Erilaisia älypuhelinsovelluksia on ladattavissa pilvin pimein, mutta harva tuntee ne kaikki. Lasten ja nuorten vanhemmat ovat varmasti kuulleet Snapchatista. Mikrobitin Sovellusopas esittelee sen pääominaisuudet.

Snapchat on mobiililaitteilla käytettävä chat-viestisovellus, jota käytetään runsaasti myös valokuvien ja videoiden kuvaamiseen, muokkaamiseen ja lähettämiseen. Se on saatavilla iOS- ja Android-alustoille.

Huippusuositulla palvelulla oli syksyllä 2017 ympäri maailmaa yli 178 miljoonaa rekisteröitynyttä päivittäistä käyttäjää. Monet käyttäjistä ovat nuoria: yli puolet käyttäjistä on 18-24-vuotiaita, mutta sovellus on löytänyt käyttäjiä kaikista ikäryhmistä.

Snapchat tietää yhteystietojesi perusteella, kuka kavereistasi jo käyttää palvelua, ja ehdottaa tuttuja seurattavaksi. Palvelu myös tietää, ketkä käyttäjät ovat lähellä sinua.

Palvelu on kielletty alle 13-vuotiailta, mutta rajaa ei käytännössä valvota. Monille nuorille Snapchat on jo pääasiallinen viestisovellus, kun taas esimerkiksi Facebook on muuttumassa vanhempien ihmisten somealustaksi.

Mitä Snapchat tekee?

Vuonna 2011 perustettua Snapchatia käytetään ennen kaikkea kuvien ja lyhyiden videoiden jakamiseen. Olennaisena osana on kuvien muokkaus. Snapchat tunnistaa kasvojen muodon erittäin taitavasti ja palvelu tarjoaa selfie-kuviin lukuisia erilaisia suodattimia eli filttereitä. Niiden avulla omaan naamaansa voi lisätä vaikkapa ampiaisen tai kanin piirteitä. Valmiisiin kuviin voi lisätä tekstiä, emojeita ja symboleita.

Tärkeä osa Snapchatin toimintaa on tarinoiden (stories) koostaminen. Kuvista ja videopätkistä koostuvat pätkät näkyvät sovelluksessa vain vuorokauden ajan. Oletusarvoisesti julkaisut näkyvät ainoastaan ystäville. Stories-ominaisuus on hyvin suosittu, ja esimerkiksi Facebook on kopioinut sen päätoiminnot sekä omaansa että Instagramin sovellukseen.

Yksi Snapchatin lukuisista erilaisista filttereistä.

Viestisovelluksena Snapchat on pääpiirteiltään verrattavissa esimerkiksi WhatsAppiin, Kikiin, Viberiin, Lineen, Kakaotalkiin, Bbm:ään, Wechatiin, Tangoon ja Hangoutsiin. Kunkin tekniset yksityiskohdat, toiminnot ja erityisominaisuudet vaihtelevat laajalti.

Snapchat popularisoi kertakäyttöiset viestit, jotka katoavat näkyvistä lukemisen jälkeen. Alun perin monet kohisivat sen käyttämisestä esimerkiksi yksityisviesteinä välitettyjen alastonkuvien jakamiseen, mutta katoavat viestit ovat ylipäätään Snapchatin tunnistettava piirre. Sisältöä voi myös itse tallentaa Memories-tallennustoiminnon avulla. Se tallentaa snäpit sovellukseen tai omaan puhelimeen.

Aktiivisimmat käyttäjät lähettelevät jopa satoja viestejä päivässä. Aktiivisuudesta palkitaan: jos snäppejä lähettää kaverin kanssa kolmena vuorokautena siten, että kumpikin lähettää ainakin yhden viestin 24 tunnin kuluessa, Snapchat palkitsee käyttäjän ”streak”-palkinnolla.

Snäpit voi julkaista julkisesti, kaikille näkyvinä, tai rajoittaa niiden yleisöä esimerkiksi vain tietyille kavereille.

Snapchatin mukaan palvelussa katsotaan yli 5 miljardia videota joka päivä. Käyttäjien aktiivisuus ja palvelun vetoaminen erityisesti nuoriin tekevät siitä erittäin suositun alustan myös mainostajien näkökulmasta.

Snapchat – ymmärrä riskit

Snapchat on suosittu mainosalusta. Eri bisnekset voivat tehdä omia Snapchatiin geosuodattimia.

Monille nuorille Snapchat on pääasiallinen viestisovellus. Nuoret pitävät sovelluksen avulla yhteyttä kavereihinsa, ottavat yhteyttä uusiin tuttuihin ja etsivät sen avulla itselleen keskusteluseuraa. Videoita, kuvia ja muuta sisältöä jaetaan avoimesti.

Erittäin suosittuna sovelluksena Snapchat yrittää pitää huolta käyttäjien turvallisuudesta, mutta sitä voi käyttää myös väärin.

Electric Frontier Foundationin (EFF) testissä vuonna 2014 sovellus sai tietoturvastaan vain 2/7 pistettä. Hyvänä puolena sovellus salaa käyttäjän ja palvelimen välisen yhteyden ja viestit. Yhtiö on myös antanut lähdekoodinsa ulkopuolisen konsultin tarkistettavaksi. Kokonaisuudessaan sovelluksen tietoturva ei kuitenkaan ole erinomainen.

Suurempi riski koskee yksityisyydensuojaa. Snapchat alentaa julkaisemisen kynnystä. Itsetuhoutuvat viestit kannustavat joskus käyttäjiä lähettämään toisilleen noloa tai riskialtistakin sisältöä, minkä riskit tulee ymmärtää. Jos vastaanottaja ottaa kuvasta kuvakaappauksen, lähettäjä saa siitä tiedon – yleensä. Katoaviakin viestejä voi kuitenkin tallentaa esimerkiksi toisella puhelimella kuvaamalla. Tällöin yksityiseksi tarkoitettu viesti saattaa päätyä paljon laajempaan jakeluun.

Peruskouluikäiset oppilaat ovat myös sortuneet salakuvaamaan opettajiaan tunnilla tai levittäneet muuta kyseenalaista sisältöä useamman henkilön ringissä. Hyperaktiivinen julkaistutahti ja älypuhelimien yleisyys saavat joskus aikaan tilanteita, joissa toisten yksityisyydensuoja vaarantuu.

Vuonna 2017 Snapchat toi sovellukseen karttatoiminnon, jolla oman sijaintinsa voi jakaa hyvin tarkkaan. Yhtiö sai myös tästä kritiikkiä.

Erilaisten kohutapauksien myötä Snapchat on kehittänyt sovellustaan runsaasti. Käyttäjällä on esimerkiksi mahdollisuus estää valitsemiensa henkilöiden yhteydenotot ja poistaa häritsevää materiaalia. Myös vastaanottajien ja seuraajien määrän rajoittaminen on tärkeä ominaisuus.

Ohjeet vanhemmille

Snapchat on supersuosittu sovellus, jota käytetään myös alle 13-vuotiaiden keskuudessa runsaasti. Monet ominaisuuksista ovat hauskoja, mutta sovelluksen käyttö sisältää myös riskejä. Snapchat ei tarjoa lasten vanhemmille sovelluksen kontrollointimahdollisuuksia.

Tämän takia vanhempien tulisikin ennen kaikkea sopia nuoren käyttäjän kanssa erilaisten sovellusten pelisäännöistä sekä muistuttaa tosielämän riskeistä. Kannattaa olla tarkkana siinä, mitä tietoja ja kuvia on soveliasta lähettää kenellekin.

Sovellusta ei suositella nuorimmille lapsille.

Puuttuuko tästä lyhyestä sovellusoppaasta jotakin oleellista? Kerro meille ja ehdota lisäyksiä.