Äänipuhelut siirtyvät tulevaisuudessa yhä useammin 2g- ja 3g-verkoista samaan 4g-verkkoon jota tällä hetkellä käytetään datansiirtoon.

Mitä ovat VoLTE ja VoWIFI?

4g-verkoissa käytetään enenevässä määrin VoLTE-puheluita eli korkealaatuisia laajakaistapuheluita, jolloin myös äänipuhelu kulkee 4g- eli lte-verkossa. Soittajana näkyy sama puhelinnumero kuin tavallisessa matkapuhelinverkossa.

Läheisesti VoLTE-tekniikkaan liittyy myös VoWIFI-tekniikka, joka siirtää 4g-puhelut langattomaan wlan-lähiverkkoon. Lähiverkon alueelta poistuttaessa puhelun voi yhdistää 4g-verkkoon.

4g- ja wifi-verkossa voidaan siirtää myös tekstiviestejä.

VoLTE-puheluiden soittaminen vaatii VoLTE-tekniikkaa tukevan älypuhelimen. Yleensä ominaisuus pitää myös kytkeä päälle puhelinliittymään: suurten suomalaisten operaattorien uusimmissa 4g-liittymissä ne ovat käytössä lähes järjestään. Suomalaiset operaattorit tarjoavat VoLTE- ja VoWIFI-tekniikoita käyttöön kuitenkin erilaisilla aikatauluilla.

Mistä sitten tietää, että omalla liittymällä ja puhelimella voi soittaa VoLTE-puheluita?

Helpoimmin sen näkee puhelimen ruudulta: 4g-puhelut ovat käytössä liittymällä ja laitteella, mikäli puhelimen näytön yläreunassa näkyy VoLTE-logo. VoWIFi-puheluita voi soittaa, jos puhelimen näytössä näkyy VoWiFi-logo.

Miten VoLTE toimii?

Vaikka uuden älypuhelimen data siirtyy 4g-verkossa, äänipuhelut kulkevat usein edelleen vain 2g- ja 3g-verkossa. 4g-verkossa olevan puhelimen on siis pitänyt kytkeytyä puhelun ajaksi takaisin vanhempaan verkkotekniikkaan.

Tämä vaikuttaa nopeaan datansiirtoon ja siitä riippuvaisiin palveluihin. Puhelimen sovellukset voivat siis käyttäytyä eri tavalla puheluiden aikana.

VoLTE-tekniikka tuo ääniyhteydet 4g-verkkoon. Puhelin pysyy 4g-verkossa puhelun aikana, jolloin laitteessa voidaan käyttää nopeaa 4g-datayhteyttä myös puhelun aikana.

Koska puhelin ei siirry 2g-/3g-verkkoon puhelun ajaksi, puhelut myös yhdistyvät nopeammin. Lisäksi 4g-puhelut tukevat laadukkaampaa ja selkeämpää hd voice -äänenlaatua. Tämä vaatii kuitenkin hd voice -ominaisuuden puhelun kummaltakin osapuolelta.

Soittajan numero pysyy samana kuin normaalisti soitettaessa.

Vastaanottavalla osapuolella ei tarvitse olla käytössä 4g- tai wifi-puheluita, vaan nämä näkyvät normaaleina puheluina ja viesteinä. Vastaanottajan ei myöskään tarvitse asentaa erillistä palvelua tai sovellusta.

Mikä on VoWIFI?

Läheisesti VoLTE-tekniikkaan liittyy myös VoWIFI-tekniikka, joka siirtää 4g-puhelut langattomaan wifi- eli wlan-lähiverkkoon. Lähiverkon alueelta poistuttaessa puhelun voi yhdistää 4g-verkkoon.

Wlan- tai tai 4g-verkon yli voi lähettää myös tekstiviestejä. Puhelun soittajana ja viestin lähettäjänä näkyy normaaliin tapaan käyttäjän oma matkapuhelinnumero.

Vastaanottavalla osapuolella ei tarvitse olla käytössä 4g- tai wifi-puheluita, vaan nämä näkyvät normaaleina puheluina ja tekstiviesteinä. Vastaanottajan ei myöskään tarvitse asentaa erillistä palvelua tai sovellusta.

VoWIFI-puhelut vaativat toimiakseen langattoman wifi- eli wlan-verkon.

Mitä hyötyä VoLTE-tekniikasta on?

VoLTE ja VoWIFI tuovat apua muun muassa kuuluvuusongelmiin. Erityisesti wifi-puheluita voi mahdollisesti soittaa luotettavammin sellaisissa rakennuksissa, joissa matkapuhelinverkon kuuluvuus ei syystä tai toisesta ole hyvä.

Lisäksi VoLTE ja VoWIFI voivat tarjota edullisemman tavan soittaa ja vastaanottaa kotimaan puheluita ulkomailla. Tarkista kuitenkin ulkomaan puheluiden hinnoittelu erikseen operaattoriltasi.

Mitkä laitteet tukevat VoLTE-tekniikkaa?

Eri laitteet tukevat eri tekniikoita. Esimerkiksi uudet Apple iPhonet ja Samsung Galaxyt tukevat VoLTE-puheluita, samaten kuin suuri osa muista uusista älypuhelimista. Osa puhelimista ei tue VoWIFI-puheluita. Tarkista laitteesi tuki erikseen.

Lähteet: Viestintävirasto, Elisa, DNA, Telia