Kännykänkäyttäjille ikäviä yllätyksiä aiheuttaneet verkkovierailumaksut poistuvat EU:n alueella kesäkuun 15. päivä. Täysin huoletta puhelinta ei voi senkään jälkeen Euroopassa käyttää. Tämän oppaan avulla vältät suurimmat lovet lompakossa.

Kesäkuun puolen välin jälkeen suomalaisen kännykkäliittymän käyttäjä voi soitella ja surffata EU-maiden alueella varsin huoletta. Verkkovierailu- eli roaming-maksujen poistaminen ei kuitenkaan tarkoita, että puhelinta voisi käyttää ulkomailla aivan kuten kotimaassa.

Muutos tulee voimaan ETA-maissa eli Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa hieman myöhemmin, joten toistaiseksi näissä maissa ei kannata surffailla holtittomasti.

Lue myös: Mikrobitin roaming-opas 2/2: ulkomaanmaksut poistuvat Euroopassa – ainakin melkein

1. Mikä muuttuu?

Matkapuhelinta voi käyttää kotimaan hinnoilla kaikissa EU- ja myöhemmin myös ETA-maissa. Puheluista ja tekstiviesteistä lisämaksuja ei peritä, kun liittymää käytetään tavanomaisen matkailun tarpeisiin. Nettisurffaus ja muu mobiilidatan käyttö saattaa silti yhä olla rajoitettua ulkomailla, vaikka kotimaassa mobiilidataa voisi käyttää rajattomasti.

2. Ketä päätös koskee?

EU-maasta hankitun kännykkäliittymän haltijoita.

3. Millainen liittymän pitää olla?

Matkapuhelinliittymä. Ei ole merkitystä, onko liittymä hankittu ennen tai jälkeen muutosta. Jos kyseessä on Suomessa yleisimmin käytetty niin sanottu pakettiliittymä, johon sisältyy iso määrä tai rajattomasti dataa, on ilmaista roaming-dataa tarjottava EU:n määrittelemän laskukaavan mukaan.

4. Voinko tilata liittymän mistä tahansa?

Liittymän täytyy olla hankittu kotimaasta. Sen lisäksi on edelleen mahdollista ostaa ulkomailla paikallinen prepaid-liittymä, joka ei tietenkään toimi kotimaan hinnoilla.

5. Vaikuttaako muutos liittymien hintoihin?

Sitä on liian aikaista sanoa. Operaattorit ovat haluttomia ottamaan asiaan vielä kantaa, eivätkä viranomaiset halua puuttua hinnoitteluun sen enempää kuin lainsäädäntö edellyttää, koska yhtenä syynä poikkeuksellisen halpaan mobiilidataan Suomessa pidetään juuri kolmen operaattorin tiukkaa kilpailua. Pitkällä aikavälillä liittymien hintojen ei odoteta muuttuvan kalliimmiksi, mutta murrosvaiheessa kaikki on mahdollista.

Päivitys 2.6.2017: Muutos ei vaikuta DNA:n, Elisan tai Telian vanhojen liittymien hintoihin.

Minimi kasvaa, lomasurffailu rentoutuu. Taulukossa esitetyt gigatavut ovat esimerkkejä roaming-datan vähimmäismääristä erihintaisissa liittymissä. Operaattori voi tarjota ilmaista dataa enemmänkin.

6. Onko operaattoreiden välillä eroa?

Operaattorit voivat paketoida ja hinnoitella liittymiään vapaasti. On mahdollista, että liittymät eroavat siinä, miten paljon mobilidataa voi ulkomailla käyttää kotimaan hinnoilla. Viranomaisten määrittelemä minimi määräytyy viereisen sivun taulukon mukaisesti, mutta esimerkiksi Telia on uusissa liittymissään asettanut rajan 10–15 gigatavuun, mikä on enemmän kuin vaaditaan. DNA ja Elisa eivät suostuneet kertomaan Mikrobitille tulevista muutoksistaan.

Päivitys 5.6.2017. Lue täältä, miten liittymien roaming-maksut muuttuvat.

7. Jos asun osan vuotta Espanjassa, voinko käyttää mobiilidataa Suomen hinnoilla?

Et. EU-asetus koskee vain tilanteita, joissa oleskelet lyhytaikaisesti tai matkustat väliaikaisesti EU-maassa, ei tilanteita, joissa matkustat samaan paikkaan jatkuvasti tai vietät siellä pitkiä aikoja kerrallaan. On vielä koettelematta, missä rajat kulkevat ja mitä sanktioita väärinkäytöstä seuraa.

Operaattori seuraa tilannetta neljän kuukauden ajanjaksolla, ja jos sinä aikana käytät liittymääsi enemmän muualla kuin kotimaassa, saattaa operaattori pyytää siitä selvitystä. Jos tilanne jatkuu, operaattori voi alkaa laskuttaa datan käytöstä.

Maksu ei saa silti olla enemmän kuin 4 senttiä minuutissa puheluista, 1,24 senttiä tekstiviestiltä ja 9,55 euroa gigatavusta mobiilidataa.

Lue myös: Mikrobitin roaming-opas 2/2: ulkomaanmaksut poistuvat Euroopassa – ainakin melkein

Artikkeli luettavissa myös uusimman Mikrobitin paperilehdestä sekä digiversiosta.

Tietojen hankinnassa auttoivat neuvotteleva virkamies Sini Wirén liikenne- ja viestintäministeriöstä sekä apulaisjohtaja Petri Makkonen Viestintävirastosta.