Erilaisia älypuhelinsovelluksia ja nettipalveluita on tarjolla pilvin pimein, mutta harva tuntee ne kaikki. Monet lasten ja nuorten vanhemmat ovat ehkä kuulleet Randomi-nimisestä palvelusta. Mikrobitin Sovellusopas esittelee sen pääominaisuudet.

Randomi.fi on ilmainen video- ja viestipalvelu, jonka avulla käyttäjät voivat jutella tai lähettää viestejä tuntemattomien ihmisten kanssa pääosin Suomessa. Randomi.fi toimii nettiselaimessa joko tietokoneella tai mobiililaitteella. Se on saatavilla myös Android-sovelluksena.

Palvelulla on oman ilmoituksensa mukaan vuonna 2018 kerrallaan joitakin kymmeniä tai satoja käyttäjiä. Suurin osa käyttäjistä on nuoria. Mobiilisovellusta on ladattu noin 10-20 000 kertaa.

Randomi.fi ilmoittaa käyttöehdoissaan, ettei se ”suosittele” palvelua alle 13-vuotiaille, mutta rajaa ei käytännössä valvota. Palvelua käytetään omalla vastuulla.

Mitä Randomi.fi tekee?

Vuonna 2012 perustettu Randomi.fi yhdistää käyttäjän toisen, satunnaisesti valitun käyttäjän kannassa ja aloittaa yhteyden tämän kanssa. Viestittelyä voi tehdä chat-tapaan tekstitse tai videoyhteydellä.

Randomi.fi-palvelun ulkoasu nojaa vahvasti 2000-luvun alussa suosittuun Irc-Galleriaan.

Suurin osa käyttäjistä on peräisin Suomesta.

Randomi.fi on käytännössä kopio suuremmasta, englanninkielisestä Omegle-palvelusta. Randomin kehittäjä hallitsee Omegle.fi-verkko-osoitetta ja toimii harhaanjohtavasti sen kautta.

Randomi ja Omegle kumpikin muistuttavat huomattavasti Chatroulette-palvelua. Ne ovat pääpiirteiltään verrattavissa myös esimerkiksi Tinychatiin sekä Whisperiin.

Kunkin palvelun tekniset yksityiskohdat, toiminnot ja erityisominaisuudet vaihtelevat laajalti.

Randomi on periaatteessa anonyymi palvelu, eli sen käyttäminen onnistuu ilman omaa nimeä. Videokuvassa näkyy kuitenkin (yleensä) käyttäjän omat kasvot.

Randomissa keskustellaan nimimerkeillä.

Palvelua voi käyttää ilman henkilötietoja. Käyttöönotto ei vaadi rekisteröitymistä, mutta oman profiilin luominen on mahdollista. Vastaanottajalla ei ole mahdollisuutta varmistua toisen käyttäjän henkilöllisyydestä.

Randomi – ymmärrä riskit

Nuoret etsivät sovelluksen avulla itselleen keskusteluseuraa. Kontaktit ovat sattumanvaraisia. Randomi kertoo valvovansa videokeskusteluja, mutta käytännössä videokuvassa voi näkyä mitä vain sukuelimistä rivoihin eleisiin.

Kuten Omeglea, myös Randomia voidaan käyttää väärin. Naiskäyttäjät ovat valittaneet miehistä, jotka esittävät seksuaalissävytteisiä ehdotuksia. Rekisteröimättömissä keskusteluissa liikkuu paljon muita käyttäjiä kiusaavia trolleja.

Englanninkieliset isoveljensä Chatroulette ja Omegle ovat kuuluisia siitä, että pahimmillaan arviolta jopa puolet kontakteista saattaa olla itsensäpaljastajia tai masturboivia miehiä.

Ohjeet vanhemmille

Randomi ei tarjoa lasten vanhemmille sovelluksen kontrollointimahdollisuuksia. Tämän takia vanhempien tulisi sopia nuoren käyttäjän kanssa erilaisten sovellusten pelisäännöistä sekä muistuttaa tosielämän riskeistä.

Palvelua ja sovellusta ei suositella lapsille.

Puuttuuko tästä lyhyestä sovellusoppaasta jotakin oleellista? Kerro meille ja ehdota lisäyksiä.