Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Vanhat purkkitunnukset

Minulla on käyttäjätunnus Mikrobitin vanhaan purkkiin. Pääsenkö käyttämään Bitin uusia keskustelusivuja näiden avulla vai pitääkö minun päivittää tunnukseni nykyaikaan?

Lauri Uusitalo

Mikrobitin uusi keskustelualusta vaatii uudet tunnukset. Nämä saat luotua varsin vaivatta surffaamalla osoitteeseen mikrobitti.fi/keskustelu ja klikkaamalla rekisteröidy-painiketta.

Mikko Lindholm

Yhteystiedot Androidiin

Olen siirtänyt tallentamani yhteystiedot Microsoft-tililtä Google-tilille. Pöytäkoneella tutkaillessa kaikki näyttäisi olevan kunnossa. Uutukaisessa puhelimessani ei näy kuin muutama kaikista paristasadasta vaivalla haalitusta kontaktista. Onko tiedonsiirto vain jotenkin hidas vai mikä mättää?

Tuomo Kaarela

Onhan kaikki varmasti synkronisoitu? Ohjeet tietojen siirtoon tilien välillä löydät osoitteesta goo.gl/J2J9m5.

Marko Forssell

Prosessorin lämpötila

Panda Cloud Cleaneria käynnistäessä prosessorin lämpötila nousee nopeasti 92 celsiusasteeseen. Lämpötilasta huolimatta sain ajettua virustarkistuksen läpi. Seuraavilla käynnistyskerroilla tietokone on kuitenkin ilmoittaa ”inaccessibe boot device” ja jää jumiin. Aiheuttaako lämpö ongelmia? Tavanomaisesti lämpötila on vaihdellut 42 ja 52 celsiusasteen välillä. Kuinka korkea prosessorin lämpötila voi yleensä olla? Käytössäni on Windows 10 ja Lenovo Thinkpad X220.

Vesa Kivinen

Lenovon maksimiksi ilmoitetaan 100 astetta celsiusta. Sen ei kuitenkaan pitäisi nousta noin korkealle, vaikka käyttö olisi tapissa.

Marko Forssell

Aktivointiongelma

Vaihdoin koneeseen uuden emolevyn vanhan petettyä alta. Samassa rytinässä päivitin myös prosessorin tuoreempaan. Kaiken vaivannäön jälkeen koneessa lymyilevä Windows 10 ulisee, että käyttöjärjestelmä pitäisi aktivoida uudelleen. Myllyä sylissä pyöriteltyäni en löydä sen kyljistä lisenssitarroja. Mukana tulleista papereistakaan ei ollut apua. Miten tämän rakkineen saa aktivoitua? Alun perin koneessa on ollut Windows 8, joka Microsoftin kampanjoinnin seurauksena päivitettiin Kympiksi.

Jouko Halonen

Soitto Microsoftin aktivointinumeroon voi edesauttaa asiaasi. Kuvaile tilanne heille ja katso, josko antavat armon käydä oikeudesta. Sinällään tietokoneesi katsotaan uudeksi, koska olet vaihtanut siihen sekä emolevyn että prosessorin. Tarvittavat yhteystiedot aktivointia varten saat osoitteesta goo.gl/wNlrAx.

Pasi Revonmäki

Tuntematon dvd-asema

Dvd-asemastani tuli tunnistamaton Windowsin 10:n myötä. Kaapelit ovat entisellä paikallaan ja bios tunnistaa aseman normaalisti. Yrittäessäni polttaa dataa levylle, töksähtää homma kuitenkin heti alkuunsa herjaan ”Ei yhteensopivia asemia”. Kone myös kaatuilee ja puskee tasaisen satunnaisesti sinistä ruutua.

Martti Hamunen

Kannattaa tutkia konetta tarkemmin suoranaisten laitevikojen varalta. Tsekkaa, josko osoitteen goo.gl/KadfCu takaa löytyvä apuohjelma avittaisi ongelmanratkaisussa. Jos mahdollista, kokeile myös vaihtaa dvd-aseman kaapelia sekä sen paikkaa emolevyllä.

Mikko Lindholm

Excel ja Android

Käytössäni on luuri Android-käyttiksellä. Haluan käyttää siinä Excel-tiedostoja. Minkälaisen lisäviritelmän tarvitsen siihen? Onko Androidille saatavilla ihan aito Office?

Tuomo Kaarela

Tarjolla on ihan aitoa Exceliä sekä lukemattomia muita ilmaisia Office-sovelluksia eri tekijöiltä. Käyhän Play-kaupassa kurkkaamassa tarjontaa.

Pasi Revonmäki