Vuonna 2020 webkameroiden merkitys muuttui äkkiä radikaalisti. Uusi arki johti etätyövälineiden kasvaneeseen kysyntään, ja varsinkin verkko­kameroiden saatavuus oli hetkellisesti äärimmäisen heikkoa.

Kun ihmiset kuukausien aikana parantelivat kotitoimistoaan, edulliset ja kalliimmatkin webkamerat ostettiin loppuun.

Webkameralla on väliä, etenkin jos työhön kuuluu runsaasti palavereita tai asiakaskohtaamisia. Minkälaisia mielikuvia herättää, jos neuvotteluissa vastapuolen videokuva on suttuinen, hämärä ja siinä on selvää viivästelyä?

Opiskeluissa taas palaverien tilalla on etäluentoja.

Opinnot ja etätyöt eivät ole kuitenkaan ainoita tehtäviä verkkokameralle, sillä hyvällä laitteella voi striimata kaikkea rippijuhlista shakkiotteluun. E-urheilun suosion kasvu on nostanut myös hyvän striimikaluston kysyntää.

Webkameroiden testit

Webkamerat testissä. Koronavuoden etätöiden laatuhankintoja. Karoliina Vuorenmäki

Lue iso webkameroiden vertailu: Mikrobitissä on testattu webkameroita yhdessä ja erikseen. Lue iso webkameroiden vertailu tästä linkistä.

Creative Live! Cam Sync 1080p. Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta kohtuullinen verkkokamera. Iloisen yllätyksen tuottava webkamera ei ole myöskään järin kallis. Testissä Creative Live! Cam Sync 1080p.

Fuj:tech 1080p. Hyvää saa vain harvoin halvalla, mutta Fuj:tech 1080p on yllättävän hyvä kamera 50 euron hintaansa nähden. Testissä Fuj:tech 1080p.

Logitech C525. C525 HD:ssa on sisäänrakennettu monomikrofoni, jossa on automaattinen taustamelun poisto. Ominaisuus toimii yllättävän hyvin tasaisen melun poistamiseen. Testissä Logitech C525.

Logitech StreamCam. Logitech StreamCam on webkameroiden mersu, joka tarjoaa tarkan ja valovoimaisen kuvanlaadun lisäksi laajan kattauksen ominaisuuksia. Testissä Logitech StreamCam.

Sandberg USB Webcam Pro. Webkameroiden kuuliainen työjuhta. Kokoushuoneen askeettiseen ympäristöön sulautuva kamera ei pröystäile monipuolisella softalla tai ulkoisilla kilkkeillä. Webkamera kuvaa full hd -videota 30 kuvaa sekunnissa. Testissä Sandberg USB Webcam Pro.

Razer Kiyo Pro. Pelistriimaajille suunnattu webkamera, joka tuo terävyyttä myös etäpalaveriin. Testissä Razer Kiyo Pro.

ObsBot Tiny. ObsBot Tiny tuo tekoälyn webkameraan. Ajuriohjelmiston avulla kameran voi määritellä helposti seuraamaan kuvassa näkyvää puhujaa, vaikka tämä vaeltaisi huoneen laidalta toiselle. Testissä ObsBot Tiny.

Rakenna itse erilainen webkamera

EpocCam. Etäkokous tulossa, mutta kunnollinen webkamera puuttuu? Ratkaisu löytyy älypuhelimesta. Kotimainen EpocCam tekee mobiililaitteesta webkameran. Lue EpocCamin ohjeet.

Canon Webcam. Canonin digitaalinen järjestelmäkamera muuttuu käden käänteessä web-kameraksi Canon Webcam Utilityn avulla. Lue Canon Webcamin ohjeet.