Chrome OS on houkutteleva käyttöjärjestelmä etenkin sellaisille käyttäjille, jotka ei osaa säätää Windowsin tai Linuxin asetuksia. Miltei kaikki Chrome OS:n edut saa myös vanhaan koneeseen CloudReady-käyttöjärjestelmällä.

Linux-pohjainen Chrome OS on osittain suljetun lähdekoodin tuote, mutta siitä on olemassa avoimen lähdekoodin versio, Chromium OS. CloudReady on kehitetty Chromium OS:n pohjalta, mutta siinä on pyritty erityisesti toisintamaan Chrome OS:n keveys, helppo käytettävyys ja vaivaton asennus.

CloudReadyssä ei ole aivan kaikkia Chrome OS:n ominaisuuksia. Esimerkiksi Android-sovellusten tuki puuttuu, eikä koneen helppo tyhjennys PowerWashiksi kutsutulla toiminnolla ole mahdollista.

Myöskään Chrome-koneiden edistyneet sisäänrakennetut turvallisuustoiminnot eivät ole käytettävissä muilla tietokoneilla.

1. Valmistelut

Ennen CloudReadyn asennusta on ehdottoman välttämätöntä ottaa kaikista oleellisista tiedostoista varmuuskopiot– kuten käyttöjärjestelmiä asennettaessa aina muutenkin.

CloudReady voidaan määrittää asentumaan Windowsin ohelle, jolloin käynnistyksen yhteydessä voidaan valita käyttöjärjestelmien välillä. Jokin voi kuitenkin mennä asennuksessa vikaan, jolloin Windows ei enää käynnisty ja tiedostotkin saattavat pahimmassa tapauksessa kadota.

Käyttöjärjestelmän lataus kannattaa aloittaa osoitteesta neverware.com/freedownload. 64-bittinen paketti on oikea valinta useimmille tällä vuosikymmenellä valmistetuille tietokoneille. Zip-paketti sisältää .bin-päätteisen levykuvan, jota ei voi suoraan käyttää esimerkiksi virtuaalikoneissa.

CloudReadyn asennukseen tarvitaan vähintään kahdeksan gigatavun muistitikku sekä Windows-, Mac- tai Chrome-koneessa toimiva Chrome-selain, jolla on kirjauduttu Google-tilille. Selaimeen asennetaan Chrome Web Store -sovelluskaupan kautta Chromebookin palautussovellus -niminen lisäosa, jolla asennusmuistitikku luodaan.

Kun laajennus on käynnistetty, klikataan oikean ylänurkan hammasrataskuvaketta ja valitaan Käytä paikallista kuvaa, minkä jälkeen haetaan äsken kiintolevylle tallennettu .bin-tiedosto. Hetken kirjoittelun jälkeen muistitikku on valmis.

Seuraava vaihe on konfiguroida haluttu läppäri tai pöytäkone käynnistymään muistitikulta. Uudehkoissa tietokoneissa on lisäksi kytkettävä turvallisuutta lisäävä, mutta uusien käyttöjärjestelmien asennuksen estävä secure boot -toiminto pois päältä. Tämä tapahtuu bios- tai uefi-ohjelmiston asetuksista, joihin pääsee yleensä painamalla joko Delete– tai F2-näppäintä tietokoneen käynnistyessä.

Joissakin uusissa Windows-koneissa tätä mahdollisuutta ei ole. Niissä uefi-asetuksiin pääsee valitsemalla Käynnistä-valikosta Vaihto-näppäin pohjassa Käynnistä uudelleen. Esiin tulevasta valikosta valitaan Vianmääritys ja Lisäasetukset sekä UEFI-laiteohjelmiston asetukset.

Asetusnäytössä käynnistysjärjestykseen liittyvät asetukset löytyvät yleensä välilehdeltä Boot. Tarkka sijainti ja yksityiskohdat vaihtelevat kuitenkin laitevalmistajasta toiseen. Lisätietoja usb-muistilta käynnistämiseen kannattaa etsiä tietokoneen tai emolevyn ohjekirjasta tai niiden valmistajien nettisivuilta.

2. Automaattinen asennus

Kun tietokone käynnistyy usb-muistilta, tulee ruutuun CloudReadyn asetusnäyttö. Asennusohjelman toimintalogiikka on erikoinen: keskellä ruutua olevat valikot kannattaa jättää täysin huomiotta, ja klikata oikean alakulman kelloaluetta hiiren kakkospainikkeella. Avautuvasta valikosta valitaan Install CloudReady.

Ainoa kysymys, jonka asennusohjelma esittää, on tiedustelu asennuksesta joko ainoaksi käyttöjärjestelmäksi tai Windowsin rinnalle. Jos CloudReady asennetaan ainoaksi käyttöjärjestelmäksi, kiintolevyn olemassa olevat osiot poistetaan ja kaikki tiedostot tuhoutuvat. Windowsin rinnalle asennettaessa CloudReady luo kiintolevyn vapaaseen tilaan melkoisen määrän omia osioitaan, joiden yhteenlaskettu koko on 32 gigatavua. Jos näin paljon tilaa ei ole vapaana, asennus ei onnistu. Osiokokoja ei voi asennuksessa muuttaa mitenkään.

CloudReady ei toimi kaikilla laitteistoilla nikottelematta tai lainkaan. Se tukee kuitenkin varsin hyvää valikoimaa yleisimpiä piirisarjoja, näytönohjaimia, kosketuslevyjä ja -näyttöjä sekä verkko- ja äänipiirejä, joten todennäköisesti sekä läppärissä että pöytäkoneessa keskeisimmät komponentit toimivat heittämällä. Jos laite ei toimi, se ei todennäköisesti ole tuettujen listalla, eikä CloudReadyyn voi itse asentaa ylimääräisiä laiteajureita.

3. Google-tilillä sisään

Ensimmäisellä käynnistyksellä CloudReady määrittää kielen ja näppäimistöasettelun sekä vaatii muodostamaan nettiyhteyden. Kyseessä on puhtaasti verkkopohjainen käyttöjärjestelmä, johon ei voi kirjautua ilman internetyhteyttä. Kirjautua voi joko Google-tilillä tai vierailevana käyttäjänä, jonka kaikki tiedot tuhoutuvat uloskirjauduttaessa.

Kirjautumisen jälkeinen oletusnäkymä on perin karu: edes taustakuvaa ei ole, vaan sellainen pitää itse määrittää. Vasemmassa alanurkassa on hakupainike, jonka alta löytyvät kaikki sovellukset sekä avoimen lähdekoodin Chromium-selaimen kuvake.

Chromium vastaa toiminnoiltaan lähes täysin Chromea, mutta siitä puuttuu muutamia kaupallisesti lisensoituja osia, kuten mediatiedostojen purkukoodekkeja. Tästä syystä aivan kaikki videosisältöä tarjoavat palvelut eivät toimi Chromiumissa. Kirjoitushetkellä esimerkiksi YouTube ja Yle Areena toimivat hyvin, Netflix taas ei lainkaan.

Samaan tapaan kuin Chrome OS:n Chrome-selaimeen, myös Chromiumiin voi asentaa lisäosia Chrome Web Store -sovelluskaupasta.

Suurin osa sovelluksista on lähinnä hieman muunneltuja www-sivunäkymiä, mutta myös pelejä on hyvä valikoima. Valtaosa lisäosista toimii CloudReadyssa oikein, mutta muutamia ongelmallisia tapauksiakin joukkoon mahtuu.

4. Helppoa, selkeää, nopeaa

Kun asennuksen saa hoidettua ja laitteisto toimii, CloudReadyyn pätevät sellaisinaan lähes kaikki Chrome OS:lle annetut kehut.

Järjestelmä on todella nopea, peruskäyttäjän kannalta erittäin helppo ja toimintavarma sekä laitevaatimuksiltaan hyvin armelias. Jo kaksi gigatavua muistia ja yksiytiminen suoritin riittävät useimmiten sulavaan käyttökokemukseen. Tiedostot tallentuvat automaattisesti Google Driveen, joten levytilastakaan ei tarvitse erikseen huolehtia.

CloudReadyn päivittyminen uusiin versioihin tapahtuu jonkin verran Chrome OS:ää jäljessä, mutta yhtä kaikki se on automaattista ja häiritsee käyttäjää hyvin vähän. Testeissä ei esiintynyt minkäänlaisia vakausongelmia, ja muutenkin CloudReady on yllättävän viimeistelty ja hiottu tuote.

Jos nurkissa lojuu tyhjän panttina vanha pc, jolle toivoisi olevan jotakin hyötykäyttöä, kannattaa CloudReady ilman muuta asentaa. Sen avulla vanha ja väsynytkin laitteisto voi saada uuden elämän kakkosläppärinä tai vähemmän vaativan perheenjäsenen ongelmattomana surffilautana.

Artikkeli julkaistu Mikrobitin numerossa 10/2016.