Vpn eli virtual private network on tekniikka, jolla yksityinen liikennöinti onnistuu salatun yhteyden ansiosta internetissä samaan tapaan kuin lähiverkossa. Vpn-palvelun tarkoitus on salata kaikki verkkoliikenne käyttäjältä vpn-palveluntarjoajalle saakka ja lisäksi häivyttää käyttäjän oma ip-osoite ja sijainti.

Vpn-palveluita käytetään yleisesti esimerkiksi yritysten etätyöratkaisuissa, mutta myös yksittäisille käyttäjille tarkoitetut vpn-palvelut ovat yleistyneet viime vuosien aikana.

Miten VPN-yhteys toimii?

Vpn-palvelun käyttäminen vaatii erillisen vpn-ohjelman asentamista tietokoneelle tai puhelimelle. Verkkoliikenne ohjataan julkiseen nettiin tai esimerkiksi organisaation sisäverkkoon vpn-palvelun kautta.

Vpn-palvelu salaa verkkoliikenteen käyttäjältä vpn-palveluntarjoajalle saakka ja häivyttää käyttäjän oman ip-osoitteen ja sijainnin.

Ulkopuolisen näkökulmasta liikenteen alkuperä näyttää olevan vpn-palveluntarjoajan osoite, joita on tyypillisesti tarjolla lukuisissa maissa. Niinpä suomalainen vpn-käyttäjä voi esiintyä Yhdysvalloissa sijaitsevana ja päinvastoin. Vpn-palveluita on maailmassa lukuisia.

Työkäytössä yritys voi sallia sisäisten järjestelmien käytön vain sisäverkosta käsin sekä tietyn vpn-palvelun osoiteavaruudesta. Etätöitä tekevä työntekijä ottaa yhteyden vpn-palveluun omalla tietokoneellaan olevan ohjelmiston kautta. Järjestelmien käyttö vpn-palvelun ulkopuolelta on tällöin estetty.

VPN-yhteys ja geoblocking

Vpn auttaa paitsi anonyyminä pysymisessä, myös erilaisten maantieteellisten estotekniikoiden kiertämisessä.

Erityisen suurta hyötyä vpn-palvelusta on matkailijalle, joka tahtoo päästä käsiksi erilaisiin verkkopalveluihin sijainnistaan riippumatta. Myös esimerkiksi Kiinassa laajamittaisessa käytössä olevan, Suurena palomuurina tunnetun valvonta- ja sensuurikoneiston kiertäminen onnistuu ainakin jossakin määrin vpn:n avulla.

Kiinan tapauksessa valvojat ja vpn-firmat käyvät kuitenkin jatkuvaa kissa ja hiiri -leikkiä, jonka seurauksena hyvin toimiva yhteys voi yhtäkkiä katketa ilman selitystä. Monien muiden valtioiden vastaavat järjestelmät ovat paljon helpompia kiertää vpn-palveluiden avulla.

Mitä VPN-yhteys tekee?

  1. VPN parantaa tietoturvaa. Salaamaton wlan-verkko on katastrofi tietoturvalle. Verkkoa voi salakuunnella, reitittimen voi kaapata tai sen on alun perinkin asentanut rikollinen. Pahimmillaan tukiasema voi tallentaa kaiken salaamattoman liikenteen. Vpn poistaa nämä huolet kertaheitolla, koska kaikki liikenne on automaattisesti salattua.
  2. VPN (voi) ohittaa maaestot. Internet on täynnä keinotekoisia rajoja: esimerkiksi yksittäinen YouTube-video voi näkyä vain yhden maan käyttäjille ja olla suljettu koko muulta maailmalta. Suomalainen taas ei voi katsoa netti-tv-ohjelmia etelänlomallaan. Suurimman osan näistä rajoituksista voi kiertää kierrättämällä liikenteen halutun maan kautta vpn:n avulla. Vpn myös vapauttaa surffailua maissa, joissa viranomaiset suodattavat verkkoliikennettä.
  3. VPN piilottaa käyttäjän toimintaa. Nettiliikennettä valvotaan monin tavoin. Suomessa närää herättävät etenkin ”tekijänoikeuksia valvovat” yritykset, jotka saavat operaattoreilta käyttäjien ip-osoitteita ja lähettävät oikeustoimilla uhaten rahaa kiristäviä kirjeitä. Vpn on hyvä tapa välttyä ylimääräisiltä harmeilta. HUOM: Tekijänoikeuksien suojaaman materiaalin jakaminen on silti laitonta, oli vpn käytössä tai ei.
  4. VPN hankaloittaa salakuuntelua. Laki kieltää käytännössä työntekijöiden ja opiskelijoiden verkkoliikenteen valvomisen ja salakuuntelun. Liikenteen seuranta on yrityksissä ja oppilaitoksissa teknisesti helppo toteuttaa, joten myös väärinkäytöksiä tapahtuu. Vpn poistaa tehokkaasti laittoman valvomisen mahdollisuudet töissä ja koulussa. HUOM: Työnantajan tai oppilaitoksen tietokoneella voi olla asennettuna valvontaohjelmistoja, joihin verkkoliikenteen salaus ei vaikuta.
  5. VPN auttaa saamaan rajoitetut protokollat käyttöön. Monet organisaatiot ja julkiset verkot rajoittavat palomuurin avulla verkossaan tapahtuvaa liikennettä ja saattavat esimerkiksi estää tiettyjen verkkoprotokollien käyttämät portit kokonaan. Myös yksittäisten sivustojen käyttö voidaan estää erilaisilla mustilla listoilla, ja sisältöä suodattavia ”lapsilukkoja” on laajalti käytössä. Vpn:n avulla kiellettyjä portteja ja sivustoja voi käyttää vapaasti.
  6. VPN tuo yksityisyyttä. Vaikka estoja ei tarvitsisi kiertää eikä verkossa tekisi mitään vähimmässäkään määrin valonarkaa, ovat omat asiasi silti omiasi, eikä kenelläkään muulla tulisi olla oikeutta urkkia niitä tahtomattasi. Vpn:n käyttö on selkeä näpit irti -viesti valvojille. Lisäksi mitä enemmän vpn-liikennettä verkossa on, sitä vaikeampaa urkkijoiden on päästä vpn:ää aidosti tarvitsevien käyttäjien jäljille.

Mikä VPN on paras?

Tämä on mielipidekysymys. Vpn-palveluissa on eroja, ja toinen sopii tiettyyn käyttötarkoitukseen paremmin kuin toinen.

Mikrobitti on aiemmin testannut vpn-palveluita. Vuonna 2017 hyviä pisteitä saivat muun muassa VyprVPN sekä suomalaistaustainen F-Secure Freedome. Lue lisää vpn-vertailusta.

Suosittuja vpn-palveluita ovat olleet myös esimerkiksi ExpressVPN, NordVPN sekä PureVPN. Lue lisää.

Ilmainen VPN – kannattaako käyttää?

Ilmaisia vpn-palveluja ei välttämättä kannata käyttää yksityisyytensä suojaamiseen, sillä niissä on ilmennyt useammassakin testissä merkittäviä riskejä. Esimerkiksi vpn-palveluita seuraava sivusto Top10vpn kävi vuonna 2019 läpi 150 ilmaista Android-puhelimille tarkoitettua vpn-palvelua, ja valtaosasta löytyi jonkinlaisia ongelmia, osasta vakavia. Mikrobitti on kirjoittanut vpn-vertailusta esimerkiksi keväällä 2019 sekä keväällä 2018.

Testeissä moni vpn-palvelu vuoti käyttäjän tietoja eteenpäin muun muassa huonosti suojattujen dns-hakujen kautta.

Huomattavan suuri osa ilmaisista vpn-sovelluksista vaatii Android-puhelimeen asennettaessa selvästi laajempia käyttöoikeuksia kuin olisi tarpeen. Usen vpn-sovellusten vaaditut käyttöoikeudet on Androidin kehittäjäohjeissa merkattu vaarallisiksi, eli niitä voidaan käyttää väärin. Niitä käytetään esimerkiksi agg­res­siivisen mainonnan esittämiseen ja myös käyttäjän vakoiluun ja tietojen tallentamiseen.

Moni ilmainen vpn-sovellus haluaa käyttöönsä käyttäjän sijaintitiedot, vaikka sille ei pitäisi olla tarvetta. Osa vpn-sovelluksista haluaa myös oikeudet käyttää kameraa tai nauhoittaa mikrofonin kautta ilman ilmoitusta käyttäjälle, pääsyä yhteystietoihin tai jopa oikeuden lähettää tekstiviestejä käyttäjän tietämättä.

Harmillisen monet ilmaiset vpn-sovellukset sisältävät haittaohjelmiksi tai viruksiksi luokiteltavaa koodia.

Moni vpn-palvelu on myös rekisteröity esimerkiksi Kiinaan tai niillä on kiinalaisia omistajia, ja maa ei tunnetusti kunnioita edes omien kansalaistensa yksityisyyttä. Tällaisilla palveluilla on paikallisten viranomaisten ja hallinnon siunaus. Kannattaa harkita, kenen käyttöön antaa tiedot omasta verkkokäyttäytymisestään.

Varovaisuutta kannattaa käyttää muun muassa seuraavien vpn-sovellusten kohdalla, joista osa on ilmaisia: Hotspot Shield, Zenmate, PureVPN, VPN Super Free, Super Fast HOT VPN, SuperVPN ja SkyVPN.