Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Pingviini ikkunoilla

Olen kokeillut VirtualBox-ohjelmaa. Onko vastaavaa softaa olemassa Linuxille? Windowsin nykyversiot tympivät ja olen tuumaillut Linuxiin siirtymistä. Tarvitsen päivittäin monia Windows-ohjelmia, joten Linuxin päällä pyörivä virtuaalialusta olisi helpotus arkeen.

Vaihtoehtojen etsijä

Alkuun pääset vilkaisemalla ideoita osoitteesta goo.gl/dbdUC. Siellä tarjotaan ratkaisuja niin virtualisointiin kuin Windows-ohjelmien ajamiseenkin Linuxissa esimerkiksi Winen avulla.

Mikko Lindholm

Kummallinen KB2952664

Microsoft pakkosyöttää päivitystä KB2952664. Se asentuu yllättäen ja pyytämättä uudelleen vaikka sen poistaisi. Kuinka tämän saa poistettua pysyvästi? Rekisterissä on yli sata viittausta tuohon päivitykseen. Auttaisiko niiden poistaminen vai johtaisiko se entistä jännittävämpiin ongelmiin?

Matti Niskanen

Lopullista ratkaisua etsiessä päivityksen voi merkata piilotetuksi päivitykseksi. Tällöin haitake pysyy poissa tovin. Lisäksi aseta päivitykset manuaalisiksi ja jätä tuo päivitys asentamatta. Ohessa suosittelen välttämään myös seuraavia pakkopullapäivityksiä: KB2952664, KB2976978, KB2990214, KB3021917,KB3022345, KB3044374, KB3068708, KB3072318, KB3075249, KB3075853, KB3080149 ja KB3146449 sekä vaihtamaan Windowsin Linuxiin.

(Toim. huom: Vinkki julkaistu alun perin jo toukokuussa 2016, muitakin ongelmia on sittemmin nähty. Microsoftin politiikan mukaan Windows 10:n kuluttajaversion käyttäjät joutuvat ottamaan vastaan automaattiset päivitykset, myös laiteajurit.).

Lasse Reinikainen

Läppäri pimeäksi

Windows 10 -läppärini sai aiemmin sammutettua starttivalikon kautta. Nyt Sammuta-painike on kadonnut! Saan kyllä sammutettua koneen vaikka Alt+F4-näppäinyhdistelmällä, joten myllyni ei hurise ihan ympäri vuorokauden. Vaan missä ovat asetukset, jotta saisin tuon kadonneen vaihtoehdon takaisin?

Vesa Kivinen

Onko ongelmana koko valikon katoaminen vai toimimattomuus? W10:n startti hajoaa toisinaan, ja googlaamalla löytää ratkaisuja. Toimivassa Kympissä sammutus sujuu klikkaamalla winukkalippu-näppäintä, kahdellakin tapaa. Joko Win > Power > Shut down tai Win > Shut down or sign out > Shut down. Varsinaista ongelmaa voi myös yrittää kiertää Classic Shell -nimisellä ohjelmalla (goo.gl/qcjf7).

Lasse Reinikainen, Pasi Revonmäki

Tikkuja buutissa

Usb-tikkuko estää Windowsia latautumasta? Kun kylmään läppäriin laittaa nettitikun ja käynnistää koneen, niin näkyvät vain starttilogot ja sitten menee näyttö mustaksi. Kovalevyn valo vilkkuu vinhasti, mutta kuvaa ei näy. Mikäli läppärissä on ulkoinen näyttö kytkettynä, ilmestyy kuva läppärin ruudulle. Uudelleenkäynnistäessäni väkisin tämän helvetinkoneen, niin kaikki toimii kuin taikaiskusta. Jos taas sammutan ja vaihdan tikun toiseen porttiin, niin alkaa leikki alusta. Bios-asetuksia olen käpistellyt tuloksetta. Lisätarkennuksena, buuttijärjestyksenä on windows manager – hdd – cd, ja ajureitakin asennettu vimmatusti uusiksi.

Jukka Sandberg

Ensimmäinen ei välttämättä ole kovalevy. Bios voi windowsmanageria etsiessään mokata ja huhuilla sitä usb-tikulta.

Lasse Reinikainen

Kuvan katoaminen on tuttu tapaus. Läppärin näytön tarkkuuden asetuksena ”mustan ruudun” aikana sellainen resoluutio, johon näyttö ei kykene. Tilanne muuttuu, kun ulkoinen näyttö kytketään, jolloin molemmissa ruuduissa käytetään resoluutiota, johon läppärikin pystyy. Sitten ikävämmät uutiset. Mahdollisesti juurisyynä on laitevika. Läppärin tapauksessa se tarkoittaa laitteen hylkäämistä, jolleivät takuu tai tuotevastuu ole enää voimassa. Esimerkiksi kondensaattorit saattavat olla pullahtaneet vaihtokuntoon, eikä niiden vaihto ole kovin lystikästä.

Pasi Revonmäki

Levyn alustaminen

Tietokoneeseeni on asennettu Windows XP ja sen tiedostojärjestelmäksi NTFS. Yritin alustaa levyn, mutta se päättyi virheilmoitukseen, joka toteaa kiintolevyn olevan käytössä eikä sitä voi alustaa. Mikä avuksi?

Vesa Kivinen

Aseta alustettava levy ”orjalevyksi”. Vaihtoehtoisesti voit käynnistää Live Linuxilla koneen ja tyhjentää levyn sen avulla.

Marko Forssell