Kymmenenvuotias paikkatiedon runsaudensarvi Google Maps on maailman käytetyin kartta- ja suunnistustyökalu niin selaimessa kuin mobiililaitteissakin. Harva on silti selvillä sen kaikista ominaisuuksista, etenkään viimeaikaisista lisäyksistä.

Googlen tapa kehittää palvelujaan ja sovelluksiaan poikkeaa tyypillisestä. Hakuyhtiön tuotteissa on lähes aina ominaisuuksia, joiden kerrotaan olevan ”betaversioita” jopa vuosien ajan. Ominaisuuksia ilmaantuu ja poistuu usein ilman, että asiasta erikseen tiedotetaan laajalti. Googlen karttapalvelu ja -sovellukset ovat mainio esimerkki tästä kehitystavasta, ja niissä on runsaasti ominaisuuksia, joista useimmat käyttäjät tuskin lainkaan tietävät.

Kompassi kuosiin

Lähes kaikkien älypuhelinten sisältämä kompassi on oleellinen apu missä tahansa karttasovelluksessa, myös Google Mapsissa, kunhan se näyttää oikean suunnan. Kaupunkiympäristössä ja autossa ympärillä on kuitenkin usein niin paljon magneettisia esineitä, että kompassi näyttää vähän sinne päin tai jopa täysin pieleen.

Mikäli omaa paikkaa osoittavan pallon ympärillä pyörivä, kompassisuuntaa esittävä nuoli ei tunnu näyttävän samaan suuntaan kuin mihin itse puhelin on osoitettuna, kannattaa kompassi kalibroida pyörittelemällä laitetta ympäri kahdeksikon muotoisessa kuviossa. Mahdollisimman tarkka kompassisuunta löytyy parhaiten pitämällä puhelinta vaakatasossa.

Kartat talteen

Liikennetiedot kertovat selkeästi tieosuuksien tilanteen. Vihreällä merkityillä teillä liikenne on normaalivauhtista ja keltaisellakin vielä ruuhkatonta. Punaisen sävy syvenee liikenteen hidastuessa, ja tummanpunainen tarkoittaa käytännössä seisovaa jonoa.

Yksi peräänkuulutetuimmista Google Mapsin ominaisuuksista on mahdollisuus käyttää karttoja ilman nettiyhteyttä ja säästyä näin kovien roaming-maksujen maksamiselta. Mahdollisuus ladata karttoja offline-tilassa käytettäviksi on ollut olemassa jo pari vuotta, mutta se on pitkään ollut täysin piilotettu. Nyt mahdollisuus ladata kartat laitteeseen löytyy suoraan sekä Android- että iOS-versioiden käyttöliittymästä. Hae näkyviin haluamasi paikka, paina sen kohdalla pitkään kunnes kartalle ilmestyy ”nuppineula” ja sen jälkeen paina näytön alareunaan ilmaantuvaa ”paikkapalkkia”. Paikkanäytössä paina oikean yläkulman kolmen pisteen kuvaketta ja valitse Tallenna offline-kartta.

Tallennettava alue valitaan zoomaamalla kartta sopivaan kokoon niin, että haluttu alue on näkyvillä. Kertaalleen voi tallentaa vain noin ison kaupungin kokoisen alueen – kun tallennettavaa on näkyvissä liikaa, tallenna-valinta muuttuu harmaaksi.

Maps muistuttelee säännöllisin väliajoin päivittämään offline-tallennettujen alueiden kartat. Mikäli ilmoitukset häiritsevät tai tallennustilaa pitää vapauttaa, tallennettuja karttoja pääsee hallinnoimaan ja poistamaan valitsemalla hakukentän viereisestä kolmen palkin valikosta Omat paikat ja tämän ruudun alareunasta Offline-kartat.

Ilman nettiyhteyttä Maps on kuitenkin vain sijainnin näyttävä kartta, sillä haku ja reittiohjeistus eivät toimi ilman verkkoa. Täysiveristä navigointiratkaisua hakevan kannattaa ehdottomasti ladata HERE Maps, johon karttoja voi ladata ilmaiseksi maita tai jopa maanosia kerrallaan, ja jonka haku ja ohjeistus toimivat myös ilman yhteyksiä.

Loistavat liikennetiedot

Sijaintihistoria tietää huolestuttavan tarkasti kaikki liikkeet, mikäli Mapsiin on kirjauduttu sisään Google-tunnuksilla – eli etenkin Androidissa miltei aina. Toisaalta päiväkirja, jossa lyhyet ja pidemmätkin reissut näkyvät, on yllättävän kätevä muistin pettäessä.

Liikennetiedot ovat autoilevan Google Mapsin kannalta todella hyödyllinen ominaisuus, mutta suinkaan kaikki eivät vielä tiedä, miten kattavat ne nykyisin ovat. Koska Mapsin käyttäjä lähettää oletusarvoisesti jatkuvasti tietoa liikkeistään Googlelle – asian yksityisyyteen liittyvät ulottuvuudet ovatkin sitten aivan toinen juttu – liikennetiedot päivittyvät tiheästi liikennöidyillä väylillä käytännössä reaaliajassa. Googlen ohjeistus kannattaa siksi tarkistaa myös tutulla reitillä, sillä se ilmoittaa luotettavasti viivästyksistä.

Mikäli liikennetiedot eivät ole näkyvissä kartalla, ne saa esiin hakukentän viereisestä kolmen palkin valikosta. Samasta paikasta löytyy myös julkisen liikenteen ja pyöräilyreittien näyttö.

Julkisilla perille

Pyöräväylät näkyvät Maps-sovelluksessa omassa näkymässään, mutta niiden esittämisessä on vielä runsaasti parantamisen varaa. Navigointiohjeetkin toimivat pyöräilijän kannalta kaikkea muuta kuin täydellisesti, ja niiden seuraamiseen tarvitaan käytännössä ohjaustankoon kiinnitettävä teline.

Maps tarjoaa julkisen liikenteen tiedot Helsingin, Tampereen ja Oulun seudulta. Vaikka toiminnallisuus ei ole aivan yhtä monipuolista kuin näiden kaupunkien joukkoliikenteessä liikkumiseen suunnitelluissa erillisissä sovelluksissa, pärjää ainakin satunnainen liikkuja Googlen julkisen liikenteen ohjeiden kanssa hyvin.

Kaikkein kätevintä toiminnossa on se, että laaja kävely-, pyöräily- ja auto-opastus kattavine paikkatietoineen löytyy samasta paikasta ilman tarvetta jonglöörata useamman eri sovelluksen välillä.

Korjaa ravistamalla

Ravistus auttaa. Jos kartan virheet ärsyttävät, ravista puhelinta reippaasti. Virheellisestä paikkatiedosta voi laittaa korjauspalautteen saman tien.

Mapsiin piilotettu tapa parantaa karttoja on samalla mainio tapa purkaa aggressioita. Kun puhelinta ravistaa, se tarjoaa mahdollisuuden korjata virheitä, lisätä puuttuvia tietoja tai antaa palautetta muuten huonosta toimivuudesta. Näin kannattaa myös tehdä mahdollisimman usein, koska Mapsin tiedot perustuvat ennen kaikkea käyttäjien päivityksiin.

Sano se ääneen

Googlen äänihaku on ollut käytettävissä vuosia, mutta silti harva on todella tajunnut sen hyödyllisyyden etenkin autoillessa. Haku ymmärtää puhuttuja osoitteita paikoin jopa hämmästyttävällä tarkkuudella. Osoitehaku kannattaa antaa muodossa ”Kadunnimi numero kaupunki”, siis esimerkiksi ”Itämerenkatu 23 Helsinki”.

Luonnollisesti haussa voi käyttää myös yleistermejä kuten ”huoltoasema” tai ”lentokenttä” ja yritysten nimiä. Vaikka haku ei menisi kerralla oikein, sitä on helppo yrittää uudelleen ja parikin yritystä peittoaa yleensä nopeudessa osoitteen kirjoittamisen.

Koti ja työ muistiin

Jos Mapsia tulee käytettyä säännöllisesti etkä pelkää antaa henkilökohtaisia tietojasi Googlen huomaan – ja se juna taisi meistä useimpien kohdalla jo mennä – kannattaa käyttöä ehdottomasti nopeuttaa antamalla kodin ja työpaikan sijainnit Mapsin haltuun. Tämä tapahtuu valitsemalla kolmen palkin valikosta Omat paikat. Androidissa osoitteita pääsee muokkaamaan tästä suoraan, iOS:ssä on vielä valittava oikean yläkulman kolmen pisteen valikko ja Muokkaa koti- tai työosoitetta.

Kun peruspaikat ovat muistissa, muuttuu reittien syöttö paljon helpommaksi, kun valitusta paikasta voi valita ohjeet suoraan kotiin ja töihin joko haun kirjoittamalla tai puhumalla.

Missäs tuli oltua?

Google Mapsin kirjautuneesta käyttäjästä jää luonnollisesti palvelun muistiin yksityiskohtainen jälki, joka kertoo hyytävän tarkasti, missä on kulloinkin luuhattu. Omaa sijaintihistoriaa pääsee tarkastelemaan osoitteessa maps.google.com/locationhistory. Oman historian voi tyhjentää sivustossa, mutta mikäli niin ei tee, se toimii varsin kätevänä päiväkirjana, josta eri paikoissa käynnit on helppo tarkistaa.