. Kortin ohjelmiston uudelleenasennus ei ratkaissut ongelmaa. Ohjelmatiedot päivittyvät oppaaseen ongelmitta, mutta vasta kello 17 alkaen. Mikähän tämän aiheuttaa?

Seija Nieminen

Alun perin Hero-kanava esitti ohjelmistoa iltaisin kello 18–01 välillä sekä antenni- että kaapeliverkossa. Kaapeliverkossa kanavan lähetysaika laajeni myöhemmin myös alkuiltapäivään ja aamuyöhön. Toimiluvasta johtuen antenniverkossa Heron lähestysaika säilyi entisellään. Retrokorttisi toimii siis moitteetta, ongelma on toimiluvassa.

Vesa Saario

Ikonien oikuttelua

Työpöydän kuvakkeet latautuvat hitaasti yksi kerrallaan. Löysin ohjeen, jonka mukaan muutin max cached Icons arvoksi 4096. Lisäksi poistin turhat tiedostot työpöydältä. Nyt kuvakkeet tulevat joskus esiin nopeasti, mutta useimmiten yksi kerrallaan aikaisempaan tapaan. Mistä pitäisi etsiä vikaa seuraavaksi? Käyttöjärjestelmänä on 64-bittinen Windows 10.

Uneton Lohjalta

Seuraava askel on korjata mahdollisesti rikkinäinen ikonien välimuisti. Poista välimuistitiedostot, jotka sijaitsevat oletusarvoisesti polussa C:\Users\\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer. Poistaminen vaatii kuitenkin pientä kikkailua. Avaa komentokehote, jonka jälkeen suljet tehtävien hallinnan (Task Manager) kautta Windows Explorerin. Nyt voit poistaa välimuistitiedostot komentamalla del iconcache*. Lisäapuja on saa osoitteesta goo.gl/ZfFypT.

Mikko Lindholm