Mikrobitti pyrkii löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan lehden Bittiposti-palstalla.

Onko sinulla it-pulma? Lähetä tiedustelu ja osallistu keskusteluun osoitteessa mikrobitti.fi/keskustelu

Mbnetin sähköpostisalasana

Millähän saisi MBnetin sähköpostiohjelmassa muutettua salasanan? Asetuksista en sopivaa kohtaa löytänyt. Itse MBnet:in salasanan sain muutettua uuteen, mutta se muutos ei välittynyt sähköpostiohjelmalle asti.

Kaj Hall

Kurkkaa josko osoitteessa goo.gl/yOflfB majailevat ohjeet auttaisivat.

Mikko Lindholm

Kiintolevyn kapasiteetti

Tarkoituksena on korvata vanha pöytäkoneeni kiintolevy ssd-levyllä. Kuinka saan selvitettyä helpoimmin, nopeimmin ja tarkoituksenmukaisimmin vanhan levyn todellisen koon, jossa on myös piilotetut osiot huomioituna? Pitääkö uuden levyn olla aina suurempi kuin vanhan vai riittääkö, jos nimellinen kapasiteetti on sama? Onko ssd-levyn ja mekaanisen kiintolevyn keskimääräisessä kestävyydessä selviä eroja?

Vesa Kivinen

Uusi levy voi olla pienempikin, jos et ole tekemässä identtistä sektorikopiota vanhasta levystä. Levyjen kesto on taas suurempien voimien hallussa. Ne kun voivat molemmat levitä milloin vain. Suurimpana erona rikkoutumisessa on se, että ssd-levy on yleensä kerrasta täysin käyttökelvoton, kun perinteinen kiintolevy saattaa vaurioitua pala kerrallaan.

Pasi Revonmäki

Kiintolevyn kokotiedot saat selvitettyä kirjoittamalla komentoriville msinfo32. Sen perään aukeavassa ikkunassa kliksuttelet Osat > Tallennus > Levyt ja katsot kohtaa Koko.

Lasse Reinikainen

Windowsin tarkastus-luuppikurimus

Päivitin Windows 10:n kaikilla viimeisimmillä kilkkeillä, jonka jälkeen tietokoneeseeni tuli mystinen korjausluuppi. Jokaisen käynnistyksen yhteydessä ensimmäisenä ruudulle pamahtaa automaattinen korjaustoiminto. Monenlaista olen kokeillut, muun muassa palauttanut Windowsin aiempaan palautuspisteeseen. Mikä avuksi?

Jukka Sandberg

Tiedätkö onko tietokoneesi levy ehjä? Kannattaa tutkia alkuun lokitietoja Tapahtumien valvonnasta. Sen saat auki kirjoittamalla komentoriville eventvwr. Valitse avautuvasta ikkunasta sitten Windows-lokit > Järjestelmä ja tarkastele tietoja.

Lasse Reinikainen

Outlookin spämmifiltteri

Havahduin harmikseni siihen, että Microsoft on lopettanut Office Outlookin roskapostisuodattimien päivittämisen. Onko markkinoilla muita roskapostisuodattimia, jotka voisi asentaa omalle koneelle Outlookin avuksi suodattamaan spämmiä.

Vesa Kivinen

Yksi vaihtoehto on SpamAssasin. sen saat osoitteesta spamassassin.apache.org. SpamAssasinia käyttäessäni tein siihen säädön, joka salli posteissa ASCII-merkkien lisäksi muutkin merkit, jotta ääkkösiä sisältävät viestit eivät ajautuneet roskapostiksi.

Lasse Reinikainen

Datasyöppö luuri

Datakäyttö puhelimessa ihmetyttää. Tilastojen mukaan dataa on siirretty satoja megatavuja, vaikka käyttöni on pääasiassa vain uutistenlukua netistä. Videoita katsellessa ymmärtäisin kulutuksen, mutta en uutisotsikoita silmäilemällä.

Marko Forssell

Olethan estänyt mainosten latautumisen kännykkäsi ruudulle? Esimerkin vuoksi maamme suurimman päivälehden etusivun lataus ilman mainosblokkeria syö datakaistaa tuplasti verrattuna lataamiseen ilman mainoksia. Tällöin pelkästään otsikoiden silmäily mainosten pomppiessa ruudulla pitää linjat punaisina.

Lasse Reinikainen