Heinäkuun Mikrobitti ilmestyi kauppojen hyllyille pari viikkoa sitten. Joko ehdit tutustua?

Uuden lehden isossa testissä ovat opiskelijalle sopivat tuhannen euron läppärit – ja sopivatpa samat koneet aika moneen muuhunkin tarkoitukseen. Noin tuhannella eurolla saa tänä päivänä paljon tietokonetta. Toisin kuin halvemmissa laitteissa, kompromisseja ei tässä hintaluokassa ole tarvinnut tehdä.

Mukana testissä olivat Acer Swift 5, Asus ZenBook UX430UAR, Fujitsu LifeBook E548, HP Envy 13″, Lenovo Ideapad 720S, Lenovo Yoga 720, Microsoft Surface Laptop.

Kevyehköjen läppärien hintahaitari markkinoilla on hirmuinen. Halvimmillaan koneen saa muutamalla satalappusella, kun taas hampaisiin asti varustellut huippuversiot maksavat jopa yli 4 000 euroa.

Tällä kertaa pyrimme pitämään testaamiemme läppäreiden hinnat hyvin lähellä eräänlaisena kipurajana toimivaa tuhatta euroa, ja myös onnistuimme siinä varsin hyvin. Opiskelijan budjetti ei tietenkään läheskään aina veny tuhanteen euroon saakka, vaan on valittava edullisempia vaihtoehtoja. Niitäkin Mikrobitissä luonnollisesti testaamme jatkuvasti.

Kakkostestissä on kuusi mobiilikäyttöön tarkoitettua vr-silmikkoa. Virtuaalitodellisuuteen voi päästä halvemmalla ja helpommalla kuin luulisi. Tähän testiin keräsimme neljä halpaa, mihin tahansa Android-puhelimeen ainakin teoriassa sopivaa silmikkoa, jotka kaikki hyödyntävät Googlen Cardboard-alustaa. Nimensä mukaisesti se sai alkunsa Googlen kehittämistä pahvilaseista. Vertailun vuoksi mukaan otettiin vanha sotaratsu eli GearVR:n uusin malli.

Mukana testissä olivat Clas Ohlson 38-7214, Exibel, Freefly VR Beyond, Oculus Go, Samsung Gear VR sekä Spectra Optics G-01.

Testin perusteella on kuitenkin selvää, että kaikkein huokeimmat vr-viritykset on syytä jättää kaupan hyllylle. Halvinta, Clas Ohlsonin tarjoamasta värkistä testaaja Kaj Laaksosella oli kitkerä mielipiede: ”Vr-laitteesta en suostu puhumaan, koska kyse on nipusta pahvijätettä, jolle sopivin käyttö on nuotiolla. Siihen viiden euron hinta tosin on liian kova.”

Pitkässä ilmiöjutussa pannaan olutta kunnon nörttityylillä. Kotioluen teon apuna käytettiin työtä helpottavia apusovelluksia. Sovellus tekee oluen valmistamisesta helpompaa, mutta perusteiden pitää olla hallussa. Jos et ymmärrä, mitä mäskääminen tai ominaispaino tarkoittavat, pelkkä sovelluksen asennus ei tee olutta valmiiksi.

Sovelluskaupoista löytyy olutbuumin innoittamana nykyään useampia oluen panemiseen tarkoitettua sovelluksia. Käytössämme tämän jutun teossa oli vajaan kympin hintaisen Android-sovellus Beer­smith 2:n täysversio.

Toisessa ilmiöjutussa perehdytään gps-tekniikkaan hyvin spesifistä kulmasta: mitä tapahtuisi, jos tekniikkaa hallinnoivat jenkkitahot päättäisivät alkaa häiritä gps-paikannusta – kuten aikaisemminkin on jo tapahtunut – tai ottaisivat sen muilta pois kokonaan? Euroopassa ollaan onneksi varauduttu tilanteeseen, vaikka tekniikan kehittyminen tarkoittaa myös häiriötoiminnan helpottumista.

Opasjutussa tarjotaan apua vanhemmille, jotka yrittävät pysyä mobiilisovellusten kehityksen vauhdissa. Lapset ja nuoret saattavat viettää päivässä tunteja puhelimella tai tabletilla, mutta tiedätkö oikeasti mitä he tekevät? Milloin viimeksi olet kysynyt tai ollut kiinnostunut siitä, mitä kullannupun puhelimella on?

Opastamme yleisimpien sekä vähemmän tunnettujen sovellusten käytössä sekä kerromme, mihin sovelluksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Toisessa opasjutussa kerrotaan, mitä 4g-liittymän ostajan kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi muissa oppaissamme perehdytään muun muassa Mac-koneiden avoimen lähdekoodin sovelluksiin.

Tekniikkajutussa esittelemme Tor-verkon toimintaa perinpohjaisesti.

Lyhyemmissä testeissä mukana muun muassa tehokoneiden atx-emolevyt, Huawei Honor 10, OnePlus 6, Zyxelin mesh-tukiasema, MyFoneKit AR-Gun, Google Clips -kamera, Dji Osmo Mobile 2, Matrix PowerWatch, Lacie 2big Dock Thunderbolt 3 sekä kehittäjien Hyper-komentorivi.

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajille Bitti on luettavissa paperiversion lisäksi myös digitaalisesti Summa-palvelussa.

Muista tutustua Mikrobitin keskustelualueeseen http://www.mikrobitti.fi/keskustelu/. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.