Cortana on Microsoftin älykäs assistentti, joka ymmärtää puhuttuja komentoja – kunhan ne lausutaan tuetuilla kielillä (mm. englanti, italia, japani, espanja, ranska). Toiminta muistuttaa Applen Siriä ja Googlen Now-palvelua, mutta toimii niistä poiketen myös läppäreissä ja pöytäkoneissa. Työpöytä-Windowsissa Cortana näkyy hakukenttänä alapalkissa. Jos ei halua aktivoida mikrofonia, kysymyksen voi kirjoittaa näppäimistöltä.

Suomessa Cortanaa ei asenneta lainkaan, mutta sen saa toimimaan englanniksi vaihtamalla puhelimen maa- ja kieliasetukset Yhdysvaltoihin. Käyttöjärjestelmän tekstit vaihtuvat englanniksi, mikä ei ole suuri ongelma, mutta Cortanan kytkeytyminen jenkkikulttuuriin häiritsee enemmän. Esimerkiksi lähellä sijaitsevaksi lomakohteeksi Cortana suosittelee Kanadan Vancouveria.

Päivitys 15.6.2016: Erinomainen vinkki lukijalta: Kannattaa valita alueeksi ja kieleksi Kanada. Silloin saa Celsius-asteet, kilometrit ja kaikki muutkin eurooppalaisemmat yksiköt (ja Cortanan).

Cortana tunnistaa puhuttuja kysymyksiä ja jos mahdollista, vastaa niihin puheella. Liian epämääräiset kysymykset ohjataan Bing-hakukoneelle, joka näyttää vastauksia netistä.

Mitä Cortanalta sitten voi kysyä? Esimerkiksi ”Who is the president of Finland” sanoo vastaukseksi Sauli Niinistö ja näyttää vielä valokuvankin. Seuraavan presidentin (”who is the next president…”) kysyminen tulostaa vain linkkejä vastaavaan nettihakuun. Pakolliset vitsit onnistuvat myös (”tell me a joke”), joskin monet niistä ovat kieli- ja kulttuurisidonnaisia, eivätkä avaudu suomalaiselle.

Nörtti näkee ulkona vallitsevan sään kysymällä ”What’s the weather outside”, joskin lämpötilalukemat tulevat Fahrenheit-asteina. Ne on kuitenkin helppo muuntaa tutummiksi kysymällä ”What’s 75 Fahrenheit in Celsius?”. Tulevasta säästä Cortana osaa neuvoa ainakin sen, tarvitaanko sadetakkia eli ”Will I need a raincoat tomorrow?”. Jenkkisidoksista huolimatta Cortana tunnistaa suomalaisen sijainnin oikein.

Sammakkomies. Cortana tietää sijainnin ja näyttää säätä kysyttäessä paikallisen ennusteen.

Eniten hyötyä Cortanasta on autossa, jossa sähköpostin tai tekstiviestin voi sanella ja lähettää koskematta käsin puhelimeen. Henkilönimen tunnistamisessa pääsy osoitekirjan tietoihin on avainasemassa. Jos nimi on vaikea (”meikäläinen”) tai osumia on useita, Cortana näyttää kaikki osumat ja oikean voi valita sanomalla (”first one”).

Cortana aktivoidaan pitämällä puhelimen hakupainiketta pohjassa tai napsauttamalla pc:ssä mikrofonin kuvaa hakukentässä. Käyttö muuttuu vielä sujuvammaksi aktivoimalla toiminto, jolloin Cortana vastaa puhuttuun kutsuun. Lumia 950-puhelimissa asetus tehdään Cortanan asetusten kohdasta Notebook > Settings > Let Corana respond to ”Hey Cortana”.

>>> Katso tästä kaikki Mikrobitti.fi:n Windows 10 -aiheiset -jutut.

Oletusarvona Cortana tunnistaa kenen tahansa äänen, mutta se voidaan rajoittaa yhteen henkilöön valitsemalla Respond best: To me. Silloin omistajan on opetettava äänensä lausumalla muutamia esimerkkivirkkeitä. Rajoittaminen voi olla tarpeen, sillä muuten lukittu puhelin vastaa kenen tahansa esittämiin kysymyksiin ja paljastaa luottamuksellisia tietoja. Myös sähköpostin lähettäminen sanelemalla omistajan puolesta avaa kiinnostavia mahdollisuuksia pilailuun ja väärinkäytöksiin.

Hyvä matikkapää. Cortanalta voi kysyä laskutoimituksia tai pyytää muuntamaan lämpötiloja Fahrenheiteista Celsius-asteiksi.

Käytännössä puheaktivointi on erittäin näppärä. Esimerkiksi kesken tekstinkäsittelyn voi sanoa ”Hey Cortana, calculate 164 minus 25 percent”, jolloin puhelin jäsentää lausekkeen auki, näyttää tulokseksi 123 ja sanoo sen ääneen. Käsiä ei tarvitse nostaa näppäimistöltä eikä kirjoitusta lopettaa hetkeksikään.

Puheaktivointia ei tietenkään suositella tietosuojapelkoisille! Lisäksi se lyhentää akun toiminta-aikaa, sillä puhelimen mikrofoni on koko ajan käytössä.

Aamuherätyksen voi sanella helposti, mutta sen lopettaminen puheella ei kokeilussa onnistunut. Yritys kuitata kalenteriin merkityn tapaamisen muistutus johti web-hakutulosten avautumiseen muistutuksen alle, eikä Cortana ymmärtänyt kohdistaa komentoa toiseen sovellukseen.

Älykkäät assistentit ovat tekoälyä, joissa äly kaipaa vielä kehittämistä. Rajoituksistaan huolimatta puhetta ymmärtävät avustimet tulevat varmasti yleistymään. Seuraavaksi niihin kytketään reaalimaailman palveluita. Esimerkiksi Amazonin Echo-purkki osaa säätää huoneiden lämpötilaa ja tilata Uber-taksin puhutulla pyynnöllä.

Pahin este Cortanan käytölle on suomen kielen puuttuminen. iPhone ja Android-laitteet tunnistavat suomenkielisen sanelun ja tukevat suomalaisia ohjauskomentoja ainakin rajoitetusti.

Ettei unohtuisi. Kuka on Suomen presidentti? Cortana hakee vastauksen, lausuu nimen ääneen, ja näyttää vieläpä kuvankin.

Mikrobitin suuri Windows 10 -päivittäjän opas

Lue myös nämä Windows 10:n päivittämiseen liittyvät artikkelit: