Koti ilman omaa sää­sensoria on kuin kortti­tietokone ilman ohjelmaa. Niinpä päätimme rakentaa näppärään sää­sensoriin perustuvan ratkaisun, joka toimii web-selaimessa ja johon voi myöhemmin rakentaa lisäominaisuuksia.

Monet lukijat ovat toivoneet näppärää sovellusta, joka kertoisi päivän kalenterin ja sään kotona. Internetistä on ladattavissa erilaisia puolivalmiita paketteja, joilla tämänkaltaisen laitoksen saa pyörimään kohtuullisen vähällä vaivalla. Oman rakentaminen on kuitenkin opettavampaa ja järkevämpää, sillä tällöin uusien omien ominaisuuksien lisääminen tulee helpommaksi. Itse tehdessä tuntee myös järjestelmän rajat paremmin.

Mikrobitin toukokuun numerossa käydään läpi tällaisen dashboardin rakentaminen ja avataan erinäisiin teknisiin ratkaisuihin johtaneita päätöksiä.

Projektin pääkomponentit ovat palvelimena toimiva Raspberry Pi 3 -korttitietokone ja suomalainen Ruuvitag-sääsensori. Sensorille kommunikoidaan Bluetooth-yhteydellä, ja kommunikointiin löytyy suomalaisen Tomi Tuhkasen kirjoittama avoimen lähdekoodin Python-kirjasto, jonka avulla Ruuvitagilta on yksinkertaista pyytää sensoritietoja.

Kaikki muut tarvittavat ohjelmakoodit tähän ja muihin vastaaviin projekteihimme löytyvät Mikrobitin Github-tililtä osoitteesta github.com/mikrobitti.

Käyttöliittymästä on kätevintä tehdä web-pohjainen, sillä datan visualisointiin on tarjolla suhteellisen helppokäyttöisiä työkaluja. Web-pohjaisena dashboard toimii lähes kaikissa laitteissa, joissa on web-selain.

Vaikka projekti on luonteeltaan tekninen, pääosa rajoitteista tulee muista tekijöistä. Sovellusta rakennettaessa on mietittävä eri näkökulmista, miten sovellus tulee toimimaan. Mitä tietoja statusnäytössä näytetään lienee tärkein kysymys, sillä se asettaa omat rajansa projektille.

Näyttöön haluttiin ainakin säädataa. Sitä saa esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen avoimesta rajapinnasta (https://en.ilmatieteenlaitos.fi/open-data). Päädyimme kuitenkin käyttämään parvekkeelle sijoitettavaa sääsensoria, sillä yksi sellainen oli tyhjän panttina ja sen toimintaa haluttiin kokeilla. Oma sensori tuo projektiin myös lisää mielenkiintoa, sille sen sijainnin saa itse valita. Oman sääsensorin käyttö mahdollistaa myös dashboardin laajentamisen helposti esimerkiksi sisälämpötilojen, kosteuden ja ilmanpaineen mittaamiseen.

Sääsensori mittaa kolmea suuretta: lämpötila, suhteellinen ilmankosteus ja ilmanpaine. Dashboardin haluttiin visua­lisoivan nämä suureet ja ehkä tulevaisuudessa näyttävän esimerkiksi kodin älylamppujen tilan. Lisäksi ohjelman haluttiin piirtävän käyriä lämpötilasta ja ilmanpaineesta.

Lue Mikrobitistä, miten sääsensori käytännössä rakennetaan ja ohjelmoidaan.