Omegle on ilmainen video- ja viestipalvelu, jonka avulla käyttäjät voivat jutella tai lähettää viestejä tuntemattomien ihmisten kanssa ympäri maailman. Omegle toimii nettiselaimessa joko tietokoneella tai mobiililaitteella. Se ei ole saatavilla erillisenä sovelluksena.

Palvelulla oli sen oman ilmoituksen mukaan vuonna 2017 noin miljoona sivulatausta per päivä. Se myös mainostaa jatkuvasti linjoilla olevan yli 10 000 käyttäjää. Monet käyttäjistä ovat nuoria. Palvelu on kielletty alle 13-vuotiailta, mutta rajaa ei käytännössä valvota.

Mitä Omegle tekee?

Vuonna 2009 perustettu Omegle yhdistää kaksi käyttäjää sattumanvaraisesti nimillä ”You” (sinä) ja ”Stranger” (muukalainen). Alun perin palvelu oli tekstipohjainen chat-viestialusta, myöhemmin se sai myös video-ominaisuuden.

Suurin osa käyttäjistä on peräisin muualta kuin Suomesta. Yleisin kieli on englanti.

Omeglen videokeskustelussa kumpikin osapuoli näkyy omissa ikkunoissaan.

Omegle muistuttaa huomattavasti samana vuonna perustettua Chatroulette-palvelua. Se on pääpiirteiltään verrattavissa myös esimerkiksi Tinychatiin sekä Whisperiin. Suomalainen, vuonna 2012 perustettu Randomi.fi on Omeglen kaltainen palvelu: se toimii harhaanjohtavasti Omegle.fi-verkko-osoitteen kautta.

Kunkin palvelun tekniset yksityiskohdat, toiminnot ja erityisominaisuudet vaihtelevat laajalti.

Omegle on periaatteessa anonyymi palvelu, eli sen käyttäminen onnistuu ilman omaa nimeä. Videokuvassa näkyy kuitenkin (yleensä) käyttäjän omat kasvot.

Palvelua voi käyttää ilman henkilötietoja. Käyttöönotto ei vaadi myöskään rekisteröitymistä puhelinnumerolla. Vastaanottajalla ei ole mahdollisuutta varmistua toisen käyttäjän henkilöllisyydestä.

Tiettävästi iso osa käyttäjistä on automatisoituja botteja, ei siis oikeita ihmisiä lainkaan.

Omegle tarjoaa muutamia erilaisia käyttötapoja. Niitä ovat muun muassa .edu-osoitteen vaativa Dorm Chat -moodi sekä Spy Mode, jossa yksi käyttäjä on ”vakooja”, joka esittää pelkän kysymyksen yhdelle tai kahdelle muulle keskustelijalle ja voi tämän jälkeen ainoastaan tarkkailla keskustelua.

Omegle – ymmärrä riskit

Nuoret etsivät sovelluksen avulla itselleen keskusteluseuraa. Kontaktit ovat sattumanvaraisia. Omegle kertoo valvovansa keskusteluja, mutta käytännössä videokuvassa voi näkyä mitä vain sukuelimistä rivoihin eleisiin.

Omeglea käytetään runsaasti väärin, ja palvelu itsekin varoittaa saalistajista (engl. predator).

Kuten Chatroulette-palvelu, myös Omegle on kuuluisa siitä, että pahimmillaan arviolta jopa puolet kontakteista saattaa olla itsensäpaljastajia tai masturboivia miehiä.

Omeglea käytetään myös paljon pilavideoihin tai erilaisiin julkisuusstuntteihiin. Muun muassa monet kuuluisat tubettajat ovat tehneet omia videoitaan, joissa he yrittävät herättää reaktioita muissa käyttäjissä. Näitä videoita on nähtävissä runsaasti esimerkiksi YouTubessa.

Ohjeet vanhemmille

Omegle ei tarjoa lasten vanhemmille sovelluksen kontrollointimahdollisuuksia. Tämän takia vanhempien tulisi sopia nuoren käyttäjän kanssa erilaisten sovellusten pelisäännöistä sekä muistuttaa tosielämän riskeistä.

Palvelua ei suositella lapsille.

Puuttuuko tästä lyhyestä sovellusoppaasta jotakin oleellista? Kerro meille ja ehdota lisäyksiä.