Kik Messenger eli tuttavallisemmin Kik on mobiililaitteilla käytettävä chat-viestisovellus. Se on saatavilla iOS-, Android- ja Windows Phone -alustoille.

Palvelulla oli sen oman ilmoituksen mukaan syksyllä 2016 yli 300 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää yli 230 maasta. Monet käyttäjistä ovat nuoria. Palvelu on kielletty alle 13-vuotiailta, mutta rajaa ei käytännössä valvota.

Mitä Kik tekee?

Viestisovelluksena Kik on pääpiirteiltään verrattavissa esimerkiksi WhatsAppiin, Viberiin, Lineen, Kakaotalkiin, Bbm:ään, Wechatiin, Tangoon, Snapchatiin ja Hangoutsiin. Kunkin tekniset yksityiskohdat, toiminnot ja erityisominaisuudet vaihtelevat laajalti.

Kik eroaa monista kilpailijoistaan erityisesti sallimalla viestinnän anonyymisti eli ilman omaa nimeä. Palvelussa voi luoda profiilin ilman henkilötietojen vahvistamista: nimen ja iän saa halutessaan valita itse. Käyttöönotto ei vaadi myöskään rekisteröitymistä puhelinnumerolla. Edes palvelu ei tiedä, missä rekisteröity käyttäjä sijaitsee maantieteellisesti.

Anonymiteetin takia käyttäjän yksityisyys on suojattu, mutta myöskään vastaanottajalla ei ole mahdollisuutta varmistua toisen käyttäjän henkilöllisyydestä.

Kik Messenger – ymmärrä riskit

Nuoret etsivät sovelluksen avulla itselleen keskusteluseuraa ja jakavat usein myös videoita, kuvia ja muuta sisältöä avoimesti. Palvelu tarjoaa hakutoiminnon, jolla käyttäjiä voi selata esimerkiksi iän perusteella.

Kikiä voi käyttää myös väärin, ja sen avulla on mahdollista tekeytyä toiseksi henkilöksi. Sovellus on valitettavasti liitetty myös useisiin hyväksikäyttötapauksiin, kun nuori käyttäjä on sopinut tapaavansa virtuaalisen keskustelukumppanin tosielämässä ja paikalle ilmaantuukin aivan toinen henkilö.

Myös palvelun teknistä tietoturvaa on moitittu. Electric Frontier Foundationin (EFF) testissä vuonna 2014 sovellus sai tietoturvastaan vain 1/7 pistettä.

Erilaisten kohutapauksien myötä Kik on muokannut sovellusta siten, että tuntemattomien käyttäjien viestit näkyvät oletuksena epäselvästi, ja käyttäjän pitää varta vasten avata viestit nähdäkseen ne. Käyttäjällä on myös mahdollisuus estää valitsemiensa henkilöiden yhteydenotot ja poistaa häritsevää materiaalia.

Ohjeet vanhemmille

Kik ei tarjoa lasten vanhemmille sovelluksen kontrollointimahdollisuuksia. Tämän takia vanhempien tulisi sopia nuoren käyttäjän kanssa erilaisten sovellusten pelisäännöistä sekä muistuttaa tosielämän riskeistä.

Sovellusta ei suositella lapsille.

Puuttuuko tästä lyhyestä sovellusoppaasta jotakin oleellista? Kerro meille ja ehdota lisäyksiä.