CCleaner on viime aikoina viihtynyt otsikossa, eikä aina positiivisessa valossa. Ennen lähes lyömätöntä sovellusta ovat piinanneet niin haittaohjelmat kuin Avastin hinku kerätä käyttäjistä dataa ja esittää näille mainoksia.

Monia CCleanerin versioita on julkaistu ja vedetty myöhemmin pois saatavilta, kun käyttäjät ovat nousseet takajaloilleen. Viimeisin kohu koski sovelluksen version 5.47 automaattista päivitystä. Avast päätti päivittää CCleanerin väkisin, vaikka käyttäjä olisi ruksinut automaattisen päivitystoiminnon pois toiminnasta.

Tietokoneen tallennustilaan jää usein tarpeettomia tiedostoja, jotka saattavat sisältää myös arkaluontoisia tietoja käyttäjästä. Lisäksi turha tauhka syö tarpeettomasti tilaa, jota on usein tarjolla rajallisesti. Myös Windowsin päivitystoiminto on tarkka vapaan tilan määrästä. Usein se on myös samalla syyllinen suurimpaan tilankulutukseen päivityksen jälkeen.

BleachBit

Eräs vaihtoehto CCleanerin korvikkeeksi on BleachBit, joka on saanut ilmaista mainosta aina Yhdysvaltain presidenttiehdokas Hillary Clintonia myöten.

Avoimen lähdekoodin vaihtoehto. Yhdysvaltain entisen ulkoministerin valinta.

Sähköpostiskandaalissa rypeneen Clintonin tiedetään poistaneen vanhoja sähköpostiviestejä BleachBitin avulla.

Lue myös: Hillary Clintonin sähköpostiskandaali paisuu: ”Edes Jumala ei pystyisi lukemaan niitä enää” – BleachBit kiittää ilmaisesta mainoksesta

BleachBit soveltuu arkaluontoisen tiedon poistamisen lisäksi myös turhan painolastin keventämiseen. Sovelluksen avulla voidaan poistaa niin väliaikaiset tiedostot kuin selainten asettamat keksit. Halutessaan tiedostot voi myös ”silpulta” eli pyyhkiä olemattomiin sovelluksesta löytyvän Shred-ominaisuuden avulla.

Avoimen lähdekoodinsa ansiosta BleachBitiin on vaikeampi kätkeä ylimääräisiä, epätoivottuja toimintoja. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi täältä. BleachBit on saatavilla Windowsin lisäksi muun muassa Linuxille.

KCleaner

Toinen vaihtoehto on KCleaner, joka nimestään huolimatta ei ole suora CCleanerin klooni. Sovelluksessa on runsaasti ominaisuuksia, minkä lisäksi se voidaan halutessaan automatisoida toimimaan säännöllisesti taustalla.

Nimestään huolimatta eri ohjelma kuin CCleaner. Sovelluksen toiminnan voi myös automatisoida.

KCleaner lupaa muun muassa löytää sellaisiakin poistettavaksi kelpaavia tiedostoja, joita sen kilpailijat eivät löydä. Mainospuheisiin kannattaa suhtautua pienellä varauksella ja muistaa tarkastaa aina, mitä sisältöä sovellus ehdottaa poistettavaksi. KCleanerin voit ladata ilmaiseksi täältä.

Wise Disk Cleaner

CCleanerin temppuiluun kyllästynyt voi kokeilla myös Wise Disk Cleaner -nimistä apuohjelmaa. Wise Disk Cleaner kykenee puhdistamaan kaiken tarpeettoman roskan, kuten selainten asettamat keksit sekä turhat Windows-tiedostot. Wise Disk Cleanerin voit ladata täältä.

Järkiperäistä levynpuhdistusta. Lisätoimintona kiintolevyn eheytys.

Perussiivouksen lisäksi Wise Disk Cleanerista löytyy bonuksena myös levyn eheytystoiminto. Tavallisilla kiintolevyillä säilytetyllä tiedolla on tapana pirstoutua pitkin asemaa, jolloin lukutoiminto hidastuu.

Eheytystoiminto järjestelee tiedot uudelleen järkevämpään järjestykseen. Ominaisuus sisältyy jokaiseen nykyaikaiseen Windowsiin, joten erillistä eheytysohjelmaa ei välttämättä tarvita.

Android-käyttäjien kannattaa kurkata Googlen Play-sovelluskaupasta löytyviä Norton Clean, Junk Removal- sekä Glary Utilities -sovelluksia.

Päivitys 21.9.2018 klo 13:34: Lisätty maininta Android-sovelluksista.