Windows 10 sai keväällä päivityksen. 1703-versio on nimeltään Creators Update ja se sisältää runsaasti parannuksia.

Creators Updaten automaattipäivitykset suomalaisille käyttäjille alkoivat kesäkuussa. Päivitys­ohjelma kysyy ensin luvan lataukseen ja myöhemmin vielä erikseen asentamiseen. Näin päivitys ei tule yllätyksenä eikä haittaa koneen normaalia käyttöä.

Jos automaattipäivitystä ei näy eikä kuulu, sen voi aktivoida Windowsin asetusten Päivitys ja ylläpito -kohdasta tai käynnistää osoitteesta goo.gl/LvA5zb .

Päivitys kestää tunnista kahteen.

Microsoftilta odotetaan syksyllä 2017 myös Windows 10 Fall Creators Update -päivitystä. Lisätietoa Windows 10:n ominaisuuksista ja päivityksistä saat Mikrobitin suuresta Windows 10 -oppaasta.

Piirrä kolmiulotteisesti

Creators Updaten nimikkosovellus on Paint 3D, kolmiulotteinen piirrosohjelma, joka perustuu vanhaan kaksiulotteiseen Paintiin. Uusi versio toimii parhaiten kosketusnäytöllä, mutta sitä voi käyttää myös hiirellä ja näppäimistöllä.

Ohjelmalla voi luoda 3d-objekteja ja tiloja, joita katsellaan eri kulmista. Tulokset voi tallentaa tavallisiksi 2d-kuvatiedostoiksi tai rajoituksin valmistaa 3d-tulostimella. Kohteita voi värittää, kiinnittää niiden pintoihin 2d-kuvia (tarroja) ja kirjoittaa niin kaksi- kuin kolmiulotteisenakin.

Ohjelmaan kuuluu Remix 3D -käyttäjäyhteisö, jossa omia tuotoksia voi jakaa muille ja vastaavasti ladata muiden tekemiä esineitä. Tiedostoja varten on erillinen 3d-katseluohjelma. Tulevaisuudessa kolmiulotteisuuden merkitys korostuu, kun Hololens-lasit ja muut ar/vr-laitteet yleistyvät kodeissa.

Pelitila voi nopeuttaa pelejä

Pelaaminen on niin tärkeää, että se on saanut oman kohtansa Asetus-valikkoon (Asetukset > Pelaaminen). Ensimmäinen toiminto on Pelipalkki. Sen painikkeista voi ottaa peleistä ruutukaappauksia, tallentaa pelejä videona tai lähettää niitä livenä toisten katsottavaksi Xbox Live -palveluun.

Pelitila-vaihtoehdossa käyttöjärjestelmä maksimoi pelinopeuden antamalla sille mahdollisimman monta prosessoriydintä ja laskemalla taustaprosessien suoritustehoa. Parhaiten prio­risointi toimii uutta Windowsia varten tehdyillä peleillä (jotka on ladattu Windows Kaupasta), mutta siitä pitäisi olla hyötyä myös vanhojen 32-bittisten pelien kanssa. Pelitila kytketään päälle näppäinyhdistelmällä Win + G. Uudet pelit osaavat tehdä sen automaattisesti.

Käyttäjien kokemukset pelitilasta eivät ole kovin mairittelevia. Tila saattaa nopeuttaa pelaamista läppäreissä ja muissa rajoittuneissa koneissa, mutta pöytäkoneissa eroa tuskin huomaa.

Kuulokkeisiin saa tilaäänen

Kuulokkeiden ääniasetuksiin on tullut tilaääni-valinta, jossa on kaksi vaihtoehtoa. Sonic on Microsoftin oma tekniikka, jolla jopa 7.1-kanavaista äänentoistoa voidaan matkia kahden kaiuttimen kuulokkeilla. Täysi hyöty äänistä saadaan vasta niitä tukevilla sovelluksilla. Testikoneen usb-kuulokkeilla tilaääni ei vaikuttanut Spotifyn musiikin kuunteluun mitenkään.

Toinen vaihtoehto on Dolby Atmos, jonka Windows lataa haluttaessa sovelluskaupasta. Laajennus näyttää ilmaiselta, mutta se onkin vain 30 päivän testiversio. Pysyvä käyttö maksaa 18,50 euroa. Atmos laajentaa ääni­kuvaa pystysuunnassa, jolloin esimerkiksi elokuvien ja pelien äänet voivat kuulua käyttäjän yläpuolelta. Hieno juttu esimerkiksi helikoptereissa!

Edge kerää välilehdet kokoon

Microsoft jaksaa sinnikkäästi kehittää Edgeä. Selain on niin tärkeä, että Microsoftilla ei ole varaa olla pois markkinoilta. Siirtymisen helpottamiseksi kirjanmerkit, evästeet ja selaushistorian voi nyt tuoda Chromesta ja Internet Explorerista. Jostain syystä Firefoxia ei tueta.

Välilehtien kokoelmat ovat uutta Edgessä. Joukon välilehtiä voi viedä hiirellä selaimen oikeaan ylänurkkaan, jolloin ne jäävät yhdessä talteen ja ovat helposti haettavissa takaisin. Toiminnosta on hyötyä esimerkiksi projektissa, missä tarvitaan toistuvasti useita eri sivustoja rinnakkain.

Edge estää nyt oletuksena Flashin käytön, mikä parantaa tietoturvaa ja karsii ärsyttäviä videomainoksia. Puhekupla muistuttaa kuitenkin estosta, joten toiminnallisuus on helppo palauttaa takaisin. Netflix-käyttäjät voivat nyt katsoa 4K-tarjontaa aidolla resoluutiolla.

Lisäyksistä huolimatta Edgestä puuttuu vielä ominaisuuksia, kuten toiminta koko näytön tilassa. Se on tiettävästi luvassa seuraavaan päivitykseen.

Aloitusnäkymän laatat piiloon

Käynnistysvalikon kuvakkeet voivat nyt olla sisäkkäin Applen iOS:n tapaan. Tilaa säästyy, kun ohjelmakuvakkeita ryhmitellään aiheittain, jolloin ne näkyvät yhden vakiokuvakkeen sisällä pienennöksinä.

Kuvakkeen napsauttaminen tuo alkuperäiset kuvakkeet takaisin näkyviin. Ominaisuus on havainnollinen, mutta samat nimet löytyvät tekstimuotoisesta listasta.

Päivitysten lykkääminen

Windowsin päivitykset voi estää jopa 35 vuorokauden ajaksi. Toimintoa on kaivattu, sillä esimerkiksi matkalla oltaessa kukaan ei halua päivittää läppäriään eikä ladata megakaupalla tiedostoja mobiilidatalla.

Ominaisuuspäivityksiä voi lykätä peräti vuodella, suojausparannuksia enintään 30 päivää.

Lukitse kone dynaamisesti

Tämä on hieno ominaisuus: Windowsin käytön voi kytkeä omaan älypuhelimeen niin, että kun koneen vierestä poistutaan, Windows lukitsee näytön automaattisesti. Toimintoa kutsutaan leikkisästi nimellä Windows Good­bye, sillä se sisältyy vaihtoehtoisia todennustapoja (kasvokuva, sormenjälki, pin-koodi) tarjoavaan Windows Hello -tekniikkaan.

Lukitus perustuu Bluetooth-signaaliin, joten myös tietokoneessa pitää olla Bluetooth-ominaisuus. Läppäreissä usein onkin, pöytäkoneissa harvemmin. Tietokone paritetaan älypuhelimen kanssa, minkä jälkeen se tarkkailee Bluetooth-signaalin voimakkuutta. Kun puhelin viedään pois tietokoneen läheltä, signaali heikkenee ja Windows lukitsee itsensä.

Varjopuolena on akun nopeampi kuluminen. Varsinkin älypuhelimessa lisäys on merkittävä.

Dynaaminen lukitus otetaan käyttöön kohdasta Asetukset > Tilit > Kirjautumisasetukset > Dynaaminen lukitus.

Lisää teemoja

Teemoja on nyt valtavasti, kunhan huomaa hakea ne kaupasta. Asetukset > Mukauttaminen > Teemat > Hanki lisää teemoja kaupasta avaa ikkunan, jossa on huippuvalokuvaajien parhaita valokuvia aiheittain ryhmiteltynä. Koirista, kissoista, kasveista tai maisemista pitäville on omat kokoelmansa. Kaikkiin teemoihin sisältyy itsestään vaihtuvia taustakuvia, joissakin on mukana myös uudet merkkiäänet, ikkunoiden värivalikoima ja kustomoidut hiiren osoittimet.

Helpota nukahtamista

Pieni, mutta näppärä ominaisuus yökukkujalle on Applelta lainattu yövalo. Se muuttaa näytön värejä iltaisin lämpimiksi, mikä rasittaa vähemmän silmiä ja helpottaa nukahtamista. Oletusarvona värejä vaihdetaan auringon nousun ja laskun mukaan, mutta aikataulun samoin kuin värilämpötilan voi valita myös itse. Säädöt ovat kohdassa Asetukset > Järjestelmä > Näyttö > Yövalo.

Aputiedostojen poistaminen

Uusi automaattitoiminto tyhjentää roskakorin 30 päivän välein ja poistaa tarpeettomat aputiedostot automaattisesti. Näin levytila ei pääse loppumaan yllättäen. Oletusarvona toiminto on pois päältä, mutta sen voi aktivoida kohdasta Asetukset > Järjestelmä > Tallennustila > Tallennusseuranta: käytössä.

Automaattisen poiston lisäksi sivulla on Puhdista nyt -painike, josta voi löytyä apua levytilan loppuessa yllättäen.